Тржни ланац Туш одлази, остаје дужан домаћим добављачима 20 милиона?

Фирме из Републике Српске алармантно су позвале све институције да хитно реагују на њихове информације да словеначки "Туш" све објекте у Републици Српској продаје једном од трговачких ланаца у БиХ, највероватније "Бинго" Тузла, а добављачима у Српској планира остати дужан око 20 милиона КМ, сазнаје пословни портал Капитал. Добављачи из Српске, које је Капитал данас […]

петак, октобар 17, 2014 / 09:06

Фирме из Републике Српске алармантно су позвале све институције да хитно реагују на њихове информације да словеначки "Туш" све објекте у Републици Српској продаје једном од трговачких ланаца у БиХ, највероватније "Бинго" Тузла, а добављачима у Српској планира остати дужан око 20 милиона КМ, сазнаје пословни портал Капитал.

Добављачи из Српске, које је Капитал данас контактирао, потврдиле су да им „Туш“ дугује огромна средства, данима им се нико не јавља на телефонске позиве, затворили су продајне објекте и ангажовали приватно обезбјеђење.

У подручној Привредној комори Бањалука, такође су нам званично потврдили ове информације и упутили хитан апел да се ово спријечи.

„Јавило нам се неколико предузећа и жалило на постуке које предузима руковдство трговачког ланца „Туш“. Тражили су да их, као институција која штити њихове интересе, заштитимо. Добављачи „Туш“-а имају информације да су власници регистровали нову фирму и на њу пренијели сву имовину. Планирају да продају имовину другом трговачком ланцу у БИХ. Обавезе су остале на старој фирми и на тај начин добављачи неће моћи напалтити своја потраживања која су у овом моменту огромна, а ради се о милионским износима“, изјавио је за Капитал предсједник Привредне коморе Бања Лука Горан Рачић.

„Уколико су те информације тачне, а ми својим привредницима вјерујемо, сматрамо да су то радње које се морају од стране надлежних органа спријечити. Ми ћемо се укључити како би за штитили наше привредне субјекте да не буду још једном преварени“, истиче Рачић.

Она каже да је отежавајућа околност што је сједиште Туша у Федерацији БиХ, те могућност за дјеловање институција РС ограничена, те да је сада све Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Српрема се превара, по закону

Само једном од добављача, фирми „Дијана текстил“ из Србца „Туш“ дугује око 60.000 КМ. „Прекинули су све конктакте са нама. Данима се уопште не јављају на телефон“ , каже власник Слободан Ђукић. Он процјењује да ће „Туш“, ако се нешто хитно не предузме домаћим фирмама у Српској остати дужан више од 20 милиона КМ.

„“Туш“ је доласком у БиХ регистровао двије фирме. Једну за некретнине и другу за малопродају. Фирма за малопродају је склопила уговор о изнајмљивању објеката од њиховог предузећа које је власник некретнина. Менаџмент „Туш-а“ сада намјерава продати све фирме „Бингу“, а све обавезе оставити на фирми која је склапала уговоре и бавила се малопродајом. У стечају, ми нећемо моћи наплатити ни марке, јер та фирма на себи нема никакве имовине. Ово је превара!“, каже Ђукић.

„Он је преко преко ноћи затворио фирме, поставио службе обезбјеђења објеката и не јављају се на телефоне. Не можемо их контактирати, нити можемо тражити поврат роба, плаћање или сравњење картица“, прича Ђукић.

Друга фирма добављач Туша у Српској Фрукта трејд Дервента такође данима безуспјешно покушава наплатити потраживања.

„То је класичан начин исисавање новца и уништавања привреде Републике Српске и цијеле БиХ, јер су и многима у Федерацији остали дужни. Институције требају нешто хитно урадити да спријечити изношење новца из државе, не само код Туша већ и код других иностраних трговачких ланаца који су дошли у БиХ“, каже Душан Раљић власник Фрукта трејда.

Он истиче да је ово вјероватно добро промишљен „рецепт“ који је вјероватно чак и законит, али ипак УИО БиХ би требала моћи нешто урадити кроз контролу пословања са повезаним правним лицима.

Портал Капитал покушао је контактирати представнике Туша, али директор Вид Хабија није се није јављао на телефонске позиве. Њихова званична веб страница је угашена, као и друга, алтернативна.

Туш грца у кредитима од 400 милиона евра

Туш је средином ове године „за длаку“ избјегао банкрот, други у три године. Мирко Туш је са банкама, којима дугује око 400 милиона евра, успио договорити реструктурисања обавеза. Споразум укључује кровно друштво Туш Холдина, трговачко предузеће Енгротуш, које дјелује под кровом Планет Туша, Туш Дрогерије и забавне центре, као и твртку Туш Некретнине која се бави изнајмљивањем трговачких центара Енгротушу. Више од 90 одсто дугова Туш групе отпада на Абанку Випу, СИД банку, Горењску банку, Хyпо и Нову љубљанску банку (НЛБ). Према неким информацијама, банке очекује и продају Тушмобила. Продајом мобилног оператера један од најбогатијих Словенаца добио би свјежа средства, више од 50 милиона евра (без преузимања дугова), која би потом искористио за смањење задужености Групе Туш Холдинг.

Пословање групе Туш је далеко од планова на основу којих су му банке у јесен 2011. одобриле једногодишњи репрограм отплате дугова. Енгротуш, трећи по величини ланац трговина у земљи, прошле године је постигао један од најгорих резултата икад. Чисти приходи су пали за десетину, а новчани ток из пословних активности (ЕБИТДА) за трећину.

Туш и у Хрватској само банкама дугује десетине милиона марака. Као један од сценарија спомињала се проналазак стратешког партнера, а највјероватније то би могле бити ријечке Плодине у власништву предузетника Миле Ћурковића. Након спајања Агрокора и Мерцатора, повезивање Плодина и Туша значило би стварање још једне словенско-хрватске трговачке групе.
Ширење у БиХ

тус бихТушеве активности су у задње вријеме посебно усмјерене на БиХ гдје стално повећава број својих трговачких мјеста. Број Туш продаваоница у тој земљи попео се на 25, писао је средином прошле године хрватски портал пословни.хр

Уз супермаркете у Тешњу, Бихаћу, Тузли, Бијељини, Брчком, Цазину, Мостару, Сарајеву, Прњавору, Угљевику, Санском Мосту, Модричи и Добоју, ове су године своју мрежу допунили и новим форматом мањих, једноставнијих маркета у Сарајеву и Грачаници. Компанија Туш у БиХ запошљава укупно 600 људи, од чега је у посљедњих неколико мјесеци запослено скоро 70 људи.

Темељи Тушева пословне империја су малопродајни центар Туш те мобилни оператер Тушмобиле који има више од 265 хиљада корисника. Интерес за Тушмобиле показао је недавно “национални оператер” Симобил који је Тушу наводно понудио 30 милиона евра. Та понуда је одбијена, како пишу словенски медији, јер је Мирко Туш процијенио своју телефонску твртку на најмање 100 милиона евра.

Ко је Мирко Туш

Богатство словенског тајкуна Мирка Туша се само се пет година, због кризе и презадужености, смањило са 250 на свега 70-ак милиона евра. Једна од најзначајнијх словенских фирми, Туш холдинг, најавила је још 2013. године да ће због неповољног економског окружења морати оптимизовати своје пословање у Словенији и регији. Словенски медији нагађају да из иза штуре Тушове обавијести крије најава отпуштања дијела од укупно 4300 запосленика холдинга. Дјелатност Туш холдинга, у власништу тајанственог словенског тајкуна Мирка Туша, протеже се од трговине, некретнина, телекомункација, туризма, сластичарства па до забавних садржаја. Групација има своје операције у три земље: Словенији, Босни и Херцеговини те Македонији. Туш се опробао малопродајним ланцом у Србији и мањим дијелом у Хрватској. Но, своје трговине у Србији продао је 2011. конкурентској Идеи, у власништву Ивице Тодорића. У Хрватској је постојала само једна трговина у Ријеци.

Мирко Туш је један од најконтроверзнијих словенских тајкуна који је својевремено словио за најбогатијег становника Дежеле тешког 250 милиона евра. Но криза је учинила своје па словенски дневник Фајнанс пише да се тренутно ради о седмом најбогатијем Словенцу са имовином од нешто више од 70 милиона евра. Овај, данас 55-годишњак, каријеру је започео као нижи комерцијалиста у цељским фирмама Мерx и Ковинотехна. Никоме у Словенији заправо није јасно од куда му почетни капитал за његово трговачко царство, а на којем је темељио и све остале дјелатности. Обично се сматра да је искористио приватизацијски хаос почетком 1990-их и паметном пословном политиком, увозом неквалитетних и јефтиних производа из Аустрије те њховом продајом по високим цијенама у Словенији створио озбиљан капитал. Има индиција које упућују да је у његовом развоју и кредитирању, помогла и аустријска Билла. Како било, Туш се наметнуо као најпознатији трговачки бренд за јефтину куповину, у односу на Мерцатор чија препознатљивост је више била заснована на квалитети, а мање на ниским цијенама.

Мирко Туш је средином прошле године поново дошао у фокус словенске јавности након што је Окружни суд у Љубљани објавио да се против њега води истрага због давања мита у случају додјељивања радијских фреквенција за мобилну телефонију. Туш је осумњичен због подмићивања бившег директора Државне агенције за електронске комуникације (АПЕК), Томажа Симонича. Према наводима словенских истражитеља, Туш је Симоничу дао стан у Пирану у замјену за додјељивање радијске фреквенције његовој фирми по хитном поступку и још уз то бесплатно.

Осим што је један од најбогатијих, Мирко Туш је и најтајанственији словенски тајкун. О њему се зна јако мало, а и оно што се зна је углавном из друге руке. Словенски недељник „Младина“ Туша је својевремено успоредио са Кајзер Созеом, ликом из култног филма “Приведите осумњичене”, о којем сви нешто знају, а заправо га нико никада није видио. Наиме, Туш никада не даје интервјуе, а и његова појављивања у јавности су изразито ријетка.



0 КОМЕНТАРА

  1. Naši novinari su fakat levati.

    Ova vijest je toliko bajata da nije ni vijest. Nema čovjeka koji se bavi bilo kakvim poslom u BiH a da ne zna detalje priče o propasti Tuša. Recimo – za Novu godinu su tražili da ne plaćaju stare obaveze a da servisiraju tekuće. Ko god je imao imalo soli u glavi ili bilo kakvu drugu alternativu – obustavio je saradnju sa Tušem. Od proljetos se njihovi odgovorni nikome ni na telefone ne javljaju.

    I onda se nakon agonije koja traje dobrih godinu dana pojavljuju naši novinari sa „ekskluzivom“. Fakat levati!

Оставите одговор