Научници открили једну од најстаријих звијезда у свемиру

Научници су успјели да детектују трагове једне од најстаријих звијезда у универзуму у ореолу који окружује галаксију Млијечни пут, пише "Бизнис Инсајдер". Резултати открића, објављени у журналу „Наука“, описују како су научници открили трагове раног масивног звјезданог објекта уз помоћ хемијског састава звијезде у Млијечном путу. „Ово је крајње јединствена звијезда, са веома особеном хемијском […]

субота, август 23, 2014 / 09:24

Научници су успјели да детектују трагове једне од најстаријих звијезда у универзуму у ореолу који окружује галаксију Млијечни пут, пише "Бизнис Инсајдер".

Резултати открића, објављени у журналу „Наука“, описују како су научници открили трагове раног масивног звјезданог објекта уз помоћ хемијског састава звијезде у Млијечном путу.

„Ово је крајње јединствена звијезда, са веома особеном хемијском шемом која нигдје раније није пронађена“, изјавио вођа студије др Вако Аоки из Националне опсерваторије Јапана.

Прве звијезде у универзуму створене су из водоника и хелијума. Нуклеарна фузија у овој првој генерацији звијезда дозволила је другим, тежим, елементима као што су угљеник, кисеоник, магнезијум и гвожђе да буду створени.

Внерује се да је ова прва генерација звијезда имала јако кратак животни вијек од отприлике милион година. Када су умирале, стварале су експлозије познате као супернове. Супернове су потом шириле ове елементе кроз цијели свемир.

Внерује се да су ове прве звијезде биле знатно веће од оних које постоје данас, иако научници нису успнели да дођу до доказа директним посматрањем универзума.

Ова студија је прва која показује да су прве звијезде вјероватно биле масивне – 140 пута веће од Сунца.

„Наше откриће даје прве доказе, или потпис, постојања ових веома масивних звијезда“, изјавио је Аоки.

Аоки и његове колеге дошли су до открића уз помоћ података које им је пружио Субару телескоп на Хавајима.

У великом узорку звијезда мале масе они су идентификовали древну звијезду познату као СДС Ј0018-0939.

„Јако мали трагови тешких елемената указују на то да је ова звијезда веома стара, па чак и до 13 милијарди година“, изјавио је Аоки, помињући и Велики прасак, за који се вјерује да се десио прије 13.8 милијарди година.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор