СРС РС: Тужилаштво БиХ пристрасно – режим у РС лицемјеран

Хапшења осумњичених за наводне ратне злочине које је јуче на подручју Добоја и Теслића по налогу Тужилаштва БиХ извршила Сипа уз асистенцију Полиције Републике Српске, док истовремено масовни злочини над српским наородом остају некажњени срамота је за ову државу и њене правосудне институције. Када су у питању ратни злочини, онда нема дилеме да, они који […]

уторак, септембар 2, 2014 / 21:45

Хапшења осумњичених за наводне ратне злочине које је јуче на подручју Добоја и Теслића по налогу Тужилаштва БиХ извршила Сипа уз асистенцију Полиције Републике Српске, док истовремено масовни злочини над српским наородом остају некажњени срамота је за ову државу и њене правосудне институције.

Када су у питању ратни злочини, онда нема дилеме да, они који су их починили, за своја недјела морају и да одговарају. Међутим, недопустиво је да у Босни и Херцеговини још нико није одговарао за стравичене злочине попут оного који су регуларне снаге Републике Хрватске починиле над недужним српским народом у Сијековцу 1992. године. Нису кажњени ни починиоци злочина над младим војницима у Добровољачкој улици у Сарајеву нити убице из злочиначког напада на „Тузланску колону“. Некажњени су и злочини из Возуће, Мркоњић Града, Кравица, Бихаћа,…, а ратни злочинци се слободно шепуре по Босни и Херцеговини и изигравају хероје попут генерала тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића. Иако о злочинима које је чинио не само над Србима него и над властитим народом постоје бројни докази укључујући и видео снимке Дудаковић, умјесто да буде кажњен за своја злодјела ужива на слободи. Да је Тужилаштво у овом случају зарибало свједочи и недавна изнуђена оставка шефа Посебног одјељења за ратне злочине У БиХ којом се покушава замаскирати чињеница да годинама у случају „Дудаковић“ ништа није урађено. Ово, ипак, неће спрати љагу са Тужилаштва БиХ, све док предмет Дудаковић и други предмети о злочинима над Србима не буду добили свој судски епилог, а злочинци кажњени заслуженим казнама.

Судећи по најновијим активностима Тужилаштва то се неће ускоро десити јер је сасвим јасно да је својевремено међународна заједница и успоставила Суд и Тужилаштво БиХ, само зато да би судили Србима за наводне злочине, а све остале амнестирала одговорности.

Лицемјерни су протести Милорада Додика и актулне власти у РС, због оваквог система рада Тужилаштва и Суда БиХ. Управо су Додик и његов СНСД подржали оснивање ових институција на нивоу Босне и Херцеговине. Осим тога, захваљујући посланицима СНСД-а и њиховом министру финансија БиХ Николи Шпирићу, прошле године су издвајања за Тужилаштво и Суд БиХ повћана за додатних 700 хиљада марака.

Зато сваку критику режима у РС и Милорада Додика упућену на рад Суда и Тужилаштва БиХ не сматрамо искреном, јер је очито да се ради о лицемјерима који сваку па и овакву ситуцију користе за своју политичку промоцију.

Они највише замјерки на рад правосудних инсититуција имају онда када је у питању организовани криминал, јер знају да су и сами увијек потенцијални предмет таквих истрага. За разлику од њих, ми сматрамо да Суд и Тужилаштво Босне и Херцеговине нису исказали ни минимум професионализма ни када је у питању процесуирање ратних злочина, ни када је ријеч о организованом криминалу и корупцији на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини.

Залажемо се за то да рад правосуђа у потпуности буде ослобођен од било каквог утицаја политике.

Због досадашњег негативног искуства са процесуирањем ратних злочина пред Тужилаштвом и судом БиХ, сматрамо да овај процес треба спустити на ниво енитета и на објективан инепристрасан начин га што је прије могуће приврести крају. Свјесни смо и да успостављање правне државе на овим просторима неће бити могуће док са политичке сцене не буде смакнута владајућа криминална олигархија. Њиховом смјеном на предстојећим Општим изборима, отвориће се пут бољој и праведнијој будућности овог народа.



Оставите одговор