Путин предложио план, Порошенко јавља да сутра проглашава примирје

Предсједник пост-мајданске кијевске Украјине, Петро Порошенко најавио је у Велсу да ће у петак у 11.00 по средњоевропском времену прогласити примирје у областима гдје траје рат са ослободилачком војском Новорусије. Једини услов за то је да се најављени састанак Контакт-групе у Минску око проналажења решења за сукобе одржи у петак. Порошенко је своју одлуку објавио […]

четвртак, септембар 4, 2014 / 15:23

Предсједник пост-мајданске кијевске Украјине, Петро Порошенко најавио је у Велсу да ће у петак у 11.00 по средњоевропском времену прогласити примирје у областима гдје траје рат са ослободилачком војском Новорусије.

Једини услов за то је да се најављени састанак Контакт-групе у Минску око проналажења решења за сукобе одржи у петак.

Порошенко је своју одлуку објавио у Њупорту у Велсу гдје се одржава самит НАТО-а. Порошенко је разговарао са водећим лидерима свијета Бараком Обамом, Дејвидом Камероном, Ангелом Меркел, Франсоа Оландом и првим човјеком НАТО-а Андрес Фог Расмунсеном.

Међутим, према незваничним информацијама које долазе из источне Украјине, код Маријупоља, града на Азовском мору, се воде велике борбе између украјинских и проруских снага.

Извјештачи са лица места су објавили фотографију оклопног возила у пламену, за који тврде да припада украјинској војсци и да су га уништиле проруске снаге.

Предсједник Русије Владимир Путин и Порошенко јуче су у телефонском разговору размијенили мишљења о стању у Украјини, а званични Кијев је чак објавио да су договорили услове примирја.

Са друге стране, Кремљ је то демантовао, а потом је услиједило и украјинско одбијање Путиновог приједлога о примирју који садржи седам тачака. Предсједник Русије је јуче навео и да одговор о примирју очекује до петка, што је убрзо украјински премијер Арсењи Јацењук одбио.

Путинов приједлог подразумијева прекид ватре, па повлачење кијевских снага на даљину с које се не може артиљеријом и ракетним системима дејствовати по областима Доњецка и Луганска, затим "праћење стања у безбедносној зони" и међународну контролу стања ствари, прекид свих дејстава украјинске авијације на територијама које су оружјем ослобођене од власти кијевског режима, па затим потпуна размјена свих новоруских и "украјинских" заробљеника (и политичких затвореника), успостављање хуманитарног кордона за избјеглице и достављање помоћи читавом Донбасу, а потом и омогућавање приступа руским тимовима за помоћ и обнову порушене инфраструктуре на читавој територији под ратним дејствима.



Оставите одговор