Нисам се запослио – наслиједио сам

Отворено писмо Гордане Јаредић, економисте из Невесиња. Поштована господо, Пошто сам се у протеклих 6 година, откако сам стекла звање дипломираног економисте, обраћала за помоћ разним институцијама, начелницима, службама и министрима понаособ, и како то није донијело никакве резултате, овом приликом обраћам се свима вама заједно. Кад кажем „вама“ мислим како на владајућу коалицију, тако […]

четвртак, јун 4, 2015 / 09:41

Отворено писмо Гордане Јаредић, економисте из Невесиња.

Поштована господо,

Пошто сам се у протеклих 6 година, откако сам стекла звање дипломираног економисте, обраћала за помоћ разним институцијама, начелницима, службама и министрима понаособ, и како то није донијело никакве резултате, овом приликом обраћам се свима вама заједно. Кад кажем „вама“ мислим како на владајућу коалицију, тако и на опозиционаре (који барем у локалним заједницама имају власт) и све који борачку популацију користе за прикупљање политичких поена.

Свјесна сам да сада није баш прикладно вријеме за причу о погинулим борцима и њиховим породицама. Тренутно нема предизборних кампања на помолу, што значи да нисмо потенцијални бирачи. А када нисмо бирачи, онда смо само бројеви у статистици Завода за запошљавање. А ко се још бави статистиком?

О избјеглиштву и подстанарским собама не желим да причам. Моја прича је иста као и прича хиљада дјеце чији су родитељи изгубили живот у рату. И мој отац је један од оних на чије гробове полажете вијенце и одајете им почаст пред камерама. Један од оних којима сте, како сами кажете, дужни јер су створили ову земљу.

Земљу којом ви управљате.
Земљу у којој ваша дјеца добијају радна мјеста без конкурса.
Земљу у којој сте општинске, градске и државне управе претворили у приватну својину.

Земљу у којој Министарство тврди да нема никаквог утицаја на запошљавање унутар локалних заједница. Па о каквој је борачко-инвалидској заштити онда ријеч? А у општинама, опет, кажу да сачекате мало јер они, као и увијек, чине све што је у њиховој моћи. Чине, али за себе.

У мојој општини, општини Невесиње, радна мјеста се насљеђују. Млади људи заузимају она мјеста са којих у пензију одлазе њихови родитељи. (При томе струка не игра никакву улогу. Није битно да ли сте педагог, историчар или инжењер, увијек можете наслиједити мјесто родитеља правника.) Конкурси најчешће нису ни потребни. Ако су поједине породице генетски предодређене за одређена радна мјеста, онда би то, поштована господо, требало унијети и у статут општине. А с обзиром на то да конкурси практично не постоје, на добром смо путу да и овај апсурд постане реалност. Како другачије објаснити чињеницу да је само у протеклих мјесец дана у општинској управи запослено троје младих људи чији су родитељи такође упосленици поменуте институције? Непотизам овдје више није кривично дјело већ природна смјена генерација на одређеној функцији.

Кога да наслиједимо ми?

Да је утоку предизборна кампања, вјероватно бих и ја, као и већина дјеце погинулих бораца ћутала и надала се испуњењу неког од силних обећања власти или опозиције. Али већ 6 година чекам. И гледам како ти исти функционери чак и у приватним фирмама успијевају да запосле некога свог, битнијег. При томе без имало стида признају своје поступке и говоре ми да се овог пута не надам. То „Не надај се“ је у мом случају прелило чашу.

Поштована господо, у праву сте. Заиста сте дужни погинулим борцима. Њихови животи вама су осигурали то чиме данас управљате као да вам је очевина. Али, треба да знате да ми нисмо, као ваша дјеца, предодређени. Нисмо ту да будемо вјечите жртве и да преко нас скупљате политичке поене. Не желимо да се још једна генерација наших породица на такав начин жртвује за угодну будућност вас и ваше дјеце. Држава и систем који сте створили нису вриједни тога.

С поштовањем,

Гордана Јаредић, дипломирани економиста и број у статистици Завода за запошљавање



0 КОМЕНТАРА

  1. У последње вријеме појављује се велики број текстова сличне садржине у којима млади људи излагани и изневјерени јавно негодују и указују на проблеме.

    Драго нам је да је ова искрица засијала у Невесињу, дако се пренесе и даље по Херцеговини али и Републици Српској.

    Подршка за Гордану!!!

  2. Кад прочитам коментар овог Ексера Долића, прва помисао ми је повраћени жутозелени љигави садржај. Роб лове и гонич робова не може да схвати да у центру пажње једног друштва приоритет мора бити човјек, а не профит.

    Да очеви те дјеце нису дали животе за слободу, мити би данас он развијао свиј бизнис у завичају, нити би мафија у врху данас могла да крчми оно што је крвљу створено, што је светиња.

    Дјеца погинулих (претпостављам да их нема више од 30000) морали су имати предност при запошљавању у јавним институцијама. Сви други нека се траже на тржишту. Та дјеца немају оца да бар код гонича робова заради 500 KМ, немају новац да купе посао, немају везу у политици. Не помаже им чак ни црвена чланска карта и сигурни гласови за локалног снсд шерифа. Али зато дјеца Тегелтије, Цвијанобићке, Маккићке, Радманобића имају мјеста и то лицемјери попут Ексера никад не помињу. Мама и тата запосле да дигну кућни буџет са 9000 на 1200 легалних КМ. А дјеца погинулих с факултетским дипломама да им буду кућне поћнице и баштовани.

    Створен је тако умоболни систем да пред изборе дјеца погинулих скупљају сигурне гласове ратном профитеру на врху пирамиде и људима сумњивог морала и дезертерима око њега у замјену за обећање или наду да ће можда некад добити посао, кад се „намире“ сви рођаци, земе, кумови, курве.

    Срамота за све нас!

  3. Тесла, став вам је фашистички. Њемачка и многе друге земље увозе радну снагу, јет су створили привреду. Некад су људи правили дјецу да имају радну снагу у њиви. Дјеца су највеће благо, а не машине фабричке. Да немамо незналице пуне самопоуздања, а скромног знања, у врху власти, лако би било организовати привреду за 1,3 милиона људи, да су сви запослени и да нам треба још радне снаге.

  4. Kod nas se nažalost ne računa da radiš ako ne radiš na državnim jaslama,svi sanjaju o zaposlenju u javnim ustanovama.
    Zašto ne proba u knjigovodstvu,zašto ne proba da se zaposli u nekoj privatnoj firmi,u Svislajonu npr. pitamo se???
    Evo zašto,zato što će u da rinta od 7 do 7 svaki dan pa i nedeljom ako gazda to traži,zato što će svakodnevno biti izložena kamerama koje privatnici siju po kancelarijama,zato što će biti prijavljena na minimalac,zato što će drugi dio plate dobijati kad se gazdi prohtije i uvijek ce biti različit,zato što će imati pravo na odmor tek onda kad gazda kaže ili ga neće imati nikako,zato što će njene drugarice koje su ušteljene od stranaka imati njenu duplu platu i sve ono o čemu ona može da sanja,zato što će jedva čekati mjesečnicu jer nedaj bože da zakasni može ostat bez posla ako gazda prije doktora sazna da je trudna….hiljadu zato u ovoj nakazi od sistema i države. Drama je i djeci preživjelih a u medjuvremenu istjeranih iz fabrika i oboljelih očeva,oni žive od vazduha,i oni imaju očeve koji žive kao duhovi….. ZAŠTO SMO SE BORILI KUKALA NAM MAJKA.

  5. Nemački narod ima racionalan odnso spram rasta populacije i nataliteta, ne povećava se broj nemaca nego emigranta, koji imaju rast populacije.
    Što se tiče nemačke privrede, njene korporacije, na prvom mestu autoindstrija žive od izvoza i to što naše budalatine uvoze njihove automobila. Kao drugo, treba imati u vidu da polovina nemačkog BDP otpada na virtuelnu ekonomiju, usluge, berze, tržište fondova, ogromnu zaduženost prema zelanašima Federalnih rezervi, tj. i njihov BDP je prenaduvan dolarima bez pokrića.
    Što se nas tiče mi ni u SFRJ nismo moglo igraditi privredni sistem za postojeću populaciju, kada u postojali svi ti privredni giganti, kao npr. željezara Zenica koja je zapošljvaval 22.500 radnika, rafinerija, kada se gradilo na sve strane. Treba videti koliko je bio obim investicija države u elekttroprivredi i šta je izgrađeno 40-ih, 50-ih, 60-ih, 70-ih, 80-ih, koliko je to obim poslova gde je na gradilištima radilo po 10.000 naših radnika a ne nekakvih kineza… Kada su naše firme gradila i porjekovale po svim kontinentima, kada smo gradili po SSSR, Aziji, Africi, Južnoj i Severnoj Americi.
    Sada smo bez svega toga ostali. Ostali smo bez privrednog sistema koji ne zapošljvavao milione. O kakvom zapošljvaanju je onda moguće pričati? O zapošljavanju u lon poslovima, u malim i srenjim privatnim preduzećima. Privatnika ne interesuje nikakvo zapošljavanje, niti kolika je nezaposlenosti. Privatnika interesuje samo otimačina i pljačka. Što brže zgrabi i otmi što više i beži glavom bez obzira. Time se oni rukovode. To nije i ne može biti privreda. Zato je nužan porez na drugo dete. Jer sada balans drugom i terećam, ćčetvrtom dijetu protiv demografske eksplozije drže oni koji su oterani sa posla na biro, koje je država svesno žrtvoala, one koji su po 10-20 godina na birou, oni nemaju uopše ni jedno dijete, ni porodicu, ništa. Sve im je država otela.
    Stoga je jedino pravilno rešenje njima dati novac iz fonda koji bio bio prikupljem oporezivanjem od onih koji imaju prekobrojnu decu koju su krivi za potencijalni rast populacije. Narod se mora naterati na racionalne odluke.
    Ko još može da kaže da prosek dvoje dece nije rast populacije i proširena reprodukcije. Pošto roditelji koji rode dvoje dece, kad deca stasaju za posao ne umiru odmah nego još žive rade, idu u penziju, onda se ne može govroiti o prostoj reprodukciji sa svoje dece, jer nije došlo da zamjene stanovništva, zamjene roditelja njihovom djecom.

  6. Mi moramo po svaku cenu sprečiti dalji rast populacije, To moraju sve zemlje. To je opštećvečnsti problem. To je nadnacionalni problem, koji se mora rešavati na najvišem globalnom nivou. Ovako kako je krenulo populacije se udvostručava svakuh 45 godine. Dok je bilo svetskih ratova i epidemija, to je išlo malo teže.
    Pre 200g je u Evropi živelo 55 miliona stanovnika, i Evropa je imala životnog prostora za toliko populacije. Imala je toliko zdrave hrane, zdrave, životne sredine, da populacije može zdravo živeti. Sada ima 10 puta više.
    Pošto nemamo državu i vlasti koja bi populaciju regulisala zakonskom regualtovom, pošto nememo demografske populacion projekcije, sve je prepušteno stijihi i tržište kako ekonomija tako i narod, narod je gurnut na ulicu nake se snalazi.
    Ne postoji nikakva strategija, niti ikakvo zapošljavanje pošto se država povukla iz privrede. Jer država je tako odlučila da rešava probelme prekobrojne populacije tržišno a ne zakonom.
    Jel tereba neko da bude toliko nerazuman da rađa djecu za biro, da se djeca sahranjuju sa biroa kao desetine poslednjuih generacija u najvećoj većini.

    DAKLE, SAMO POREZ NA DRUGO I TREĆE DIJETE I ISPLATA SVIM NEZAPOSLENIM NA BIROU. MOŽDA BI NEKI KOJI PLATE TAJ POREZE DOBILI I PLATU SA BIROA. TIME BI SE SVE REŠILO. SPREČILO BI SE PREKOBREOJNO RAĐANJU, SMANJIO BI SE BROJ NEZAPOSLENIH, I BILO BI POSLA I ŽIVOTA ZA SVE!

  7. ex-1978, 04.06.2015. 11:49:40
    Zbog takvih tipova kao što si ti Gordana je na birou. Uprvo takvi privatni gramzcivci i pljčkaši, koji se abve lon poslovina, su i urušili privredni sistem. Zbog takvih kao što si ti nikad se privreda ne može izgraditi, jer privatnik ima poriv samo za zgrće, pljačka, otima, gomila, akumilira. Svi privatnici su po definiciji kriminalci. U Nemačkoj privatniku pojedicu je prepušteno 1-2% BDP Nemačke, kod nas je prepušteno više od polovine BDP.
    Privatnik ne zapošljava nego pljačka, zato fabrike moraju biti vraćene radnicima, otete od privatnika.

  8. Zaboravih DNS i PDP koji su takodje u vlasti u opstini. Odbornici u 2 zadnja saziva su se svi uhljebili od opstine, komunalnog, vatrogasnog. Sad su osnovali Turisticku organizaciju, jer vise nije bilo mjesta u postojecim odsjecima u opstini. Postoji i neka agencija za vjetroelektrane koje obecavaju 10 godina, a od svega postoje 2 uredjeja za mjerenje brzine vjetra. Ljudi koji su „sahranili“ sva preduzeca u Nevesinju su na visokim pozicijama.

  9. Нисам дијете погинулог борца, али сматрам да дјеца погинулих бораца морају имати огромну предност у односу на остале. Прије свега, зато што су њихови родитељи исконски ствараоци Републике Српске. Друга ствар је у томе, што многи људи, послије срамотног односа власти према овој категорији, губе патриотски осјећај.
    Сукоби су пред нама. Сваки дан видимо испаде муслиманских фундаменталиста. Шта можемо да очекујемо? Ко ће да брани нашу дјецу?
    Мука ти дође када видиш ко ти је предсједник. И како да тај предсједник може да има поштовања према Гордани и сличним људима, када је обични ратни профитер, фукара, једна обична неотесана сељачина.

    Сваки дан читамо како су покрадене десетине милиона КМ. И ништа.
    Неко мора да предузме неке кораке па да ова ђубрад робија.

  10. Prvo se mora zavesti red u obrazovni sistem. Mogu postojati samo dva univerziteta u RS banjalučki a u FBiH sarajevski, svi drugi kvazi fakulteti moraju biti zatvoreni i diploma izdate po Bijeljini, Palama, Brčkom, Zvorniku, DOboju, Prijedoru, Vlasenici, Foči, Terbinju pohitno poništene. Pa da vidimo onda koliko bi bilo nezaposlenih fakulteteski obrazovanih i koju procenat njih bi uopšte upisivao fakultete. Fakulteti ne mogu biti na nivou srednjih škola kao što rade u Bijeljini, Brčkom, Palama, Tuzli…

  11. vladislav, 04.06.2015. 19:09:35
    Biće da su fakulteti na kojima predaju Mikerević,Škrbić,Ivanić,…… bolji od Fočanskik Zvorničkih Trebinjskih….mlatiš gluposti jedino što bi trebalo je da se uspostave kriterijumi stručnosti pri zapošljavanju na državne jasle jer se niko na Apeironu ne školuje za privatnika pitaj Exa kad će on zaposliti nekog od njihB-)B-)B-)B-)

  12. Деца погинулог борца могу имати предност само у случају да је једнак број бодова са неким другим кандидатом.

    Остало се коси са причом о професионализацији и сличном. Први и једини критеријум је способност и доказивање.

  13. Mr Biggy, 04.06.2015. 19:59:46
    Svaka čast, dosta je više bilo i te djece nad daleko sposobnijom, djeca nekih tamo nekih pogunulih, od kojih je većina svojom kriviom i poginula, znam masu primera, a znam i djecu poginulih koja su rođena daleko kasnije i za koje nije utvrđeno očinstvo.
    Ovo nije bio odbrambeno-otadžbinski nego unutrašnji građanski rat, prema tome takva kategorija favorizovanih ne može postojati.

  14. Travničanin, 04.06.2015. 21:45:33
    Isti slučaj i ja sam mislio da ih potkačim al sad kontam da ih nikako ne mogu potkačiti koliko su sami sebe potkačili.Doduše možda je prijedor u pravu možda su bigijevi u prošlom ratu bili na drugoj strani i onda se sve savršeno uklapa.Zanimljivo nešto se ne sjećam da su zahtjevali ravnopravnost kad je bio u pitanju kredit malog baje. zaposlenje Cvijića juniora,Špirketa juniora…..

  15. Тесла,

    пусти нам више дјецу молим те!?

    Дражене,

    видиш, да се сложимо, ја животом гарантујем да се може за четири године запослити све што је незапослено(око 130.000 на бироу), пријавити оно што ради на црно(преко 20.000 радника који раде, а воде се на бироу), остаје проблем вишка 50% администрације који ће бити исплаћени и преквалификовани да задовоље производњу, или ће бити на бироу као опомена оним који слабо раде и неће да се усавршавају у својој бранши.

    Све то уз радикалну реформу образовног система приилагођеног стратешким гранама привреде за најмање пет деценија унапријед.

  16. Ribar,
    Opet se ne slazem sa Vama. Reforma obrazovnog sistema da ali prilagodjena 5 decenija unaprijed je malo neozbiljna izjava. Ako pogledamo sta se desilo poslednjih 50 godina na polju nauke, obrazovanja, privrede… Sta tek mozemo ocekivati u narednih 5 decenija. Neozbiljno. Permanentna reforma i prilagodjavanje… Fleksibilan obrazovni sistem…

  17. Ово што је написао тзв. Миленко (Владислав Тесла који је остао без фабрике) је страшно. Сјећам се на овом порталу квалитетних коментара и цитата истог, па је разочарење оваквим нељудским ставовима још веће.

    Не знам шта је он радио током рата. Вјероватно се рсди о неком Брозовом директору, којег је прегазило вријеме. Поштујем и да има другачије ставове, да се бори за самоуправљање, али ове страшне увреде на рачун страдалих бораца и њихових породица су за сваку осуду.

    СРАМ ГА БИЛО!

  18. Чуј Бигера како наводи на свој млин! Каква црна бодовања? Већина је на државне јадле запослена мимо конкурса, а и кад се проводе, највише бодова носи умјетнички дојам кандидата код комисије. Чини ми се да се нечији мали тако запослио у Електропреносу.

    Ако имају исту диплому с државног универзитета, дијете погинулог борца мора бити фаворизовано. Исто тако, диплома државног факултета мора имати предност над дипломом приватног у државним органима. Таквим приступом и увођењем високих критеријума угасиће се сами готово сви приватни и половина државних. Ко задовољава, нека ради!7

  19. Volimo se nakačit na budžet pa to ti je. Koliko samo truda uložimo u tu priču. Smišljamo načina raspodjele to nešto malo budžetskih para. Lobiramo. Ucjenjujemo.

    Da isto toliko truda i vještine uložimo na otvorenom svjetskom tržištu – bilo bi mašala nove vrijednosti. Novih radnih mjesta. Novih prihoda u budžet.

    Gordana je zaista dobar primjer. Rodjena Mostarska, studirala u Bijeljini, živi u Nevesinju. Mlada, lijepa, pametna, zdrava. Trebala bi imati sluha za potrebe tržišta. I to svjetskog tržišta. Međutim i ne lezi vraže, umjesto da recimo organizuje globalnu internet prodaju vunenih i heklanih rukotvorina – Gordana obija pragove partijskih prostorija. Jbg.

  20. Да, да, узеће из бабине сламарице или чекати у реду шиповског бизнис клуба за ирб кредит како би отворила бизнис. И онда постала донатор странке или у рову чекала рекеташе.

    Није свако способан да ради 16 часова дневно, седам дана у десет година иде на одмор и пола дана проводи на интернети и истовремено води мртву трку с Кока-колом, Тојотом и Ватиканом.

    Привреда је разорена, тако да реално и нема мјеста него на буџету. За то није крива она. Прво растјерати рођаке, земе, љубавнице, кумове с буџета, па онда дијелити лекције дјеци погинулих.

  21. Ponekad pomislim da bi valjalo ukinuti svako novo zapošljavanje na budžet u narednih 5 ili 10 godina. U Narodnoj skupštini. Zakonom.

    Neće naš narod drugačije ni pogledati u radna mjesta na kojima se plata zarađuje. Tržišna utakmica slabo koga zanima. Onomad sam pokušao prebrojati ljude koji zarađuju i one koji dobijaju platu. Nismo daleko odmakli. Frantalovci budžetlije.

    Umjesto da se lično i personalno uhvatimo u koštac sa problemima i izazovima mi se bavimo prozivanjem političara. Kad ih samo pogledam, znam da od njih ljeba nema. Al narod tvrdoglav. Uporan. Kuca na pogrešna vrata.

  22. Пре свега, тачно се човеку се*е кад види твоју бригу за ратне кадрове. Ти који си из БЛ-а нашао неретко да о рату причаш мени који сам одрастао на „првој линији“. Филантроп и Фашиста у једном.

    Даље, ја тражим професионализацију као једини критеријум. Tачка. Нема ничијег малог/ле. Само то дебили не контају, а ти изврћеш.

    О томе заправо и ти говориш, само немаш му*а да то кажеш. Јер се улагујеш. Како је то ниско, како је шупачки говорити о „навођењу воде на млин“ покрај такве демагогије и агитовања.

  23. Их, Бигеру, ти одрастао на првој линији? Био у Дервенти кад су се водиле све оне борбе? Био и у вријеме хрватске власти, па онда остао и кад су Срби ослободили Дервенту?

    Не знам шта су за тебе „ратни кадрови“, али знам да дјеца погинулих морају имати приоритет. Те породице су изгубиле хранитеља. Исто тако би чика Приједор морао сада исплатити све алиментације. Без обзира што теби Хрватска треба дати предност, јер из из жупе од посебне државне скрби. Разумљиво је и зашто ти сметају дјеца војника ВРС, али не мораш толики фашиста бити.

    Конкурси морају бити јавни, доступни сваком на интернету, а дјеца погинулих привилегована. Ако има факултетску диплому, а отац уградио живот, МОРА добити посао. Ево, нека држава да олакшице приватним предизећима за свако запослено дијете погинулог борца ВРС!

  24. Привилегованост само у случају да су два кандидата идентична по претходно оствареним резултатима, иначе се џаба вртимо у круг. Већ се једном мора почети стремити најспособнијима.

    Држава има свакаве олакшице, само ти о томе немаш благе. Али и даље си први кад треба нешто с*ати.

    Чика Прдоња је једино мог’о направити тебе, јер ретко се среће још један болесник и фашиста омотани плаштом хуманизма. Само он мање се*е од тебе.

  25. Бигер говори о професионализацији као једином критерију. То је у реду. Али како бранити онда власт која је довела новинара на мјесто министра управе и локлалне самоуправе, ел.инжењера на мјесто министра за економске односе и регионалну сарадњу, новинара на мјесто министра правде а наставника енглеског на мјесто премијера? Ваљда да би било професионализације, онај који преузима дужност мора имати одговарајућу професију. Или можда не?

  26. Као самозапослени економиста можда би се и сложио с тобом Пеђа, да се не ради о кћерци погинулог борца. Овако не! Држава
    за коју смо се борили морала је дјецу својих најбољих синова узети у сваки приоритет. Али није могла јер је морала збрињавати различите Мајкиће, који су постављени на одговорне функције иако су завршили различите брзинске факултете. Различите Шпириће који нису могли положити испит док предметни професор није уклоњен са факултета. Различите Цвијеновиће, иако су од свих пријављених имали најнижи просјек. Сви смо криви, а посебно ми који смо били борци, јер смо дозволили да се актуелна власт овако понаша према дјеци погинулих бораца и тако издали своју погинулу браћу. Срам нас било!

  27. INTERESI KRUPNOG KAPITALA NA PRVOM MJESTU

    SNSD je interesna organizacija čiji je osnovni cilj zaštita krupnog kapitala. Krupni kapitalisti (koji su se listom obogatili na nezakonit način) finasiraju izbore i održavanje na vlasti SNSD-a; zauzvrat SNSD vrši vlast na način da je jedina izvjesnost u Republici Srpskoj dalje bogaćenje krupnih kapitalista i dalje siromašenje najširih slojeva stanovništva.

    Navedite mi jedan primjer krupnog kapitaliste koji je završio u zatvoru zbog nezakonitog poslovanja? Pogledajte slučaj Bobar, pa Mile Radišić, Dragan Vučetić, Edvin Navickas…

    Voda odnese pola Republike Srpske a predsjednik entiteta pohvali direktora nadležne ustanove zahvaljujući čijem neradu je došlo do katastrofe:

    „Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 05.06.2014. posjetio je JU „Vode Srpske“. Prilikom posjete Predsjednik je pohvalio rukovodstvo ove ustanove i kako je rečeno, dobro obavljen posao u poplavama koje su zadesile Semberiju ali i cijelu Republiku Srpsku.“

    http://www.voders.org/index.php/vode-srpske/aktuelnosti/51-posjeta-predsjednika-republike-srpske-ju-vode-srpske

    Balkan investment banka i Bobar banka odu dovraga a Agencija za bankarstvo, neposredno pred njihov krah, tvrdi da je sve u redu, i nikom iz Agencije ne fali dlaka sa glave.

    Zašto je sve to tako?

    Zato što je njihov jedini zadatak da štite interese krupnih kapitalista i Režima na vlasti. Sve dok to čine mogu raditi šta hoće, pa čak i ubiti nekog kao jedan bivši ministar MUP-a, a da nikad ne odgovaraju.

    Demokratija, slobodni izbori, tržište, profesionalizam… sve su to trice i kučine kojima nas Režim zamajava da bi bili slijepi kod očiju, gluvi kod ušiju, i glupi uprkos zdravom razumu. Kao što nas zamajava NATO-om, EU-om, naranžastim revolucijama, terorizmom, Al Kaidom, Isilom…

    Sve su to fore osmišljene od krupnih kapitalista, a koje nam za jeftine pare potplaćeni papani prodaju gdje god stignu, uključujući i komentatore na ovom portalu.

    Zato pljunite u lice svakoga ko vam kaže da dijete poginulog borca ne treba da ima nikakvu prednost u društvu za čiju slobodu je njegov otac dao život.

    Šta pljunite – hraknite ga!

    VOSTANI, SERBINE!!!

  28. Karabaja, 08.06.2015. 07:40:15
    Aj ne seri.Po čemu je to SDS bolji od SNSD?Koliko znam SDS je na vlasti u Nevesinju pa šta su uradili?Umjesto da ljigavac Bosić posmjenjuje komplet opštinsko rukovodstvo za primjer ostalima on se bavi tamo nekakvim papcima koje je mogao odraditi ima godina dana.Nakon ovoga nikom od prozvanih iz općine nevesinje (namjerno općina jer bi Jaredićka prije dobila posao u općini Široki Brijeg nego u nevesinju za koje joj je otac poginuo)neće faliti dlaka sa glave i naravno nastaviće po starom,Jaredićka je dobila posao zahvaljujući tome što je digla dovoljno prašine i smio bi se kladiti da će po zaposlenju gledati da se prebaci na državne jasle i uskoro će primjenjivati iste kriterijume koji nju sada toliko bole ili će da prećutkuje kad ih njene kolege sa posla budu primjenjivale a Drašković je za sitne pare uspio skrenuti pažnju sa druge po redu vile u Trebinju i prve po veličini u BIH i sa toga kolike su plate u keksari.A ti karabaja prije nego se dofatiš tastature prvo skontaj po čemu je to Rogatica bolja od nevesinja i šta si ti lično uradio za godinu dana koliko si na državnim jaslama

  29. A GDJE SAM JA NAPISAO U KOMETARU DA JE SDS BOLJI OD SNSD-a???

    Treba biti dobro glup pa tvrdnji da SNSD trenutno krade i šakom i kapom suprostaviti kontratvrdnju da je krao i SDS. I misliti kako je to dobra argumentacija za pobijanje prve tvrdnje.

    „Aj ne seri.“ je način komuniciranja koji je u javni život uveo Milorad Dodik. Sljedbenici samo slijepo slijede Velikog Vođu.

    P.S. Svima onima koji tvrde da dijete poginulog borca ne treba da ima nikakvih prednosti u društvu samo iz pristojnosti neću poželjeti da nakon sljedećih ratova njihovi potomci budu djeca poginulih boraca. A hoću pomisliti.

  30. Karabaja, 08.06.2015. 08:45:01
    A GDJE SAM JA NAPISAO DA DIJETE POGINULOG BORCA NE TREBA IMATI PREDNOST?Drugi je par opanaka što navedena Jaredićka ako je već ponosno istakla „ekonomista“ pod tim podrazumjeva samo privilegije a ne i obaveze.U svakom normalnom društvu najsposobniji i najobrazovaniji imaju veće mogućnosti i OBAVEZE a šta je to ona uradila da nevesinju bude bolje?Muka mi je svaki put kad prođem kroz Bišće Polje (Mostar) i vidim one jadnike kako prodaju drva, gnoj koce da bi prehranili porodice a još mi je više muka kad odem u Nevesinje pa na autobuskoj stanici vidim kako iz školskog kombija sa 12 sjedišta izlazi 30 djece jer se lokalni baja nagodio sa opštinarima.Kako je moguće da se to dešava Nevesinju i svima nama pored tolikih pravnika,ekonomista, inžinjera,novinara(mislim na onog Grahovca koji u tolikoj nesreći uvijek uspije naći nešto idilično pa i to kako je Duško Bajević,jebivjetar kao i on sam,svraćao u Kifino selo na janjetinu)………?????Odgovor je vrlo jasan-svi ti kadrovi đuture ne vrijede po p***e vode
    Tebe vsam nakačio jer si VEĆ GODINU DANA VLAST A NE OPOZICIJE ALI NIKAKO TO DA TI DOĐE IZ GUZICE U GLAVU.
    a što se tiče onog „aj ne seri“ to je baja samo usavršio bio je prije njega Božo kamiondžija i još more njih iz SDS
    samo mi nemoj reći da ti nisi SDSovac jer nisi tu gdje si ni zbog toga što si lijep ni zbog toga što si pametan isti su kriterijumi pri zapošljavanju i u SDS i u SNSD.
    Što se mene tiče mislim da bi država trebala obezbjediti stipendiju do kraja školovanja za djecu poginulih boraca,posao za suprugu u struci i bilo kakav posao za djecu po završetku škole(bi li ti u svoju firmu zaposlio dipl menadžera sa Apeirona?) a dalje nek idu sami jer im otac da je živ vjerovatno ne bi obezbjedio više a što to nije tako više si zaslužan ti nego ja jer si bio novinar a sad si šeraf u lokalnoj vlasti(sitan ali ipak šeraf)a ja nisam ni jedno ni drugo.

  31. „P.S. Svima onima koji tvrde da dijete poginulog borca ne treba da ima nikakvih prednosti u društvu samo iz pristojnosti neću poželjeti da nakon sljedećih ratova njihovi potomci budu djeca poginulih boraca. A hoću pomisliti.“

    Stvarno nisam nikad se raspitivao kakva moja doprinos društvu može biti ako nadležnim institucijama prijavim kakvi psihičko bolesni i umno poremećeni likovi hodaju ulicama Republike (sada imam potpuno pravo da ih tako doživljavam). Kad naiđem na ovakvu osobu kojoj instituciji ja uopšte treba da prijavim istu da bi adekavtno reagovali i spriječili eventualnu katastrofu koja može da se desi od strane osoba koje ovako razmišljaju.

    Druga stvar je što dotična osoba je „bezobrazno“ odgojena. Reći nekome „a gdje to ja kažem da je SDS bolji“ a promovisati ovdje njihov program koji se sastoji od bacanja smeća u tuđe dvorište a tvoje neprohodno od tog istog smeća a nepreduzimati ništa da ga očistiš pa makar na svom primjeru ukazao komšiji da i on treba da očisti smeće je vrhunac PATETIKE. Mogao bih još do jutra da vam navodim primjere iz prakse šta je PATETIKA i to samo na primjeru dotično umno poremećene osobe.

    Sve sam sigurniji da politika koja se zasniva na blaćenju „protivnika“ i stagnaciji afirmisanja svojih ideja po principu cilj mi je da tebe nema a to što sam 100 puta veće govno, i toga sam svjestan, nije ništa drugo nego LIČNI obračun iz samo tebi znanih razloga. Ovakva pojava u politici je DNO DNA. Ovu metodu isto koristi i Aco u Srbiji ali tako to fantastično radi da nikad nisi siguran 100% da je u pitanju ta pojava. Ovdje u Republici stvarno ti je dovoljno pročitati dnevne novine da shvatiš sve.

  32. trofrtaljko,

    Možda ti nisi apsolutno ušao u psihički profil osobe kojoj se obraćaš ali vjeruj mi da ja jesam. Samo prije nekoliko mjeseci je pričao totalno drugačiju priču, pričao je realnu priču, priču ZA koju sam ja a to je profesionalziacija društva, primanje ljudi po konkursu i da radno mjesto ekonomiste dobije ekonomista. E sad, dolazi klasična politika SDS-a na vrata koja glasi ovako:

    „P.S. Svima onima koji tvrde da dijete poginulog borca ne treba da ima nikakvih prednosti u društvu samo iz pristojnosti neću poželjeti da nakon sljedećih ratova njihovi potomci budu djeca poginulih boraca. A hoću pomisliti.“

    Ne dao Bog da sam upitao dotičnog kako srediti zapošljavanje djece poginulih boraca da bi ta kategorija društva što prije doživila kakvu takvu sadisfakciju dobio bih odgovor da sam „režimlija,interesdžija,ma najgori od svih“. Uglavnom, to je profil osobe sa kojom polemišeš a sposobnost da polemiše nema. Sve ijednog komentatora koji nije javno podržao SDS je ovdje uvrijedio i omalovažio i svaki pokušaj konverzacije sa istim na jedan realan način po pricipu „KO,ZAŠTO I KAKO“ završavao bi se salvom uvreda. Kako voditi polemiku sa nekim kome je OK biti simptizer i član SDS-a a šund sve ostalo. Veliki je takođe problem objasniti tako poremećenim osobama da u Republici ima najmanje 50 stranaka u od kojih svaka u svojum redovima ima kvalitetnih pojedinaca koji mogu da se nose sa upravljanjem države.

  33. Моја допринос? Непредузимати? Стагнација афирмисања својих идеја? Ушао у психички профил особе? У првој реченици погрешно конципирао реченицу?

    Дај, Беатовићу, и ако је од тебе, превише је. Пресабери се човјече! Јесте +32 напољу, али имаш хлад, пиво или сок из фрижидера, полијеш се кантом хладне воде, упалиш климу, сједнеш у фрижидер.

    И опредјели се више, јеси ли психолог или пацијент?

  34. Da se podsjetimo:

    http://frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=48756 #komentar

    „Да ми се поново јави мејлом, па јој ја уз гусле и синтисајзер запјевам „имам страшног певца, скаче и на гуске и патке, а тек на ћурке…од милоште га зовем Симо Ороз“, па онда „Нееееда више није тако охола, Неееееда сада свима каже да. И Павићу, и Додику.““

  35. Беатовићу, ти и Лазаревић сте одрасли на музици Назифа Гљиве, па не разумијете ове стихове. И још увијек мислите да је Симо Ороз мој полни орган, а не персона упадљиве природе. Али разумјећете кад се покаже да сте испод 42. 😀

  36. Да упитам тзв.господу којој је доста привилеговања дјеце погинулих бораца…
    – шта сте ви дали и која је ваша жртва за Републику Српску,
    – имате ли ви уопште дјецу и знате ли шта је дијете,
    – знате ли ви СТОКО уопште какве су трауме у одрастању дјеце без оца, или чији су очеви инвалиди…,како то утиче и како је утицало на психу, на даљи развој, учење, усавршавање…,

    ОЛОШУ, стави пред себе слику и поређење дјетета које само у школи на честа питања шта и гдје ти ради отац скрушено и оборене главе одговара, погинуо је у рату или инвалид рата… или онога које весело одговара како му је ћале бизМисмен,локални баја, мангуп, носи најскупљу одјећу,телефон, иде сваке године на море, упире прстом и бечи се на овог првога…,
    Та дјеца касније како одрастају све више схватају да су им не само родитељи као такви него и они сами сврстани у грађане другог и трећег реда од саме те државе за коју су пострадали.

    И сада се нађе некаква прорежимска паразитска ГАМАД, људска ништавила,којима ништа није свето осим њиховог паразитирања да ставља све у исту раван позивајући се тобож на некакву стручност изнад свега.
    Видимо свакодневно како све кипти од струке, интелигенције, знања, почев од ПРВОГ „ај не сери“, „јебаћу ти мајку“ па даље на ниже преко ГЕПЕК МАЈСТОРА, кумова и остале камариле…,

  37. NEKA SE (JOŠ JEDNOM) KONSTATUJE DA JE MISAO MOJA

    „P.S. Svima onima koji tvrde da dijete poginulog borca ne treba da ima nikakvih prednosti u društvu samo iz pristojnosti neću poželjeti da nakon sljedećih ratova njihovi potomci budu djeca poginulih boraca. A hoću pomisliti.“

    Želim da ostane zabilježeno da je ovo misao Zorana Jankovića – Karabaje. Da me lopovi ne pokradu.

  38. „Želim da ostane zabilježeno da je ovo misao Zorana Jankovića – Karabaje. Da me lopovi ne pokradu.“

    I ja bih još jednom ponovio da frontalovci otvore „četvoro očiju“ kakvi monstrumi pišu ovde:

    „P.S. Svima onima koji tvrde da dijete poginulog borca ne treba da ima nikakvih prednosti u društvu samo iz pristojnosti neću poželjeti da nakon sljedećih ratova njihovi potomci budu djeca poginulih boraca. A hoću pomisliti.“

  39. Karabaja, 08.06.2015. 14:04:36
    Čega se pametan stidi time se budala ponosi…ako SDS nije bolji od SNSD zašto si onda sa njima?Naravno zbog privilegija kad počneš o poštenju ja se uvjek sjetim vojske i priče o skraćenju.
    slavija, 08.06.2015. 13:56:29
    To što ste RVI ne znači da ste uvijek u pravu.I ja sam dijete invalida doduše ne ratnog pa se nisam osjećao bijedno zbog toga i ja u knjižici imam podosta dana I ŽAO MI JE SVAKOG DANA IZGUBLJENOG U ODBRANI JUGOSLAVIJE I RS DA SAM SADAŠNJE PAMETI ZBRISAO BI ŠTO PRIJE I ŠTO DALJE.Ne mislim da je glavni krivac za to baja on je glavni krivac za ekonomsku propast i skori nestanak RS a za moje ogorče nje je najzaslužniji SDS.Sa bigijem se potpuno slažem da ni on ni baja nikog nisu poslali u rat i da se ne osjećaju krivim ni odgovornim za djecu poginulih boraca a SDS
    NAS JESTE POSLAO U RAT i prema tome trebao bi i da se brine za poginule i njihove porodice.Po niku pretpostavljam da ste iz I Sarajeva pa me baš zanima po čemu se to SDS VIŠE brine za borce i za IS nego SNSD?Valjda mislite da će Gordanu Jaredić bolje zastupati pripadnik Novosadske brigade VRS Vukota Govedarica nego neko iz SNSD?Aha malo morgen zaboli Vukotu vršnjak za borce i njihovu djecu.Bigi je iskren i ja to cijenim, na kraju krajeva možda je u proteklom ratu bio na drugoj s trani ili je navijao za nju što je njegovo legitimno pravo.Sa druge strane karabaja je žestoki Srbin veliki patriota ali njegovoj partiji nekako uvjek prifali poslova novca stanova kad su u pitanju borci i njihove porodice jbg potroši se za partijske „kadrove“ pa na ove što lijepe plakate…..
    Još samo jedna stvar: nas borce tretiraju tačno onako kako i zaslužujemo sviđalo se to nama ili ne.Jedini bunt kog se mogu sjetiti je okupljanje pripadnika Bobanske čete da ne bi porodicu njihovog borca izbacili iz stana i to je sve a ovo što trpimo ni stoka ne bi trpjela.Sviđalo se nama ili ne Ćurguz Vukotić i Savčić su naša slika i prilika većina nas nije ništa bolja od njih jer da jesmo ne bi nam bilo ovako.
    Što se mene tiče nemam ništa protiv da porodice poginulih,invalidi i njihove porodice i borci imaju privilegije i gore sam napisao koje privilegije mislim da im treba dati što ne znači da sam u pravu možda treba više a možda i manje ljudi smo pa će mo se dogovoriti.
    Prije par godina „biznismen“ iz tb je zaglavio par godina robije jer je pao sa travom a dva mjeseca kasnije njegova žena je počela raditi u telekomu iako i tb još ima nezaposlenih iz gore pomenutih kategorija… toliko o ponosu nas boraca

  40. подвор,

    извињавам се што ти тек сад одговарам на питање образовања.

    Ако си пратио моја писања, па и задња, видио си да сам наводио како сам дуго година радио у привреди.

    Увијек док је било привреде школство се њој прилагођавало, наравно ишло се и у освајање нових технологија, данас нормалних, а прије 30 година скоро незамисливих.

    Данас привреда у Српској не постоји,због тога ни образовање прилагођено њеној потреби.

    Имамо микс занатских радионица и трговачких ланаца,имамо половне државне и лоповске приватне факултете, то је реалност.

    Имамо генијалне младе појединце, али немамо систем ни у једној сфери живота, зато нам све што вриједи оде вани.

    Ево, кад кажем прилагодити образовање стратешким гранама привреде мислим нпр. на пољопривреду 50 година унапријед.

    Хране и пића ће увијек требати,значи да ће требати агронома, ветеринара, технолога, техничара, еколога, инжињера разних струка(грађевинских, електро, машинских свих смјерова да би се заокружио систем од инфраструктуре, до прпоизводње, откупа и прераде производа).

    Сваке године Српска увози преко милијарду марака сумњивих пољопривредних производа који се много квалитетније могу овдје производити, тиме губи толики износ и развија друге земље нашим новцем.

    Замисли да се милијарда марака годишње уложи у пољопривредну производњу, образовање и инфраструктуру, колико би се могло хиљада (рецимо четверочланих) домаћинстава запослити?

    Сава Бијељина треба десет хиљада коопераната, има их око пет хиљада, зато човјек хоће да иде у Македонију.

    Да ли смо ми нормални,значи само Сава може запослити 20.000 људи и откупити њихов производ.

    Ко то не да, наравно политика и увозни лобији.

    Ово написах простим ријечима да се не би расправљали о школству, о томе да ли ја, ти, или неки други Фронталџија требамо паметовати о потреби апсолутне реформе образовног система и прилагођавању новом времену.

    Хајде за почетак да ми нахранимо народ и да се обезбједимо неколико година унапријед због евентуалног рата, ужасних климатских промјена и намјерно прављене економске кризе у свијету.

    Трећина свијета је већ гладна, ја нећу да мој народ буде у тој сљедећој трећини која ће то постати за најдаље пет година.

    Поздрав.

  41. mica trofrtaljka, 08.06.2015. 22:07:54

    – ово што сте написали да је некога СДС послао у рат и да је СДС дужан да брине о породицама погинулих инвалида вас дисквалификује као озбиљног сгаоворника по овој теми.
    Из овога проистиче по вама да није било СДС-а неби било ни рата, Срби би мирно живели, радили ишли на море итд…али појави се тај „проклети“СДС и све снове сруши и уништи.
    Заиста јадно!

    О егзистенцијалним питањима породицама погинулих РВИ-да не треба да брине ни једна странка, нити БОРС нити било какво удружење, него иституције Републике Српске или државе као што је у таквим ситуацијама нормално у свакој нормалној држави у свијету, осим наравно овдје.
    Овдје су то управо радиле и раде странке, цијепале, завађале, решавале питања по страначкој и идеолошкој припадности,сијући свакодневно неправду по свим питањима….,па се тако дошло у ситуацију да велики проценат борачке популације мрзи државу за коју су пострадали.

    – у рат нико није ишао да би добио некакве привилегије, али исто тако није ишао и гинуо за то да би разноразне полуписмене протуве ничим заслужено уживали у изобиљу, док на другој страни ни након више од 20г породице пострадалих немају решена основна егзистенцијална питања или им се даје понешто само повремено и на кашичицу као на инфузији…,ОСИМ НАРАВНО АКО НИСУ ПРИПАДНИЦИ НЕКЕ СТРАНКЕ,
    Онда није тешко закључити какав сој и слој људи је испливао на површину и шта жели са овом популацијом.

    И на крају, СДС или било коју странку чине људи и појединци.
    Провејава погрешан закључак да свако ко је против садашњег режима је одмах и СДС-овац или припадник неке друге странке.
    Што се мене лично тиче да је и мој брат рођени на челу овога што се ради исто бих се понашао.

    Управо због таквог свог става ни као РВИ, првоборац, узоран командир(то други кажу) нисам остварио до данас никаква права и привилегије ни ја ни моја породица која ми припадају, осим пишљиве инвалиднине. Чак напротив.

    Управо због тога јер сматрам да у рат нисам ишао ни за СДС ни за СНСД, ни за Мому, а камо ли Милу…,

  42. ribar, 08.06.2015. 23:29:10

    на правом си трагу, само не знам како не видиш чињеницу да само већ дуже вријеме у позицији да нас једним телефонским позивом затворе к`о СТР. нема ту никаквих пет година форе, него смо једно 15 година у минусу.
    још кад би се сложили да су они који коче, онемогућују и сви они који не размишљају о томе – веће усташе од усташа, можда би се и стало са трчањем у рикверц. да нам је бар успорити. о стајању и не размишљам, а камоли да се направи који корак напријед…

    п.с. о томе и твој хаџи лојо прича, само што ти вичеш ајмо напријед по гасу, а он виче ајд прво избаци из рикверца 😉

  43. сикирица,

    не знам шта ти би да кажеш да сам на правом трагу?

    У сваком случају хвала.

    Мени је жао да је грешком администрације ФРОНТАЛ као једини реални и независни медиј у Српској постао због страначких интереса(ботова) непрепознатљив.

    Ја сањам и гарантујем животом да може десет пута боље за годину, написао сам на почетку мог писања овдје колумну „КО НЕ САЊА И НЕ ЖИВИ“

    Шта сам доживио овдје од ботова причајући реалну причу, предлажући рјешења, нудећи сарадњу као искусан човјек из народа, ти то скоро од свих најбоље знаш.

    Немам ја наду, нити сам оптимиста,ја сам само реалан човјек који прилагођава нашу територију, број становника и ресурсе,историји свог народа новом времену са великим поштовањем према нашим старим и са поучним сазнањем о њиховим грешкама.

    Немој уопште сумњати да сам наиван, о мудима које данас мора имати онај ко види много даље на основу искуства прије рата, за вријеме и после рата, организаторским способностима и хуманости да не говоримо.

    Једноставно је данас све промјенити, никад горе, партије су фирме за лични интерес,народ незадовољан више него што је био страх деведесетих због усташа, кретена из српког корпуса у бившој Југославији и тадашњих геополитичких односа.

    Значи, ЗРЕЛО ЈЕ ПРИЈАТЕЉУ, па ви дозволите да нашу државотворну политику,наш програм ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА и идеју национално одговорне, али савремене европске земље,наше родољубље, наш искрен пријатељски приступ према комшијама и домаћинску бригу о повратку нас самих себи, солидарном, културном и здравом друштву које можемо изградити за два четверогодишња циклуса пустите кокошарима, шпијунима и лихварима.

    ЗОРА мора бити ФРОНТАЛ, то запамти.

    Знаш ко није направио кућу?

    Ко је није почео.

    Поздрав

  44. Sta mislim o zaposljavanju na nacin koji je Gordana opisala vec sam rekao. Postujem sve srpske borce i zive i mrtve. Ali mislim da treba razdvojiti borce od „boraca“. Ne mogu ista prava imati pripadnik specijalne jedinice koji je ratovso od Mostara do Bihaca i pripadnik seoske straze. Zna li mi neko objasniti ko sve spada u clanove porodice poginulog borca i s koliko godina starosti prestaju obaveze drzave prema potomcima poginulih boraca, jer sad najmladji ima 19 godina. Izvinite ali ja neznam da je iko ostvarivao neka prava 1980-ih zato sto mu je otac bio ucesnik NOR-a. Supruge i majke poginulih da, ali „dijete“ sa 45 godina starosti ne. O braci, sestrama, snahama i da ne govorimo. A imali smo i narodne heroje i spomenicare i civilne zrtve rata i zrtve fasistickog teroa i svi su imali svoja prava.

Оставите одговор