Турска без мјеста у СБ УН, побједа Венецуеле

Турска није успјела да обезбиједи мјесто у Савјету безбједности УН, док су, као несталне чланице, мјесто избориле Ангола, Малезија, Нови Зеланд, Шпанија и Венецуела. Турска није успјела да обезбиједи мјесто у Савјету безбједности УН, док су у најважнијем тијелу УН, као несталне чланице, мјесто избориле Ангола, Малезија, Нови Зеланд, Спанија и Венецуела. Турска се надметала […]

петак, октобар 17, 2014 / 09:53

Турска није успјела да обезбиједи мјесто у Савјету безбједности УН, док су, као несталне чланице, мјесто избориле Ангола, Малезија, Нови Зеланд, Шпанија и Венецуела.

Турска није успјела да обезбиједи мјесто у Савјету безбједности УН, док су у најважнијем тијелу УН, као несталне чланице, мјесто избориле Ангола, Малезија, Нови Зеланд, Спанија и Венецуела.

Турска се надметала са Шпанијом и Новим Зеландом за два мјеста резервисана за западну групу држава, али је Нови Зеланд однио лагану побједу у првом кругу гласања, док је Шпанија у трећем кругу обезбиједила мјесто у Шавету безбједности УН.

"Нисмо могли да одустанемо од наших начела да бисмо добили више гласова", рекао је турски министар спољних послова Мевлут Чавушглу, пренијела је турска агенција Анадолија.

Нових пет чланица Савета безбједности, које немају право вета, преузеће двогодишњи мандат 1. јануара, када ће замијенити Аргентину, Аустралију, Јужну Кореју, Луксембург и Руанду.

Венецуела је била без конкуретента у надметању за мјесто предвиђено за Латинску Америку и Карибе, као и Ангола за Африку и Малезија за Азију.

С уласком Венецуеле у Савјет безбједности, Русија и Кина ће вјероватно добити савезника у кључним међународним питањима у којима су се сукобљавале са САД, Великом Британијом и Француском. Венецуелански предсједник Николас Мадуро има добре односе са сиријским предсједником Башаром ел Асадом, као и Ираном, снажно је и подржао Русију по питању Украјине.

Мадуро се у Караксу убрзо после гласања појавио на телевизији и рекао да побједа показује подршку "цијелог свијета" визији покојног предсједника Уга Чавеса.

САД, које су се јавно противиле покушају Венецуеле да уђе у Савет безбједности 2006. године, овог пута то нису учиниле.

"Нажалост, понашање Венецуеле у УН је супротно духу Повеље УН и кршење људских права у тој земљи су несагласна са словом Повеље", рекла је америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер после гласања.

Директор међународне организације за људска права Хјуман рајтс воч Филип Болопион навео је у саопштењу да би се нове чланице у Савјету безбједности могле показати проблематичним по питањима људских права пошто је "неколико земља наклоњених људским правима изашло, док су ушле земље с лошим гласањем у прошлости".

"Ово посебно важи за Венецуелу, која је стално доводила у питање напоре за заштиту при Савjету УН за људска права, али и за Ангоилу и Малезију, које у Њујорку треба да покушају приступ више оријентисан ка људским правима него што су имале у Ззалеви", рекао је он.



Оставите одговор