САД преузеле контролу над новом ракетном базом у Румунији

Америчка морнарица преузела је контролу над новом ракетном базом на југу Румуније, једном од двије у Европи, на којој ће бити смјештени пресретачи у оквиру одбрамбеног ракетног штита НАТО којем се Русија противи, јавио је АП. База у Девеселу требало би да буде оперативна 2015. године као дио балистистичког система одбране НАТО. „Пријетња од балистичких […]

субота, октобар 11, 2014 / 09:14

Америчка морнарица преузела је контролу над новом ракетном базом на југу Румуније, једном од двије у Европи, на којој ће бити смјештени пресретачи у оквиру одбрамбеног ракетног штита НАТО којем се Русија противи, јавио је АП.

База у Девеселу требало би да буде оперативна 2015. године као дио балистистичког система одбране НАТО.

„Пријетња од балистичких ракета за САД и наше савезнике је реална и све већа”, рекао је командант морнарице за Европу, Африку и југозападну Азију америчкик контраадмирал Џон Скорби.

„На срећу, и могућности НАТО против тих пријетњи су такође реалне и све веће”, додао је он.

Још једна ракетна база требало би да буде у функцији до 2018. године и то у Пољској. Ракетни систем је кључна компонента у плановима америчког предсједника Барака Обаме за фазно успостављање одбрамбеног ракетног штита у Европи, наводи америчка агенција.



Оставите одговор