По конкурентности Македонија прва у регији

Македонија је оставила иза себе све земље Западног Балкана, док БиХ нема на листи глобалне конкурентности. Свјетски економски форум објавио је нови извјештај глобалне конкурентности по којем је, као и претходних пет година, прво мјесто заузела Швајцарска. Другу позицију задржао је Сингапур, а треће су Сједињене Америчке Државе, које су напредовале за два мјеста у […]

среда, септембар 3, 2014 / 22:12

Македонија је оставила иза себе све земље Западног Балкана, док БиХ нема на листи глобалне конкурентности.

Свјетски економски форум објавио је нови извјештај глобалне конкурентности по којем је, као и претходних пет година, прво мјесто заузела Швајцарска.

Другу позицију задржао је Сингапур, а треће су Сједињене Америчке Државе, које су напредовале за два мјеста у односу на претходни извјештај, захваљујући побољшању институционалних оквира и добрим иновацијским резултатима.

На четвртом мјесту је Финска, а прате је Њемачка, Јапан, Хонг Конг, Холандија, Велика Британија и Шведска.

Према извјештају Свјетског економског форума, здравље глобалне економије је у опасности, јер државе имају потешкоћа у провођењу структурних реформи које су неопходне за потицање привредног раста.
БиХ нема на листи

Међу 144 државе на листи нашла се и већина земаља са Западног Балкана, од којих најбоље котира Македонија која је у посљедњих годину напредовала за 10 мјеста и тренутно заузима 63. позицију.

Иза ње се налази Црна Гора, која је на 67. мјесту, па Словенија, која је назадовала осам мјеста и заузела 70. позицију.

Хрватска конкурентност пала је за два мјеста на 77. позицију, док је Србија напредовала за седам мјеста и достигла 94. позицију.

Босне и Херцеговине, која је прошле године била на 87. мјесту, нема на новој листи Свјетског економског форума.



Оставите одговор