Кнежево: Тужба против општине повучена

Окружни суд у Бањалуци обуставио је поступак против општине Кнежево након што је скупштинска већина на челу са СНСД-ом усвојила општински буџет за ову годину, а Министарство управе и локалне самоуправе РС повукло тужбу поднесену због неусвајања буџета у законском року. Предсједник Скупштине општине Радован Марић изјавио је јуче "Гласу Српске" да више нема никаквих […]

четвртак, септембар 4, 2014 / 14:13

Окружни суд у Бањалуци обуставио је поступак против општине Кнежево након што је скупштинска већина на челу са СНСД-ом усвојила општински буџет за ову годину, а Министарство управе и локалне самоуправе РС повукло тужбу поднесену због неусвајања буџета у законском року.

Предсједник Скупштине општине Радован Марић изјавио је јуче "Гласу Српске" да више нема никаквих дилема о буџету, али да још има опструкција од стране начелника општине Боре Шкељића. Он, према Марићевим ријечима, не извршава одлуку о буџету и радницима се не исплаћује плата.

– Буџет је објављен у "Службеном гласнику", али начелник и даље прича причу да очекује да суд усвоји буџет, иако вјероватно има информације како ствари заправо стоје – рекао је Марић.

Шкељић каже да не признаје буџет који је усвојила скупштинска већина крајем августа јер је донесен у нелегалној процедури. Додао је да није упознат са одлуком коју је суд донио о буџету.

У образложењу бањалучког Окружног суда, које је достављено у Скупштину општине Кнежево, наводи се да је суд 22. августа обавијештен да су одборници усвојили буџет за ову годину. Уз тај поднесак, суду је достављен и буџет за 2014. годину, одлука о усвајању буџета, те одлука о извршењу буџета. На основу тих докумената суд је три дана касније затражио од Правобранилаштва РС, које је заступало Министарство управе и локалне самоуправе РС, изјашњење на околност да ли је дошло до усвајања буџета у Кнежеву и да ли тужилац остаје код поднесене тужбе.

– Правобранилаштво је 29. августа доставило поднесак, којим у складу са актом Министарства управе и локалне самоуправе изјашњава да су одборници усвојили буџет и да се повлачи тужба – наведено је у образложењу суда.

Нова скупштинска већина, на челу са СНСД-ом, смијенила је у јуну прошле године тадашњег предсједника Скупштине општине Бојана Лујића из ДНС-а и друге представнике у скупштини, али те одлуке су тек недавно прихваћене након бројних опструкција начелника и странака које су имале већину послије избора 2012. године, а које су блиске Шкељићу. Група одборника, које предводи СНСД, усвојила је 22. августа општински буџет за ову годину у износу од 3,7 милиона КМ. Усвајањем буџета, прекинута је финансијска блокада која је почела 1. јула након што су истекле одлуке о привременом финансирању на којима је општина функционисала од почетка године због непостојања буџета за ову годину.



Оставите одговор