Хунта гранатира Доњецк, јуче 19 људи погинуло

Најмање пет цивила и 14 припадника снага Доњецке Народне Републике (ДПР) је погинуло у гранатирању украјинских снага, изјавио је портпарол Министарства одбране ДПР Едуард Басурин. "Засад је погинуло пет цивила, 24 их је повријеђено, од чега деветоро тешко. Међу војницима има 14 погинулих, а повријеђених 86, укључујући 18 тешко", рекао је Басурин у сриједу, а […]

четвртак, јун 4, 2015 / 09:15

Најмање пет цивила и 14 припадника снага Доњецке Народне Републике (ДПР) је погинуло у гранатирању украјинских снага, изјавио је портпарол Министарства одбране ДПР Едуард Басурин.

"Засад је погинуло пет цивила, 24 их је повријеђено, од чега деветоро тешко. Међу војницима има 14 погинулих, а повријеђених 86, укључујући 18 тешко", рекао је Басурин у сриједу, а пренијела агенција Тасс.

"Украјинска војска је у зору почела са тешким гранатирањем мјеста у ДПР, практично дуж читаве линије разграничења. Под артиљеријском ватром су се нашли Доњецк, Широкино, Горловка и Спартак", навео је Басурин, додавши да су у току потрага и спасавање заробљених у срушеним зградама.

Министар одбране ДПР Владимир Кононов је раније истакао да је дјеловање украјинске војске било унапријед планирано.

"Њихов је циљ да не спроводе мировне договоре и ово је покушај да се покаже да је ситуација измакла контроли", рекао је он.

Басурин је додао да његове снаге нису извеле никакву офанзивну акцију већ су "предузете одговарајуће мјере да би се спријечио геноцид народа Донбаса".

Према његовим ријечима, наређење да се гранатирају градови и села НР Доњецк издали су команданти украјинских оружаних снага.

"Једино команданти украјинских оружаних снага могу издати наређење да се отвори ватра", рекао је он.



Оставите одговор