Ниже таксе за лов на мрке медвједе у Српској

Ловци који се у Републици Српској одлуче на лов мрког медведа, поред скупоцјених такси које морају да плате да би уопште кренули у потрагу, мораће убудућ бити и прилично прецизни, јер ће у случају да промаше ову дивљач плаћати казну од 300 марака. Наиме, цијена "промашаја" дефинисана је рјешењем о измјенама и допунама Решења о […]

понедељак, јануар 20, 2014 / 21:33

Ловци који се у Републици Српској одлуче на лов мрког медведа, поред скупоцјених такси које морају да плате да би уопште кренули у потрагу, мораће убудућ бити и прилично прецизни, јер ће у случају да промаше ову дивљач плаћати казну од 300 марака.

Наиме, цијена "промашаја" дефинисана је рјешењем о измјенама и допунама Решења о цјеновнику одстрела, коришћења дивљачи и услуга у ловишту, које је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС донијело у октобру прошле године.

Према том рјешењу, наводи бањалучки дневник Независне Новине, уколико ловац рани медведа, а да га том приликом не пронађе, платиће цијену у висини од 50 одсто његове процијењене вриједности, док је према старом ценовнику за рањавање медведа који не би био пронађен плаћана казна од 3.000 конвертибилних марака.

Иначе, цијене су доста ниже од оних у претходном цјеновнику па је дневна такса за лов ове дивљачи умјесто 150 сада 100 марака, а смањена је и трофејна вриједност улова.

"Ове мјере донијете су због слабе реализације планираног годишњег одстрела медвједа, задовољавајуће бројности, значајних трошкова приликом газдовања и трошкова надокнаде штете настале од медвједа", образложење је ресорног министарства у којем се још наводи да је циљ привући ловачку клијентелу заинтересовану за одстрел медведа.

Према подацима Ловачког савеза РС на територији Српске настањено је између 300 и 350 мрких медведа.



Оставите одговор