Србија САД тражи нови Маршалов план

Америка би требало да финансијски подржи велике инфрастрфуктурне пројекете у нашем региону, поручили су српски званичници сенатору Кристоферу Марфију, пише Блиц Марфи, предсjедавајући сенаторског Пододбора за европска питања, претходних дана је, у оквиру турнеје по земљама западног Балкана боравио у Београду, а међу најзанимљивијим детаљима његове посjете су иницијатива српске стране да Америка покрене "нови […]

петак, октобар 17, 2014 / 14:00

Америка би требало да финансијски подржи велике инфрастрфуктурне пројекете у нашем региону, поручили су српски званичници сенатору Кристоферу Марфију, пише Блиц

Марфи, предсjедавајући сенаторског Пододбора за европска питања, претходних дана је, у оквиру турнеје по земљама западног Балкана боравио у Београду, а међу најзанимљивијим детаљима његове посjете су иницијатива српске стране да Америка покрене "нови Маршалов план" на нивоу региона, пише Блиц.

Лист наводи и да је одговор америчке стране на предлог званичника у Београду био – "дајте нам прецизне конкретне пројекте, па ћемо разговарати шта може да се уради".

Основна идеја је да Америка, али и Њемачка и Кина, подржи инфраструктурно, саобраћајно повезивање земаља нашег региона, рецимо пројекте као што су брза пруга од Будимпеште преко Београда и Скопља до Солуна, модерна пруга према Сарајеву, као и више аутопутева.

Блиц наводи и да српске власти закључују да се тешко може очекивати упумпавање великог новца само у Србију за развој инфраструктуре, због чега је неопходно радити на заједничким пројектима са сусједним земљама.

Лист издваја још један детаљ посјете америчког сенатора – његово благонаклоно гледање на долазак руског предсједника Владимира Путина у Србију.

"Нема разлога да се Америка противи Путиновом доласку нити добрим односима Србије и Русије, све док је Београд на јасном путу курса ка чланству у ЕУ", рекао је сенатор, према писању Блица.

Марфи је у Београду разговарао с премијером Александром Вучићем, шефом дипломатије Ивицом Дачићем, предсједницом парламента Мајом Гојковић и народним посланицима.



Оставите одговор