Почиње Кинотека: Лауреати Кана и Венеције на програму

Ријеч је о филмовима Љепотица дана Луиса Буњуела, Увећање Микеланђела Антонионија и Буђење пацова Живојина Павловића, саопштено је из Кинотеке Републике Српске. Први је на програму филм "Љепотица дана", са Катрин Денев, Жан Сорелом и Мишелом Пиколијем у главним улогама. То је уједно и први Буњуелов филм у колору и најпознатији из посљедње, француске фазе […]

уторак, новембар 4, 2014 / 13:10

Ријеч је о филмовима Љепотица дана Луиса Буњуела, Увећање Микеланђела Антонионија и Буђење пацова Живојина Павловића, саопштено је из Кинотеке Републике Српске.

Први је на програму филм "Љепотица дана", са Катрин Денев, Жан Сорелом и Мишелом Пиколијем у главним улогама. То је уједно и први Буњуелов филм у колору и најпознатији из посљедње, француске фазе у каријери овог надреалистичког класика филмске умјетности.

Филм је освојио је "Златног лава" на фестивалу у Венецији 1967, а 2010. године рангиран на 56. мјесто међу 100 најбољих филмова свјетске кинематографије.

За сутра је предвиђена пројекција филма "Увећање" прослављеног италијанског редитеља, једног од најутицајнијих естетичара филма Микеланђела Антонионија.

То је његов први енглески филм који је уједно постигао и огроман успјех, освојивши бројне награде и номинације, међу којима и номинацију за "Оскара".

На крају, у четвртак, 6. новембра, биће приказан филм "Буђење пацова" Живојина Павловића. Ријеч је о тешкој социјалној драми о усамљеном маргиналцу којом је Живојин Павловић потврдио и оправдао до тада стечени кредибилитет озбиљног филмског аутора.

Овај високонаграђивани филм ушао је у антологије југословенске и српске кинематографије. Филм је освојио "Сребрног медвједа" за режију на фестивалу у Берлину 1967. године, Сребрну арену за режију на филмском фестивалу у Пули, као и Велику златну арену за сценографију на тадашњем најугледнијем фестивалу југословенског филма у Пули.

Програм ће почети у 19.00 часова у Арт галерији "Г3". Улаз за публику је слободан.



Оставите одговор