Политичка кампања у Србији #3

Потпредсједница Српске напредне странке Зорана Михајловић изјавила је да је један од најважнијих циљева те странке и будуће владе да задржи младе да остану да живе и раде у Србији. "Верујемо да са свим што смо урадили у претходних годину и по дана, где смо показали да праве вредности морају да се поштују, да мора […]

уторак, фебруар 4, 2014 / 13:54

Потпредсједница Српске напредне странке Зорана Михајловић изјавила је да је један од најважнијих циљева те странке и будуће владе да задржи младе да остану да живе и раде у Србији.

"Верујемо да са свим што смо урадили у претходних годину и по дана, где смо показали да праве вредности морају да се поштују, да мора да се поштује рад и завршена школа, поручујемо младима да смо спремни да учинимо све да их задржимо у Србији", поручила је Михајловићева приликом обиласка Општинског одобра СНС-а у Обреновцу.

Циљ је да млади остану у Србији, да зарађују и тако допринесу и својој земљи и сопственим породицама, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да је СНС предтходних годину и по дана у власти много радила, али да та партија није задовољна брзином реформи и да жели да се иде много брже напред.

"Хоћемо да направимо амбијент за бржи долазак инвеститора и мислимо да то можемо. Желимо да смањимо број неопходних дозвола и да велике пројекте, као што је Београд на води и остале велике инфраструктурне пројекте, покушамо да убрзамо колико је год у нашој моћи", додала је Зорана Михајловић.

Једини развојни програм који је бивши градоначелник Београда Драган Ђилас имао је програм у коме су се развијале његове фирме, изјавила је Михајловићева.

Коментаришући најаву Ђиласа о развојном програму ДС за Србију, Михајловићева је рекла да му је "програм био одличан, јер је 2005. имао приход од својих фирми од три милијарде динара, а 2012. године чак 12 милијарди динара и ту је за Нобелову награду".

Она је истакла да је Ђилас имао још један програм "уништавања јавних и комуналних предузећа у Београду" и навела да се и ту показао као "експерт".

Михајловићева је новинарима у Обреновцу рекла да је Ђилас владао Београдом пет година, додајући да сматра да је Београд сит свакојаких развојних програма из којих је град изашао са дугом и обавезама од готово милијарду евра.

"Ствари у Београду морају да се мењају", поручила је она, нагласивши да је неопходно да се направи амбијент за успешно функционисање малих и средњих предузећа, као и да велики пројекти почну истински да се реализују.

Костреш: ЛСВ не затвара врата ЛДП-у

Замјеник предсједника Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш изјавио је да та странка не затвара врата Либерално демократској партији и да су отворени за сарадњу и разговоре, али да "не реагују на позиве преко медија".

"Не знам због чега такав агресиван наступ и због чега добијамо и позив и отказивање могуће сарадње преко медија, то смо могли много боље и квалитетније да одрадимо. То је право ЛДП, а ми њима не затварамо врата, имају могућност да одлуче у ком правцу ће да се крећу даље и шта ће урадити у периоду који предстоји", рекао је Костреш Танјугу.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је да је, будући да нема одговора ЛСВ на приједлог либерала за заједнички излазак на предстојеће изборе, очигледно да је та странка изабрала Бориса Тадића, а не ЛДП.

Костреш је рекао да је ЛСВ отворен за разговоре и да и даље мисле да би сви релевантни политички чиниоци који се залажу за грађанску опцију, регионалистичку политику и заштиту интереса и права мањинских заједница требало да разговарају, али да та странка "није навикла да са људима за које очекују да им буду партнери разговарају и шаљу поруке преко медија".

"Ми на позиве преко медија не реагујемо, то је због марктинга, то није искрено. Сви који су спремни да разговарају са нама могу да дођу сутра у Нови Сад на састанак, а лицитирање преко медија није начин на који се разговара са Лигом", рекао је Костреш.

Он је навео да не искључује могућност разговора са ЛДП, али, како је казао, прво мора да дође до тога да сједне и разговара.

Костреш је додао да очекује и разговоре са Борисом Тадићем, који ће, како је сазнаје Танјуг, са бившим члановима ДС и онима који им се придружују, сутра кренути у процес регистрације нове странке, која ће се највјероватније звати Нова демократска странка.

Јовановић: ЛДП на изборима са СДУ

Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је да је, будући да нема одговора ЛСВ на приједлог либерала за заједнички излазак на предстојеће изборе, очигледно да је та странка изабрала Бориса Тадића, а не ЛДП.

"Били смо јасни у поруци ЛСВ – чекамо до 4. фебруара, јер је то први тренутак у коме крећемо у посао – одговора нема што је јасан одговор. Чанак је изабрао Тадића, нисам им никада желео ништа лоше, нека им буде како раде", рекао је Јовановић.

Јовановић је на конференцији за новинаре, коју је држао заједно са предсједником СДУ Жарком Кораћем, рекао да је, будући да ЛСВ није одговорила на јасну иницијативу, сада јасно да ће ЛДП и СДУ пред Војвођане ићи без Ненада Чанка, истичући да нема времена за чекање, јер много посла треба обавити.

Јовановић је рекао да му је жао што други још калкулишу и бирају "између нас и других" и додао да је ЛДП направила логичан договор са СДУ о заједничком изласку на изборе и наставку дугогодишње сарадње.

Јовановић је објаснио да је ЛДП са ЛСВ годину дана разговарао, не о коалицији која би донијела, како је рекао, два одсто више гласова, већ о рјешавању проблема, али такав заједнички договор би ЛСВ омогућио да дјелује и на републичком нивоу.

"За мене је изостанак одговора – одговор, а за њих је простор да додатно размисле", рекао је Јовановић.

Он је поновио да у блоку који води Борис Тадић не види мјесто за ЛДП, наводећи да је ту прије свега ријеч о обрачуну људи који су били у једној странци, а сви заједно су одговорни за ситуацију у Србији.

На питање да ли партнер ЛДП након избора могу бити напредњаци, Јовановић је одговорио да нема простора за пијацу.

"Није тачно да су ово избори у које ЛДП улази тек тако да би продавао подршку", рекао је Јовановић.

Јовановић је раније, на сједници Главног одбора, саопштио да ЛДП оставља ЛСВ рок до 4. фебруара да се изјасни о заједничком изласку на изборе.

Тадић сутра региструје политичку партију

Бивши чланови Демократске странке које окупља Борис Тадић, али и они који им се придружују, сутра крећу у процес регистрације нове странке, која ће се највјероватније звати Нова демократска странка, речено је Танјугу у изворима блиским Тадићу.

Како је речено, паралелно са тим прикупљаће се и потписи потребни за кандидовање те странке на предстојећим изборима.

Према закону о политичким странкама, за оснивање политичке странке потребно је најмање 10.000, а пријаву за упис подноси лице овлашћено за подношење пријаве за упис у Регистар у року од 30 дана од дана оснивања политичке странке.

Министарство правде и државне управе је дужно да донесе рјешење о упису политицке странке у Регистар у року од 30 дана од дана предаје уредне пријаве за упис.

СНС предала листу кандидата за посланике

Републичкој изборној комисији Српска напредна странка предала је листу кандидата за посланике за ванредне парламентарне изборе 16. марта, а носилац и први на листи је лидер напредњака Александар Вучић.

Након предаје листе, потпредсједник напредњака Небојша Стефановић рекао је да очекује убједљиву побједу коалиције коју предводи СНС, а која ће се залагати за економске реформе, борбу против корупције и криминала, нове шансе за младе и европске интеграције.

"То су ствари на којима ћемо инсистирати и зато данас предајемо најснажнију листу која мора да буде она која ће победити за људе, која ће победити због реформи и промена у Србији", рекао је Стефановић новинарима.

Додао је да је СНС свјесна да се у Србији живи тешко, да грађани нису испунили сва своја очекивања и да има много препрека, али да зато нема времена за чекање и да се мора ићи пуном снагом напријед.

"Зато је важно да гласови које ће добити листа око СНС-а учине да СНС и њени партнери буду убедљиви број један", рекао је Стефановић.

Поручио је да за грађане Србије није важно ко ће бити други, трећи или четврти, и поручио да СНС не прави математичке коалиције, већ да је занимају људи и да могу да сарађују само са онима који прихвате да су Србији потребне дубинске реформе, снажна, озбиљна и немилосрдна борба против корупције и нова шанса за младе људе.

Стефановић је подсјетио да је СНС закључила коалициони споразум са СДПС-ом, НС-ом, СПО-ом и Покретом социјалиста, наводећи да није направљен коалициони споразум са Покретом Снага Србије, али да има неких њихових представника на листи.

На питање каква је разлика ове листе у односу на ону из 2012. године, Стефановић је рекао да има одређених промјена, али да је најважније да је ово листа која ће донијети нови квалитет и људе који желе да се боре за реформе.

На питање колико су коалициони партнери напредњака добили посланичких мјеста, он је рекао да се ни СНС ни њихови партнери нису бавили математиком.

"Нити ћемо се бавити математиком када будемо правили постизборне коалиције, нити у било ком тренутку – бавимо се људима који су желели са нама да раде на најважнијим темама – борби против криминала и корупције, економским реформама и новој шанси за младе", поручио је Стефановић.

Предсједник СДПС-а Расим Љајић рекао је да вјерује да је листа која је данас предата – побједничка.

"Очекујем убедљиву победу, а након тога нам предстоји формирање мале и ефикасне владе која ће поставити три кључна задатка – наставак економских реформи у друштву уз заштиту најугроженијих категорија становништва, наставак борбе против корупције и наставак евроинтеграција", рекао је Љајић.

Навео је и да ће влада направити план рада за три мјесеца, шест мјесеци и годину дана, чији ће рад бити мјерљив.

Љајић се нада да ће предстојећа кампања бити фер и одржана у демократској и мирној атмосфери и истакао да не треба дизати тензије нити "загађивати политички процес".

СНС је прва Републичкој изборној комисији предала листу кандидата за посланике, а носилац и први на листи је лидер напредњака Александар Вучић.

Листа носи назив "Александар Вучић – Будућност у коју верујемо", а предаји листе присуствовали су и предсједник Извршног одбора СНС-а Радомир Николић, лидери НС-а и Покрета социјалиста, Велимир Илић и Александар Вулин, као и потпредсједник СПО-а Александар Југовић.



Оставите одговор