Француска зауставила испоруку бродова, Руси упозоравају на посљедице

Раскид уговора о продаји универзалних десантних бродова типа "Мистрал" ратној морнарици Русије може донијети више проблема француској него руској страни, каже Олег Бочкарјов, замјеник предсједавајућег Војноиндустријске комисије при влади Русије, а преноси "Lenta.Ru" По мишљењу експерата, казна за одустајање од уговора може достићи три милијарде евра. „Ако уговор ипак буде једнострано раскинут, руској страни ће […]

четвртак, септембар 4, 2014 / 18:59

Раскид уговора о продаји универзалних десантних бродова типа "Мистрал" ратној морнарици Русије може донијети више проблема француској него руској страни, каже Олег Бочкарјов, замјеник предсједавајућег Војноиндустријске комисије при влади Русије, а преноси "Lenta.Ru"

По мишљењу експерата, казна за одустајање од уговора може достићи три милијарде евра.

„Ако уговор ипак буде једнострано раскинут, руској страни ће бити враћен новац, а француска страна ће још платити и казну за одустајање од уговора. Њима ће у том случају остати брод који је направљен у складу са руским захтјевима и уз руско учешће“, наводи агенција Бочкарјовљеве ријечи.

Он је истакао да се за раскид уговора плаћа казна. Раније је саопштено да је уговор о куповини „Мистрала“ износио 1,2 милијарде евра. Сада кршење уговора и неиспоручивање „Мистрала“ може коштати француску страну три милијарде евра.

Раније је вођа француске партије „Национални фронт“ Марин Ле Пен рекла да „изјава предсједника Француске Франсоа Оланда о привременом замрзавању уговора о испоруци носача хеликоптера ‘Мистрал’, или о одустајању од њега, противрјечи интересима земље и показује зависност Париза од Вашингтона“.



Оставите одговор