Рушили би: Крст на Златишту привукао прве фанатике

На Златишту изнад Сарајева, локацији која се налази на територији РС, а на којој је јутрос освануо бетонски крст постављен у знак сјећања на страдале сарајевске Србе, вечерас се окупило тридесетак мушкараца који су покушали да сруше крст. Како јављају очевици с лица мјеста, већина окупљених носила је дуже браде и били су специфично одјевени, […]

недеља, септембар 21, 2014 / 21:17

На Златишту изнад Сарајева, локацији која се налази на територији РС, а на којој је јутрос освануо бетонски крст постављен у знак сјећања на страдале сарајевске Србе, вечерас се окупило тридесетак мушкараца који су покушали да сруше крст.

Како јављају очевици с лица мјеста, већина окупљених носила је дуже браде и били су специфично одјевени, па се претпоставља да је ријеч о муслиманима, припадницима неког од вјерских покрета у БиХ.

Окупљени су крст покушали да сруше тако што су га везали сајлом и вукли аутомобилом, али га нису успјели срушити.

Посљедње информације говоре да је реаговала и полиција РС, укључујући и Јединицу за подршку. Незванично сазнајемо да је десетак окупљених ухапшено, док су се остали разбјежали.

Крст на Златишту током протекле ноћи поставили су чланови Савеза логораша РС, а предсједник ове организације Бранислав Дукић је рекао да је тиме испуњено раније дато обећање о подизању спомен-крста у знак сјећања на више од 6.500 убијених сарајевских Срба.

Ово је крст на Златишту: Двије цијеви повезане жицом



0 КОМЕНТАРА

  1. На истом задатку су и ови који су учинили светогрђе, постављањем овог ругла, и ови који би га рушили. Ово је пажљиво координисана „акција“. И једни и други врше класичну злоупотребу религијских осјећања у предизборне сврхе, прикупљају поене на мртвима!

    Због тога ово ругло треба сачувати од рушења. Оставити га као успомену на звјерски режим, којем ништа није било свето, па ни страдалници из властитог народа.
    Оставити га све док се Додик, Кошарац и Дукић не покају и сами га не уклоне.

    С тим да сви честити људи, сви слободни медији и ВЈЕРСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ МОРАЈУ осудити овај чин бласфемије и богохуљења и оградити се од истог.

  2. Симо П. Ороз, 22.09.2014. 09:51:02 [129075

    Дирају га зато што сте се тако договорили, безбожници!

    Ако вам је потребан сукоб пред изборе, нек вас Баја поведе на линију разграничења па се мушки потуците са манипулаторима с друге стране којим то исто треба. Удрите се, вала, до последње капи крви. Немоје закувавати мучки, ноћу, и ОСТАВИТЕ МРТВЕ НА МИРУ.

    Уосталом, апеловао сам на ЧЕСТИТЕ људе, да ово скрнављење осуде, па својим коментарима само потврђујеш да у ту скупину не припадаш, што се и очекивало.

  3. ratio,
    С тим да сви честити људи, сви слободни медији и ВЈЕРСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ МОРАЈУ осудити овај чин бласфемије и богохуљења и оградити се од истог.

    Још бих додао…да пар честитих момака ухвати се добрих колаца па се добро намлате актера овог…, не знам како да га назовем.

    На што нам срозаше Републику Српску, и ко нам све представља неки фактор у њој мајко мила.
    Ко год има прилику уђите у цркву и упалите свијећу да се заштитимо од зла.

  4. Ови ликови запуштених брадица, одевених у краће панталоне, познати и као вајни љубитељи филмске уметности (па је тако извесни Јашар пред америчком амбасадом у фед.Сарејеву тражио „три карте за Холивуд“, али избио је неспоразум са умало трагичним последицама), и не завређују неки посебан осврт, уосталом и није баш смислено коментарисати поступке ликова са озбиљним менталним поремећаје.

    Е сад, да ли је (овако „на брзака“) постављање споменика (импровизованог крста) део предизборне кампање не знам (то нека кажу они који су реализовали овај пројекат), али споменик погинулим сарајевским Србима, који је постављен на Златишту никако не може бити провокација, како се то неки упиру објаснити, нити постоји разлог да он некоме смета. Заправо постоји, свакако да смета сарајевским Србима јер начин на који је постављен није примерен, нити сам изглед крста не симболизује страдање кроз које су прошли и свакако њихови најмилији који пострадаше у том трагичном времену завређују бољи и на достојанственији начин подигнут споменик.

    Да ли постоје прикладније локације где би се поставио споменик страдалим сарајевским Србима? Да, постоје. То су можда оне у ужем (ратном) Сарајеву где су месецима мучени и убијани Срби (рецимо бивша касарна „В.Бубаљ“, у рату казамат и мучилиште за Србе), постоје и бројне локације на потезу од Вучје Луке до Илиџе, па и Илијаша и Хаџића, али у том рату сарајевски Срби су као припадници СРК-а ВРС бранили границе своје отаџбине Српске, али пре свега животе својих породица, бранили су и одбранили своје српско Сарајево. И би џаба, у Дејтону је овим храбрим и честитим људима причињена велика неправда, потезом пера је 80% српског (ратног) Сарајево поклоњено онима који су 44 месеца кидисали на овај српски простор и ништа нису могли освојити. Зато се данас све ове локације које би можда и више биле симбол одбране и страдања сарајевских Срба налазе у федералном Сарајеву, и споменик подигнут на таквим локацијама био би стална мета вандала из фед.Сарајева, и изложен скрнављењу.

    И ово је добро одабрана локација. Овде се у реакцијама из блискоисточног Сарајева (погледајте изјаве њихових званилчника и писанија портала) подмеће да је са те локације вршено гранатирање Сарајва. То је једноставно лаж, на Златишту никад није била смештена артиљерија СРК-а ВРС (и због чињенице да је сама локација неповољна због густе шуме), па никако се и није могло вршити „гранатирање“, и уопште неозбиљно је простор Златишта доживљавати као парадигму за нечију душевну бол. Заправо постоје неки којима може итекако сметати, као што је познато, управо на том потезу су били бројни атаци АБиХ са циљем да се пресече (за Србе од животне важности) комуникација Лукавица-Пале, а мало успут и да се по српским селима на обронцима Требевића почини по неки крвави пир. На жалост нападача припадници СРК-а ВРС су били успешни и увек би одбили ове атаке, што је разумљиво овима који нису успевали у свом злчочиначком науму изазивало фрустрације, а некима очигледно беше то разлог и за душевну бол.

    Како год, страдали сарајевски Срби морају добити и имати споменик који ће подсећати на њихово страдање, на све наше жртве које пострадаше у том поганом и страшном времену, и наравно да то мора бити и боље осмишљен и споменик који заслужују ови наши мученици.

  5. Ја би волио само да ми неко каже каква је сврха тог крста на Златишту,ако ћемо као народ водити о њему исту бригу као о војничком гробљу на Романији онда је боље не постављати ни овај „привремени“ ни онај стални.
    Прво овај идиотски чин постављања крста у рану зору би јавно требала осудити и СПЦ и БОРС и сваки иоле нормалан а неосрашћен човјек,ако су мислили постављати па макар и у политичке сврхе требали су позвати активисте ,платити службенике СПЦ,и у подне поставити,било би поштеније и људскије.
    Овако су само изједначили у глупостима са савезом за промјене,сад је 1:1. ( возач и тјелохранитељ:крст на златишту)

  6. ribar, 22.09.2014. 00:42:16 [129056]

    Прочитах блог Васића Рајка, знао сам да ће отприлике овако написати кад сам чуо за ове арматуре и авантуре локалних глупана.

    Намјерно сам Рајко одмах данас написао коментар,за сваки случај, док ти ниси почео вадити своје и забијати својим оправдано.

    Нека се зна, неће се баци!

    СТЈ, ако овако наставите изгубићете све што сте поетирали на Путину, оном несрећном пензионеру и возачу кандидату за предсједника.

    Оволико глупости из савеза на почетку кампање вам је са пажљивом причом било сасвим довољно.

    Сад сте пали толико, колико сте скочили после глупости Васковића и савеза о томе да Миле неће бити са Путином.

    Колико видим рапидно се иде да и Мила повалите јер неки мисле да мисле.

    То копирање је чудо, тако су радили тзв. клонови Милошевићеви, Ђинђићеви, ево сад Вучићеви, Милови то раде већ годинама.

    Најгоре што то раде и неке кукавице и бездуши високи 165, са ки*ицом и јајцима, умјесто кур*ином и мудима, СТЈ.
    Koliko vidim čuveni blogobalegar je sam sebe cenzurisao i potpuno izmijenio tekst koji sam ovdje kopirao ljubaznošću @ribara. Šta se događa u sekti?

    Хало будале, један је Миле.

    Ја би се забринуо да сам на његовом мјесту, све глупости раде посланици са сигурних компензација, отприлике тако је и код савеза.

    Да ли ту има нешто не знам, да ће свако говно да буде посланик, то знам.

    Никако да те схвате,џаба НДД, џаба прича као партија функционише,џаба упозорења да се на билбордима не стављају ријечи које се могу преправљати.

    Ја да сам Миле, ако није то сам смислио, за оно (по)бједу Српске, би скинуо главу.

    Поздрав и срећне ти ране јуначе.

  7. Овдје се потпуно слажем са Лазаревићем, зато што и ја и он знамо праву сврху овог ругла. Ко је нормалан квазиСрбин да на српској земљи поставља нешто као крст, а то би као требао бити симбол страдања свих сарајевских Срба и све то у глуво доба ноћи, као да се поставља замка ловокрадицама? Ко су те Додикове србенде, које немају муда у по дана поставити нешто што бар личи на спомен-Крст, а не ову карикатуру!

    Ово је потпуно смишљено у кухињи Сташе Кошарца, а и ови квази напади и интервенција полиције је исто тако фингирана. Ма ко ће то од мјештана дојавити полицији да се руши стуб, кад на том подручју нема куће у кругу километар, и то што има то су прве муслиманске, таман ће они пријавити српској полицији да се неко качи за стуб који ничему не служи. Значи на сцени је још једна Додик-Бакир-Лагумџија игранка, ви нас провоцирајте, а ми ћемо вас напасти и ето гласова и с једне и с друге стране!

    Ово је најцрњи период Дејтонске БиХ. Никола добро зна и видио је као и ја, да се само неких пет шест километара височије на Брусу, народ сваким лијепим даном окупља и из једног и из другог дијела Сарајева, а руку на срце више њих долази ту из федералног дијела и све што се ту потроши и заради иде у српску општину Стари Град, у којој је власт у рукама опозиције, СДС-а! То је најважнија мета, ових Додикових сарадника са друге стране, а није ово ругло што је Додикова клика у глуво доба ноћи поставила, а шта друго Додикови мандрили и знају радити.

  8. Ne poznajem tu lokaciju, ali koliko vidim sa fotografija ovaj krst je pozicioniran tako da se može jasno raspoznati sa najvećeg dijela Sarajeva. Sad se pitam da li su taj lokalitet i taj simbol (krst)izabrani da iskreno obilježe stradanje sarajevskih Srba ili, možda, da iritiraju sarajevske Bošnjake? Lično mislim da simbole vjere ne bi trebalo koristiti za iritiranje, provociranje ili stvaranje bilokakve nelagode kod drugih konfesija. Iskreni vijernici simbole svoje vjere koriste za molitve, za svoje unutrašnje pobude, a nikako da njima povređuju druge. Postoje i oni koji simbole vjere postavljaju na oružje, kojim ubijaju druge, ali to već prepoznajemo kao radikalizam, fanatizam i ino. Simboli vjere nisu namijenjeni takvoj „upotrebi“.

    Dakle, pitanje je šta želimo postići ovim spomenikom? Želimo li obilježiti stradanje žrtava ili možda ono naše poznato „tuk na utuk“. OK, postavimo na Zlatištu 16 metara visok krst, pa će Bošnjaci postaviti 20 metara visok polumjesec i zvijezdu, pa ćemo onda mi morati povećavati naš krst… No, pitanje je da li je to iskreno vjerovanje, ima li to ikakve veze sa nevinim žrtvama, ili je možda samo ispoljavanje prkosa, mržnje…

    Ipak, postavio bih jedno pitanje „idejnom kreatoru“ ovog spomenika, Dukiću, a to je – DA LI JE PRIJE RATA BIO ČLAN SKJ? Nešto sam ubijeđen da JESTE BIO, kao i da crkvi i vjerskim simbolima pravoslavlja nije prilazio „ni na kilometar“. Zbog čega sam ubijeđen u to? Pa naprosto – pravi vijernici se prema simbolima svoje vjere ne odnose tako (kao sredstvom provokacije).

    Na kraju reći ću nešto iskreno: svakim danom sve teže se odlučujem da odem u crkvu. Zbog čega? Pa dodijalo mi gledati lažne vijernike i kojekakve lopuže u prvim redovima, dodijalo mi gledati kako vjerski službenici dijele ordenje i priznanja istim tim lopužama i nevjernicima iz prvih redova. Te lopuže misle da ako nekakav promil od onoga šta su opljačkali od sopstvenog naroda podare crkvi – eto im oprosta! I vjerski dostojnici, bar po meni, trebalo bi da bar malo selektuju svoje donatore. Jeste da na novčanicama ne piše odakle potiču, ali svi se mi ovdje manje-više znamo i znamo od čega potiču čiji prihodi. Zar crkva treba da prima darove od ratnih profitera, od tranzicijskih lopuža, od dilera droge, od onih što ih na tuđoj nesreći stekoše…??? I onda, kad kojekakve lopuže i bezbožnici uplate crkvi „tal“, smatraju kako imaju prava sa simbolima vjere raditi šta im drago. Da nije tako, pa valjda bi do sada čuli stav SPC-a ili bar nekog vladike po pitanju da li dvije ukrštene bandere predstavljaju simbol pravoslavlja i da li se simboli naše vjere postavljaju kradom, krišom…??? I onda, vrhunac ironije, sve to je navodno posvećeno našim stradalnicima… Eto baš me zanima da li među tim „velikim zaštitnicima“ pojedinih kategorija građana (boraca, porodica poginulih, logoraša i ino) postoji iti jedan član najužeg rukovodstva organizacija koji djeluje volonterski, pro bono ili, kako bi naš narod rekao, DŽABA!??? Jadni su oni koji zarađuju na tuđim stradanjima!

  9. Зна телелук врло добро о чему се ради.

    Јуче сам о томе писао и савјетовао сарајевским Србима и логорашима да се направи спомен-црква у сред Сарајева.

    Поента ове дискусије је да сам ја доказао да Тадић не смије ни да зуцне о споменику сарајевским логорашима и страдалим.

  10. Sav naš normalan i napaćeni narod neće više nasjesti ni na kakve provokacije ove vrste,jer ovaj nazovi-krst ,pred same izbore,zna se ko i zašto ga postavi.Sve uzalud,oni koji su ga postavili neka i igraju oko tog rugla za srpskog časnog borca,a poslije 12.oktobra,sve transparentno i dostojanstveno,onako kako to ovi sadašnji ne umiju,napraviti kako dolikuje i liku i djelu.

  11. Људи добре воље, ма које вјере били, никада неће изазивати друге, а таквих је, барем гледајући по реакцијама, све више и то ми је изузетно драго. Ваља нама живјети овдје и дјецу одгајати.

    Бориславе, потписујем све што сте написали.

Оставите одговор