Луганск не брине намјера о укидању специјалног статуса

Званичници у самопроглашеној Луганској Народној Републици саопштили су данас да нису забринути због намјере предсједника Украјине Петра Порошенка да укине закон којим се даје специјалан статус регионима Доњецк и Луганск. „Нема проблема. Тај закон нам ионако не одговара”, рекао је предсједник Народног савјета Алексеј Карјакин, пренијела је агенција Тас с. Порошенко је у понедељак најавио […]

уторак, новембар 4, 2014 / 10:12

Званичници у самопроглашеној Луганској Народној Републици саопштили су данас да нису забринути због намјере предсједника Украјине Петра Порошенка да укине закон којим се даје специјалан статус регионима Доњецк и Луганск.

„Нема проблема. Тај закон нам ионако не одговара”, рекао је предсједник Народног савјета Алексеј Карјакин, пренијела је агенција Тас с.

Порошенко је у понедељак најавио да ће данас предложити повлачење закона, договореног у оквиру споразума о примирју, којим се регионима Доњецка и Луганска даје извјестан ниво аутономије у наредне три године.

Према закону о специјалном статусу, регионима Доњецк и Луганск дозвољено је вођење унутрашњих послова и предвиђено је одржавање локалних избора 7. децембра.

Порошенко је рекао и да би други закон могао да буде донијет ако самопроглашене републике не повуку резултате избора од 2. новембра.

Те изборе Кијев и западне земље не признају, за разлику од Москве.

Руско министарство спољних послова прошле седмице је саопштило да су избори у народном републикама Луганск и Доњецк потпуно у складу са споразумом из Минска.

Руско министарство спољних послова навело је да је датум избора, 7. децембар, одређен једнострано, без сагласности Доњецка и Луганска.



Оставите одговор