Фонд ПИО не може наплатити 380 милиона КМ

Укупна потраживања Фонда ПиО РС, акумулирана у периоду од 22 године, износе више од 380 милиона КМ, од чега на камате отпада нешто више од 50 милиона КМ, а на потраживања из стечаја близу 100 милиона КМ, изјавио је данас Младен Милић, директор Фонда ПИО РС на састанку Регионалног одбора удружења пензионера Семберије, Мајевице, Бирча […]

четвртак, септембар 4, 2014 / 15:42

Укупна потраживања Фонда ПиО РС, акумулирана у периоду од 22 године, износе више од 380 милиона КМ, од чега на камате отпада нешто више од 50 милиона КМ, а на потраживања из стечаја близу 100 милиона КМ, изјавио је данас Младен Милић, директор Фонда ПИО РС на састанку Регионалног одбора удружења пензионера Семберије, Мајевице, Бирча и дијела Посавине.

Милић је нагласио да су у питању значајна средства, те да због тога до 2006. године није могло ни бити повећања и редовног усклађивања пензија у РС у складу са законом.

„Тренутно одржавамо редовност у исплати пензија и у посљедњих годину и по дана пензије су два пута ванредно повећаване и једном редовно усклађиване у складу са законским прописима, што износи укупно повећање од 7,3 одсто“, изјавио је Милић.

Он је нагласио да би повећање пензија у проценту од само један одсто, Фонд ПИО РС би коштало десет милиона КМ годишње. Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић је недавно најавио да ће затражити да се пензије повећају за три одсто, не објашњавајући гдје би пронашао 30 милиона КМ колико би то додатно годишње коштало Фонд ПИО РС.

Милић је изјавио да је, упркос тешкој финансијској ситуацији, мајским и августовским поплавама, наплата доприноса стабилизована и у протекла два мјесеца тече по плану.

Он је нагласио да Фонд редовну мјесечну исплату пензија покрива приходом по основу доприноса у износу од 81 до 82 одсто, што је, по њему, одличан проценат.

Директор Фонда ПИО изјавио је да ће пензије и у наредном периоду бити редовно исплаћиване, истакавши да Фонду тренутно многи послодавци дугују за доприносе.

За 39.000 запослених уплата доприноса касни 60, па до неколико стотина дана. За 23.000 запослених од почетка ове године није уплаћен ниједан пфениг за доприносе. Посебан проблем представљају ДОО и самосталне дјелатности, гдје су сви запослени углавном пријављени на најнижу плату и плаћају најнижи износ доприноса. Када би се уз 277.000 пријављених радника, још око 25.000 до 30.000 непријављених радника, који раде на црно, увело у систем обавезног плаћања осигурања, са 310.000 пријављених радника, који би плаћали доприносе на најнижу плату, имали би ситуацију у фонду какву имамо сада, истиче Милић. Он је изјавио да тренутно у РС имамо однос запослених и пензионера 1,13:1 у корист радника, а слична ситуација је у ФБиХ, док у Србији износи 1,35:1 или у Хрватској 1,20:1.

Од здравстевних установа у РС Фонд ПиО РС тренутно потражује око 43 милиона КМ. Од педесетак здравствених установа свега њих 19 редовно измирује своје обавезе.



Оставите одговор