Кривичне пријаве против управе РИТЕ Угљевик због милионског тендера

Управа Рудника и термоелектране Угљевик за изградњу два милиона марака вриједног објекта за сервис транспортне механизације, изабрала је знатно скупљег понуђача, због чега огорчени власник прворангиране фирме "Моја кућа" покреће кривични поступак и подноси пријаву Специјалном тужилаштву Републике Српске и Тужилаштву БиХ, сазнаје пословни портал Капитал. Кривична пријава ће бити поднесена против директора Жике Крунића […]

субота, новембар 1, 2014 / 12:36

Управа Рудника и термоелектране Угљевик за изградњу два милиона марака вриједног објекта за сервис транспортне механизације, изабрала је знатно скупљег понуђача, због чега огорчени власник прворангиране фирме "Моја кућа" покреће кривични поступак и подноси пријаву Специјалном тужилаштву Републике Српске и Тужилаштву БиХ, сазнаје пословни портал Капитал.

Кривична пријава ће бити поднесена против директора Жике Крунића и Управе РИТЕ Угљевика, уз захтјев за добијање тендера на којем су дали најповољнију понуду, те обештећење од 10 одсто од близу два милиона КМ вриједне инвестиције за сервис транспортне механизације.

Комисија за избор РИТЕ Угљевика је оцијенила да је фирма „Моја кућа“ из Власенице дала најбољу понуду за изградњу Сервиса за транспортну механизацију, а када директор и власник ове фирме Томислав Ковачевић одбија отворене понуде за мито и анонимне пријетње да одустане, слиједи заокрет и иста Комисија, без образложења, посао додјељују другом, скупљем понуђачу.

„Овде је више него јасно да је било низ нерегуларности. Тендер је био намјештен и кривично дјело је очито. Уз то, цијели поступак набавке траје пуних седам мјесеци и још није окончан. Због свега принуђени смо покренути кривични поступак пред свим институцијама Тужилаштвом и Судом БиХ, те Специјалним тузилаштвом у Бањалуци против руководства зависног предузећа Рудник и Термоелектране Угљевик“, изјавио је за портал Капитал директор „Моје куће“ Томислав Ковачевић.

Из документације које је у нашем посједу видљиво је да је на јавном тендеру РИТЕ Угљевика за изграИзбор Моје јуцедњу „Објекта за сервис транспортне механизације“ прошло пет понуђача, а као најбоља понуда „неспорно је утврђено“, била је од доо „Моја кућа“ из Власенице са цијеном од 1.832.738 КМ, други је био „Еникон Градња“ Зворник са 1.882.337 КМ, затим „Херц Градња“ Билећа (1.996.259 КМ), „Еникон Монт“ Зворник (2.078.320 КМ), те „Јокић Инвест“ Зворник (2.148.270 КМ).

На одлуку Комисије, „Еникон Градња“ и „Јокић Инвест“ Зворник 13. маја ове године улажи приговор, који директор РИТЕ Угљевика одбија као неосноване.

Канцеларија за разматрање жалби БиХ на приговоре „Еникон Градње“ и „Јокић Инвеста“, препоручује РИТЕ Угљевику да донесу „правилну и закониту одлуку о квалификовању понуде предметног понуђалча и о даљњем искоду поступка“.

Канцеларија за жалбе у свом рјешењу прихвата жалбу „Еникон Градње“, али је из образложења одлуке јасно видљиво да се искључила и заузела неутралан став, те само навела да се понови одлучивање о избору најбољег понуђача, не улазећи да ли је добро или лоше урађено што је претходно изабрана „Моја кућа“.

Директор РИТЕ Угљевика Жика Крунић Рјешење Канцеларије користи као основ да аутоматски поништи избор „Моје куће“ и посао вриједан два милиона КМ додјељује „Еникон Градњи“.

„Канцеларија је само дала препоруку, а није ни једном речју навела као изричиту обавезу да се поништи избор. Она као првостепени орган је требала донијети одлуку, умјесто тога је дала своје мишљење што није обавезујуће. Умјесто да РИТЕ Угљевик поступи по Рјешењу Канцеларије и понови поступак, она аутоматски доноси одлуку и дисквалификује најбољег понуђача“, каже Ковачевић.

Директор РИТЕ Угљевика Жика Крунић каже за Капитал да не види разлога зашто се представници „Моје куће“ жале и најављују кривичне пријаве, али додаје да је то њихово законско право.

„Свако има право да искористи законске могућности ако сматра да тако треба. Ми смо тендер провели по свим процедурама и крећемо у реализацију пројекта“, каже Крунић.

Улога министра Јовичића!?

У читав случај милионске набавке индиректно је укључен и сам министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић.

Директор РИТЕ Угљевика у тренутку када Канцеларија за жалбе БиХ треба да донесе одлуку, службено обавјештава министра Јовичића, а исти допис прослеђује и Канцеларији, да се „госпођа Марица“ из ЦЈБ Бијељина телефонски интересовала за овај тендер.

Директор Крунић пише министру да је инспектор, који се представио као госпођа Марица тражила све податке од руководиоца Одјељења за јавне набавке РИТЕ Угљевик Јасмине Животић.

Но посебно је занимљив дио гдје директор Крунић јасно наводи да министар Јовичић лично зна све у вези овог тендера, иако не појашњава зашто би министар унутрашњих послова лично био упознат о тек једној од хиљаде јавних набавки које годишње проводе јавна предузећа у Републици Српској.

„Не доводећи у питање Уставом и законом дефинисане надлежности Министарства унутрашњих послова Републике Српске указујемо да су активности припадника МУП могуће преурањене (о конкретној набавци имате и лична сазнања) јер поступак код Канцеларије за разматрање жалби Сарајево није окончан….“, пише обавјештењу које директор РИТЕ Угљевика послао министру Јовичићу, али и Канцеларији за жалбе.

Директор прворангираног понуђача „ Моје куће“ сматра да је овај допис можда би пресудан јер га тумачи као отворени притисак на Канцеларије за жалбе.

„Директор шаље овај допис предсједавајућем Канцеларије за жалбе Остоји Кременовићу у тренутку када он треба донијети одлуку. Из Обавјештења се види да је наводно неко телефонски звао РИТЕ Угљевик, за кога тврде да је инспектор „госпођа Марица“, нису чак запамтили ни њено пуно име. Даље, јасно се сугерише да је тражена документација о овом тендеру и посебно понуда фирме „Моја кућа“ чиме се индиректно сугерише да је МУП-у, наводно, нешто сумњиво у вези мог пословања. Ово је потпуно неприхватљиво“, каже Ковачевић.

Забрањен увид у тендерску документацију

Представници фирме „Моја кућа“ добили су писано одобрење директора РИТЕ Угљевика да изврше увид у комплетну тендерску документацију и пројектну документацију .

„Међутим, када смо јуче (30. октобра) дошли у РИТЕ Угљевик чланови Комисије за оцењивање понуда, нам нису дозволили увид у пројектну документацију. Речено нам је да треба посебна одлука челника иако су добили наш писани захтев од 22.октобра. Они су овим починили још једно кривично дјело злоупотреба службеног положаја“, каже Ковачевић.

Он тврди да су успјели прегледали само понуде осталих фирми и закључили да „ниједна од три остале понуде нису исправне, а на што чланови комисије који су оцењивали понуде нису имали ништа да им кажу“.

Ковачевић истиче још један детаљ када је у питању документација. Тврди да пројектна документација не одговара тендерској документацији, односно предмјер и предрачун радова из тендерске документације не одговара пројектованој.

Поједностављено, у оквиру пројекта “ Изградња сервисног објекта за сервис транспортне механизације “ предвиђено је и „Пралиште“, међутим из плана инвестиција РИТЕ Угљевик видљиво је да ће се за „Пралиште“ посебно издвојити додатних 450.000 КМ. У суштини то значи да понуђачи који су имали ову информацију, могли понудити близу пола милиона КМ нижу цијену од конкуренције.



Оставите одговор