Забрана увоза на храну коштаће ЕУ пет милијарди евра годишње

Руска забрана увоза хране из Европе могла би да кошта ЕУ пет милијарди евра годишње, наводи се у интерном документу ЕУ који је Ројтерс добио на увид. „Укупне привремене рестрикције, које тренутно примјењује Русија, потенцијално угрожавају трговину вриједну пет милијарди евра„, наводи се у документу који је данас представљен европским комесарима у Бриселу. Укупан извоз […]

четвртак, септембар 4, 2014 / 11:58

Руска забрана увоза хране из Европе могла би да кошта ЕУ пет милијарди евра годишње, наводи се у интерном документу ЕУ који је Ројтерс добио на увид.

„Укупне привремене рестрикције, које тренутно примјењује Русија, потенцијално угрожавају трговину вриједну пет милијарди евра„, наводи се у документу који је данас представљен европским комесарима у Бриселу.

Укупан извоз хране ЕУ у Русији износио је прошле године 11,8 милијарди евра, а вриједност извоза производа које обухвата руска забрана 2013. године износила је 5,1 милијарду евра.

У документу се истиче да ће то представљати још један ударац економији еврозоне које стагнира и која покушава да избјегне још једну рецесију.

Русија, друго највеће тржиште за храну ЕУ након САД, донијела је 6. августа одлуку да на годину дана забрани увоз воћа и поврћа, млијечних производа и меса из Европе, што је скоро половина извоза хране блока Русији.

Велики извозници воћа и поврћа, као што су Пољска и Холандија, већ осјећају посљедице те одлуке, а Европска комисија покушава да надокнади фармерима губитак или да нађе нова тржишта хране.

Њемачка, која је била предводник да ЕУ уведе санкције Русије, такође осјећа посљедице руске забране, посебно у индустрији меса и млијечних производа.

Министри пољопривреде ЕУ разговараће 5. септембра у Бриселу о руској забрани увоза.



Оставите одговор