Тријумф Розберга пред велико финале

Возач Мерцедеса Нико Розберг тријумфовао је на Великој награди Бразила, претпоследњој трци овогодишњег шампионата Формуле 1. Розберг је на “Интерлагосу” остварио пету побjеду ове сезоне, а осму у каријери, у времену од 1:30:02.555 сата. Нијемац је кроз циљ прошао са једном секундом предности у односу на тимског колегу Луиса Хамилтона, док је треће место заузео […]

недеља, новембар 9, 2014 / 20:23

Возач Мерцедеса Нико Розберг тријумфовао је на Великој награди Бразила, претпоследњој трци овогодишњег шампионата Формуле 1.

Розберг је на “Интерлагосу” остварио пету побjеду ове сезоне, а осму у каријери, у времену од 1:30:02.555 сата.

Нијемац је кроз циљ прошао са једном секундом предности у односу на тимског колегу Луиса Хамилтона, док је треће место заузео Фелипе Маса у Вилијамсу.

Розберг је тако донео Мерцедесу 15. победу ове сезоне, чиме је њемачки тим изједначио рекорде који су 1988. и 2004. године поставили Аертон Сена и Алан Прост у Мекларену, односно Михаел Шумахер и Рубенс Барикело као возачи Ферарија.

Такође, двојац Мерцедеса је надмашио Сенин и Простов рекорд од десет двоструких тријумфа те године. Ипак, тих сезоне је вожено 16, односно 17 трка, за разлику од овогодишњег шампионата који броји 19 рунди.

Захваљујући тријумфу, Розберг је смањио свој заостатак у генералном пласману у односу на Хамилтона на 17 бодова пред велико финале у Абу Дабију 23. новембра. На последњој трци сезоне биће додијељени дупли бодови, што значи да их је у оптицају још 50.

Розберг је у Бразилу водио готово све вријеме, сем приликом одлазака у бокс, а у последњем стинту успио је да се одупре налету Хамилтона. Британски возач је на половини трке направио грешку и излетио са стазе, па се нашао седам секунди иза тимског колеге и тај тренутак непажње га је извјесно коштао прилике да се озбиљније одупре Розбергу.

Маса је до трећег мјеста дошао упркос казни за пребрзи улазак у бокс и тако остварио најбољи резултат од преласка у Вилијамс. Бразилац је имао веома мирну трку на трећем мјесту, пошто је био 40 секунди иза двојца Мерцедеса, а скоро осам испред Џенсона Батона у Мекларену, који је био бољи од осталих.

Батон је на “Интерлагосу” имао једну од најбољих трка ове сезоне и то пошто је у директном дуелу побиједио још актуелног шампиона Себастијана Фетела и двојац Ферарија, Фернанда Алонса и Кимија Раиконена. Освајаче бодова комплетирали су возач Форс Индије Нико Хилкенберг, Кевин Магнусен у другом Мекларену и други возач Вилијамса Валтери Ботас.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор