Американци се одричу држављанства због новог закона о порезу

Овај тренд настао је након што су ступила на снагу правила која отежавају сакривање средства од пореских органа, преноси Блумберг. Број људи који се одрекао свог држављанства у америчким амбасадама повећан је на 776 у трећем кварталу, у односу на 560 у у односу на исти период прије годину дана, показују подаци које су објавиле […]

субота, новембар 1, 2014 / 13:19

Овај тренд настао је након што су ступила на снагу правила која отежавају сакривање средства од пореских органа, преноси Блумберг.

Број људи који се одрекао свог држављанства у америчким амбасадама повећан је на 776 у трећем кварталу, у односу на 560 у у односу на исти период прије годину дана, показују подаци које су објавиле америчке власти.

САД, једина чланица ОЕЦД која опорезује своје грађане гдје год да живе, појачала је потрагу за онима који избјегавају плаћање пореза након што је УБС платио казну од 780 милиона долара у 2009 години због 4700 својих америчких клијената. После швајцарских и њемачке банке су се одлучиле да поступе по налогу америчких власти, што је нагнало 9000 Американаца који живе у иностранству да врате држављанство у протеклих пет година.

Овај порески закон, налаже свим америчким финансијским институцијама да примјене порез од 30% на све исплате страним банкама које не пристану да идентификују и предају америчким властима податке о рачунима америчких држављана. Овај закон омогућио је америчким властима да прикупе податке о рачунима америчких грађана од 77 000 финансијских установа и 80 влада.

Усвајањем овог закона 2010 године Конгрес и предсједник Барак Обама су фактички запријетили банкама да ће им одсјећи приступ америчком тржишту ако америчким властима не ставе на располагање информације о рачунима америчких грађана. Очекује се да ће се примјеном овог закона током десет година прикупити око 8,7 милијарди америчких долара неплаћених пореза.



Оставите одговор