Иранка осуђена на затвор због покушаја да гледа утакмицу

Иранка са дипломом права британског универзитета осуђена је на једногодишњу затворску казну после покушаја да гледа одбојкашку утакмицу у Техерану. Тај случај је Амнести Интернашионал описао као „језив”. У знак протеста Гончех Гавами (25) штрајкује глађу, пошто јој је потврђена оптужница за „ширење антирежимске пропаганде” – општа формулација коју често користи иранско правосуђе. „Она штрајкује […]

уторак, новембар 4, 2014 / 10:05

Иранка са дипломом права британског универзитета осуђена је на једногодишњу затворску казну после покушаја да гледа одбојкашку утакмицу у Техерану.

Тај случај је Амнести Интернашионал описао као „језив”.

У знак протеста Гончех Гавами (25) штрајкује глађу, пошто јој је потврђена оптужница за „ширење антирежимске пропаганде” – општа формулација коју често користи иранско правосуђе.

„Она штрајкује глађу од (прошле) суботе. Не једе било какву храну и не пије течност”, потврдио је њен брат Иман Гавами у телефонском интервјуу за агенцију АФП.

Иранска правница видјела је судски документ који је осуђена на годину дана затвора, мада је рок за изрицање пресуде формално истекао и брат Иман оцјењује да је „случај у ћорсокаку”.

Гончех Гавами је ухапшена 20. јуна пошто је покушала да присуствује утакмици иранске мушке репрезентације против Италијана на Техеранском Азади стадиону.Званичници су тада навели да је приведена из безбједносних разлога који нису повезани са спортским догађајем и брзо је пустили на слободи, да би је задржали у затвору када се вратила по своје ствари које јој је полиција одузела приликом привођења.

Британски Форин офис изразио је забринутост због пресуде као и „основа за оптужбу, процеса суђења и третмана у притвору госпођице Гавами”.

Њен случај је привукао међународну пажњу који је Амнести Интернешенал описао као „језив” и изрицање пресуде долази у тренутку када се Иран налази под притиском због извјештаја о људским правима и могућег ублажавања међународне изолације.

Женама у Ирану је забрањено да присуствује одбојкашким и фудбалским утакмицама, да би их, како званичници наводи, заштитили од непристојног понашања мушкараца.



Оставите одговор