Одбијен захтјев СДП-а да добију зграду Специјалног тужилаштва РС

Уставни суд БиХ одбацио је апелацију СДП-а БиХ, који је, представљајући се као насљедник некадашње Комунистичке партије БиХ, тражио да као своје власништво упише зграду у Бањалуци у којој се налази Специјално тужилаштво РС, вриједну неколико милиона марака. СДП, чији је лидер Златко Лагумџија, крајем августа 2011. године је поднио апелацију Уставном суду БиХ након […]

уторак, новембар 4, 2014 / 08:25

Уставни суд БиХ одбацио је апелацију СДП-а БиХ, који је, представљајући се као насљедник некадашње Комунистичке партије БиХ, тражио да као своје власништво упише зграду у Бањалуци у којој се налази Специјално тужилаштво РС, вриједну неколико милиона марака.

СДП, чији је лидер Златко Лагумџија, крајем августа 2011. године је поднио апелацију Уставном суду БиХ након што су те године Виши привредни суд и Окружни привредни суд у Бањалуци одбили њихов захтјев да им буде уписано право власништва и располагања зградом у Улици Бана Теодора Лазаревића у центру Бањалуке.

Након тога, апелација је упућена судијама у Уставном суду БиХ, који су оцијенили да СДП у редовном поступку није доказао да је правни насљедник Комунистичке партије БиХ и Окружног комитета Комунистичке партије Југославије на којег је уговором о даривању из давне 1946. године пренесено право власништва над поменутим објектом.

– Редовни судови су дали јасно образложење. Утврђено је да је СДП БиХ својим статутом из 2005. године одредио да је правни насљедник бивше Комунистичке партије БиХ, чиме се, према мишљењу редовних судова, не доказује насљедништво – наведено је у образложењу одлуке Уставног суда БиХ.

СДП се годинама дијелом финансира од новца који зарађује изнајмљујући простор у објектима који су некада припадали Комунистичкој партији. Како наводе стручњаци, одлуку Уставног суда могли би искористити други судови у БиХ да коначно стану у крај "бизнису" СДП-а са зградама које им уствари не припадају.



Оставите одговор