Откривена је тајна регенерације и могла би да промијени свијет!

Да би побегли од непријатеља, гуштери могу да одбаце реп, након чега им израста нови. Амерички научници су идентификовали гене који омогућавају регенерацију репа код гуштера и надају се да ће им то помоћи у истраживању могућности обнављања људских удова. Они су анализирали око 23.000 гена нађена у одсјеченим реповима зелених анола и установили да […]

субота, август 23, 2014 / 11:29

Да би побегли од непријатеља, гуштери могу да одбаце реп, након чега им израста нови. Амерички научници су идентификовали гене који омогућавају регенерацију репа код гуштера и надају се да ће им то помоћи у истраживању могућности обнављања људских удова.

Они су анализирали око 23.000 гена нађена у одсјеченим реповима зелених анола и установили да је најмање 326 гена (међу којима и они одговорни за зарастање рана, регулисање хормона и развој мишићног и коштаног ткива) на специфичним мјестима у репу било активно за вријеме регенерације.

Поменути гени наводе матичне ћелије (младе ћелије које могу да се развију у било које ткиво) да се прикључе одређеној “радној групи”. Захваљујући томе, тијело гуштера флексибилно реагује на повреде и лијечи их. Многе од тих гена има и човјек, што побуђује наде да ће новостечена сазнања моћи да примјене у регенеративној медицини.

“Регенерација није процес који се брзо одвија”, каже један од аутора студије Елизабет Хачинс. “За регенерацију репа гуштеру је потребно више од 60 дана.”

Др Кенро Кусуми, коаутор студије и професор природних наука на Државном универзитету Аризоне, вјерује да би нова сазнања могла да помогну у проналажењу нових метода лијечења урођених малформација, повреда кичмене мождине, а можда и артритиса.



Оставите одговор