У Српској први пут мање од 100.000 ученика

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, изјавио је у НСРС да је Српска први пут дошла у ситуацију да има мање од 100.000 ученика у основним школама, док је број првачића пао испод 10.000. "То је крупно питање са којим се цјелокупно друштво сусреће и још немамо конкретан одговор на који начин одговорити […]

уторак, фебруар 4, 2014 / 13:48

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, изјавио је у НСРС да је Српска први пут дошла у ситуацију да има мање од 100.000 ученика у основним школама, док је број првачића пао испод 10.000.

"То је крупно питање са којим се цјелокупно друштво сусреће и још немамо конкретан одговор на који начин одговорити овом изазову, који представља и глобализацијско питање и једно од најважнијих питања успјешног развоја Републике Српске", рекао је Мутабџија у Парламенту Српске, образлажући Информацију о реализацији Стратегије развоја образовања за период од 2010. до 2014.године.

Мутабџија је напоменуо да је Влада Српске из Економско-социјалне компоненте Републике Српске максимално уложила у образовне институције на свим нивоима у периоду од 2010. до 2012. године , у износу од 40 милиона КМ.

Говорећи о предшколском васпитању и образовању, Мутабџија је рекао да је у Српској у односу на 2010. годину направљен помак укључености дјеце у предшколско васпитање, која тренутно износи 12 одсто укупне популације предшколског узраста.

Коментаришући образовање одраслих и образовање у саобраћају, Мутабџија је подсјетио да је у Српској донесен квалитетан закон који третира ову проблематику, док, нажалост, у Федерацији БиХ на нивоу кантона нема адекватног закона.

"Тиме се ствара велика празнина, због чега значајан број људи из Српске не користи услуге Центра за образовање одраслих Републике Српске, већ одлази у Федерацију, гдје по скраћеним процедурама остварује право на преквалификације", истакао је Мутабџија.

Говорећи о високом образовању, Мутабџија је рекао да је у периоду од 2010. до 2012. године у Српској, с једне стране, значајно повећан број високошколских јавних и приватних установа, а с друге стране забиљежен пад броја свршених средњошколаца.

Поражавајуће смањење броја ђака

Шеф клуба посланика Социјалистичке партије-Партије уједињених пензионера у Народној скупштини Републике Српске Саша Чудић оцијенио је да је поражавајући податак да је сваке године мањи број уписаних ђака у школама Српске, истичући да се мора радити на рјешавању овог проблема.

Током расправе у Народној скупштини о Информацији о реализацији стратегије развоја образовања за период 2010-2014. године, Чудић је рекао да је важан развој предшколског васпитања, а да основно образовање мора у потпуности бити бесплатно.

Шеф клуба посланика ПДП-а Зоран Ђерић сматра да приоритет у Српској мора бити инвестирање у популациону политику и образовање.

"Приоритет Владе и свих институција Српске мора бити и очување ћирилице и њена афирмација у друштву. У том погледу ПДП је раније предлагао да јануар буде мјесец ћирилице у Републици Српској", рекао је Ђерић.

Потпредсједник Народне скупштине Српске Рамиз Салкић сматра да се наставним планом у основном образовању Српске "крши устав и закон, јер постоји српски језик, док нема босанског и хрватског језика".

Салкић, који је члан СДА, рекао је да је за бошњачку дјецу у основним школама у Коњевић Пољу и Врбањцима код Котор-Вароши онемогућено одијање наставе по националној групи предмета.

"Немојте се чудити ако у септемру буде још 10 до 15 оваквих школа", рекао је Салкић и додао да ће одговорност за то сносити ресорно министарство, јер "бошњачкој дјеци није омогућило националну групу предмета".



0 КОМЕНТАРА

  1. Sad će odmah uvesti i deseti razred u osnovne škole da popune normative budžetara koji su ostali bez časova. Učiteljice će početi zapošljavati u obdaništiam i u privatnom radu po kućama.
    U srdnjim školama su odavno izbacili trogodišnje stručne škole a ostavili četvorogodišnje samo da bi se budžetlija zadržale na drćavnim jaslama.
    Bilo bi dobro kada bi se u budućnosti tah broj učlenika prepolovio, samim tim bi bio smanjen pritisak nezapslenih na privredni sistem.
    Svake godine iz tih škola izađe 10000 njih direktno na Zavod za zapoljevanje+oni koje pri tom privanici pošalju na ulicu + onih 200000 onih koju se tu od privatizcije nalaze.

  2. Сада већ постаје очигледно да на простору Репубкике Српске становништво изумире,нажалост такво стање је и у нашем окружењу! Мислим да ће на овим просторима у будућности живјети неки други народи! Земља припада живима,односно онима који су у стању да се размножавају!

  3. ово је кош један успјех миле додика.
    изуумиремо неповратно,спаса нам нема. за све је крива СНСД банда која је и плаћена да уништи српску популацију са лијеве стране Дрине, једино обећанје које су испунили.

  4. Знали смо ми то одавно 🙂 мене занима зашто је то сад, на полугодишту министар саопштио? Не можемо глобализацију кривити, тај друштвени процес несумњиво утиче на смањење популације, мирне савјести могу прстом пиказати на власт. Све мјере наталитетне политике су чист промашај. Стратегија је промашена, јер даје супротне резултате.

    Како даље? Кумове, буразере (администрацију) преполовити, Републику Српску децентрализовати, и органитовати више мањих центара, научно је доказано да се крајеви брже развијају ако су мањи.
    Завршити са нереалним цијенама станова, стимулисати изградњу породичних кућа. Тајкунима ограничити монопол у грађевинском сектору.

    Бесплатно школовање, и увести обавезно средњу школу, беби опрема без пореза (колица квалитетна у германским земљама коштају 40€, а код нас су 100+€).

    А предуслов свих промјена је смјена власти.

  5. Резултат девастирања привреде и економије РС-а, коју је темељито спровео Додиков режим и који се одразио првенствено на економски најслабије категорије становништва, а ускоро ће метастазирати на ширем нивоу. Додиково вријеме ће оставити већи демографски кратер у нашем народу него сва три рата у прошлом вијеку!

  6. harper, 05.02.2014. 11:39:29 [102153]

    Тачно тако. Ако имаш у држави висок број незапослених људи, то је знак да је економска политика у курцу, а кад имаш број дјеце у школама мањи од 100000 значи да је друштво тотално девастирано.

Оставите одговор