Шимпанзама је међусобно убијање природно

Шимпанзама је међусобно убијање природно, показало је истраживање чији су резултати довели у питање тезе да је такво понашање шимпанзи резултат људског утицаја на њихове заједнице. Осим људи шимпанзе су једини примати за које се зна да су способни удружити се против сусједа са смртним посљедицама но стручњаци су се разилазили око разлога таквог понашања. […]

понедељак, септембар 22, 2014 / 10:04

Шимпанзама је међусобно убијање природно, показало је истраживање чији су резултати довели у питање тезе да је такво понашање шимпанзи резултат људског утицаја на њихове заједнице.

Осим људи шимпанзе су једини примати за које се зна да су способни удружити се против сусједа са смртним посљедицама но стручњаци су се разилазили око разлога таквог понашања.

Једно је тумачење било да људске активности укључујући уништавање њихових природних станишта и давање хране доводе до пораста њихове агресије.

Према резултатима истраживања објављеним у часопису Нечр стопа убистава у различитим популацијама шимпанзи одражава бројчано стање те заједнице и број мужјака те густоћу насељености.

Научници су обрадили податке прикупљене у 18 различитих заједница шимпанзи у којима је забиљежено 152 убиства.

Шимпанзе живе у добро уређеним заједницама и мужјаци чувају вањске границе територија сваке заједнице. Управо су погранична подручја она у којима долази до изразито насилних сукоба посебно ако чувари сретну усамљеног мужјака из сусједне заједнице.

Стопа убистава зависила је од броју мужјака у свакој појединој заједници и густоћи насељености неког подручја.

Ради се о природној селекцији, кажу научнници. Убијање супарника повећавало је изгледе мужјака за храну и територију и што је кључно убиства су била чешћа што је број заједница био већи на истој територији. Утврђено је и да је број мужјака који су истовремено обилазили границе утицао на број убистава јер што је њихов број био већи то су били и већи њихови изгледи за преживљавање у пограничним сукобима.

"Ради се о природном понашању а не нечему што смо ми изазвали", објаснила је биолог Сузан Шулц са универзитета у Манчестеру, преноси ББЦ.



Оставите одговор