Наредних пет година 500 милиона кинеских туриста у свијету

Кинеска економија спорије, али стабилније расте и може да превазиђе било какве препреке на путу, рекао је данас кинески предсједник Си Ђинпинг. Кинеске инвестиције у иностранство премашиће 1,25 хиљада милијарди долара у наредних 10 година, док се предвиђа да ће Кина увозити више 10 хиљада милијарди долара вриједну робу, као и да ће слати више […]

недеља, новембар 9, 2014 / 20:17

Кинеска економија спорије, али стабилније расте и може да превазиђе било какве препреке на путу, рекао је данас кинески предсједник Си Ђинпинг.

Кинеске инвестиције у иностранство премашиће 1,25 хиљада милијарди долара у наредних 10 година, док се предвиђа да ће Кина увозити више 10 хиљада милијарди долара вриједну робу, као и да ће слати више од 500 милиона туриста у иностранство у наредних пет година, рекао је Си у говору азијским пословним лидерима, пред самит Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕК) у понедељак и уторак у Пекингу.

„За азијско-пацифички регион и свијет у цјелини, кинески развој ће створити огромне могућности и донијети велике користи…”, додао је кинески предсједник.

Кинеска економија остварила је раст од 7,3 одсто у трећем кварталу, што је најмање у последњих пет година.

Међународни монетарни фонд саопштио је да би Кина требало да снизи пројекције раста на не више од седам одсто за следећу годину, док је њујоршка истраживачка група Конференцијски одбор навела да ће се кинески економски раст смањити на четири одсто годишње између 2020. и 2025.

Си је, међутим, рекао да економија Кине остаје снажна, са знатним повећањем нових радних мјеста, ниском инфлацијом, порастом прихода и окретањем од инвестирања на услуге и производњу високе технологије.

Кина такође све више ставља акценат на економију вођену потрошњом, смањујући важност инвестиција, улагања владе и зависност од извоза, рекао је кинески предсједник.

Поводом забринутости да би кинеска економија могла да настави да опада, Си је признао да има пуно ризика, али их је описао „као не тако опасне”.

„Флексибилност ће бити најбоље оружје кинеске економије против ризика”, оценио је Си.

На самиту АПЕК представника 21 економије, укључујући и САД, Јапан, Русију и Мексико, Кина предводи иницијативу за слободну трговину, односно успостављање слободне трговинске зоне азијско-пацифичких земаља, на шта се гледа као на дио напора Пекинга да парира америчкој доминацији на пољу свјетске трговине и финансијске регулативе, оцјењује агенција АП.

Самит ће такође пружити могућност и за помирење у региону, укључујући и већ неко вријеме најављивани састанак између Кине и Јапана, после двије године тензија због територијалног спора око острва у Источном кинеском мору, на која обе земље полажу право.



Оставите одговор