Словенци се досјетили: Не смије се нико нападати без дозволе СБ УН

Словеначки премијер Миро Церар рекао је да би за нападе на екстремистичку организацију "Исламска држава" било неопходно обезбиједити сагласност у Савјету безбједности УН. "Заузимамо се за то да наше дјеловање у оквиру међународне заједнице има јасно упориште у међународном праву", рекао је Церар. Он је навео да државни врх није претходно био обавијештен о стављању […]

субота, септембар 27, 2014 / 17:46

Словеначки премијер Миро Церар рекао је да би за нападе на екстремистичку организацију "Исламска држава" било неопходно обезбиједити сагласност у Савјету безбједности УН.

"Заузимамо се за то да наше дјеловање у оквиру међународне заједнице има јасно упориште у међународном праву", рекао је Церар.

Он је навео да државни врх није претходно био обавијештен о стављању Словеније на листу потенцијалних америчких савезника у борби против "Исламске државе".

"Начелно немамо проблем што смо на листи, али морамо јасно рећи да то не значи било какву конкретну обавезу Словеније. Борба против тероризма не води се само војним средствима", рекао је Церар за љубљанско "Дело".

Словеначки предсједник Борут Пахор рекао је јуче у говору на Генералној скупштини УН да је Словенија уздржана према војном дјеловању против "Исламске државе" без резолуције Савјета безбједности УН.

"Када би војно дјеловање без ауторизације Савјета безбједности УН постало уобичајена праксом могло би доћи до слома савремене политичке и безбједносне архитектуре", рекао је Пахор.



Оставите одговор