Сочи: И десет држављана Српске међу ухапшеним илегалним радницима

Међу више десетина ухапшених нелегалних страних радника у Сочију, према непотпуним информацијама, налази се и десет грађана из Републике Српске. Већ четврти дан, без новца и хране, смјештени су у имиграционом притвору и ограничено им је кретање. Према информацијама од породица притворених радника, у имиграционом притвору у Сочију налази се пет Билећана, двојица Бањалучана, те […]

уторак, јануар 21, 2014 / 08:41

Међу више десетина ухапшених нелегалних страних радника у Сочију, према непотпуним информацијама, налази се и десет грађана из Републике Српске.

Већ четврти дан, без новца и хране, смјештени су у имиграционом притвору и ограничено им је кретање.

Према информацијама од породица притворених радника, у имиграционом притвору у Сочију налази се пет Билећана, двојица Бањалучана, те по један радник из Мркоњић Града, Приједора и Градишке.

Власти Руске Федерације још нису званично контактирале Министарство иностраних послова БиХ у вези са држављанима БиХ који нелегално бораве и раде у Сочију, изјавио је за Срну помоћник министра иностраних послова БиХ за међународноправне и конзуларне послове Зоран Перковић.

Перковић је појаснио да је Амбасада БиХ у Москви, међутим, информисала МИП БиХ да се држављанин БиХ из Билеће обратио за помоћ јер се тренутно налази у притворској јединици Федералне миграционе службе у Сочију.

Помоћник министра иностраних послова БиХ нагласио је да је овај Билећанин обавијестио Амбасаду БиХ у Москви да се, осим њега, у притворској јединици у Сочију налази још девет држављана БиХ који чекају депортацију, која би требало да услиједи након пресуде Суда у Сочију.

"Именовани су осуђени на депортацију због боравка на територији Руске Федерације без уредних боравишних и радних дозвола. Желим нагласити да за сада МИП БиХ нема никакве званичне информације од надлежних власти Русије и ово о чему говорим је све на основу телефонских информација држављанина БиХ", појаснио је Перковић.

Према његовим ријечима, постоји много разлога због којих руске власти нису информисали МИП о овом случају.

"Могуће је да поступак није завршен и да чекају његово окончање. Други разлог је питање са којим пасошима су ти људи отишли тамо јер постоји могућност да имају двојна држављанства, било Србије или Хрватске", појаснио је Перковић.

Он је рекао да је могуће да су ти људи тамо отишли са пасошима Србије, те да је због тога логично и да их власти Русије третирају као држављане Србије.

"Уколико су ти људи тамо са нашим пасошима, власти Руске Федерације требало би да информишу нашу Амбасаду у Москви о томе", додао је Перковић.

Он је напоменуо да би у том случају за питање пружања конзуларне заштите била надлежна дипломатско-конзуларна представништва БиХ у Москви.



Оставите одговор