Коалиција за Сану: Предсједниче, не постављај камен темељац

Предсједница Центра за животну средину Наташа Црнковић, у име Коалиције за Сану, написала је писмо предсједнику Српске, у коме га позива да не учествује у полагању камена темељца за изградњу мале хидроелектране Медна. Поштовани предсједниче Позивамо Вас да не учествујете у постављању камена темељца за изградњу мале хидроелектране „Медна“ на ријеци Сани и на тај […]

четвртак, септембар 4, 2014 / 00:53

Предсједница Центра за животну средину Наташа Црнковић, у име Коалиције за Сану, написала је писмо предсједнику Српске, у коме га позива да не учествује у полагању камена темељца за изградњу мале хидроелектране Медна.

Поштовани предсједниче

Позивамо Вас да не учествујете у постављању камена темељца за изградњу мале хидроелектране „Медна“ на ријеци Сани и на тај начин не будете дио нелегалног и насилног уништавања ријеке Сане, која је једна од најчистијих ријека Републике Српске.

У складу са Вашим надлежностима, тражимо да од Владе Републике Српске и других релевантних институција захтјевате да покрену поступак раскидања концесионог уговора за МХЕ „Медна“, у којем су предвиђени рокови одавно истекли, чиме су се створили услови да Влада Републике Српске као орган који је донио Одлуку о додјели концесије за изградњу МХЕ Медна једностано раскине уговор.

До сада је у судским поступцима пред Окружним судом у Бањој Луци два пута оспорена Студија утицаја на животну средину, те се тренутно пред Врховним судом РС води поступак против Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, због одобравања Студије.
Судски поступци се воде и због Рјешења о еколошкој дозволи и Дјелимичног рјешења за грађење, које Коалиција за Сану спори због процедуралних и суштинских разлога.

Како ови судски процеси нису добили епилог, сматрамо да је нелегално и неодговорно почињати радове, па чак и симболичне као што је постављање камена темељца.

Општина Рибник се јасно опредијелила да ријеку Сану жели да користи искључиво у сврхе туризма кроз будући парк природе, те су дали негативно мишљење за изградњу МХЕ Медна и заједно са Коалицијом за Сану су у судским процесима против изградње ове хидроелектране.
Поред Коалиције за Сану и општине Рибник, већ више од пет година стручњаци, међународне институције за заштиту природе и шира јавност противе се градњи ове хидроелектране.



Оставите одговор