Унеско: САД и Израел нису ништа плаћали, па изгубули право гласа

САД и Израел су аутоматски изгубили право на глас у Унеску, пошто двије године нису давали финансијску подршку тој организацији као одговор на примање Палестине у Унеско, саопштио је извор близак тој организацији чије је сједиште у Паризу. "На списку земаља које губе право гласа биће САД и Израел", навео је извор који је желио […]

петак, новембар 8, 2013 / 23:56

САД и Израел су аутоматски изгубили право на глас у Унеску, пошто двије године нису давали финансијску подршку тој организацији као одговор на примање Палестине у Унеско, саопштио је извор близак тој организацији чије је сједиште у Паризу.

"На списку земаља које губе право гласа биће САД и Израел", навео је извор који је желио да остане анониман.

"Ниједна од тих држава није доставила неопходну документацију данас како би избјегле да изгубе право гласа", додао је извор.

Те двије земље су престале да финансијски подржавају Унеско после 31. децембра 2011. године, када је Палестина примљена као 195. чланица Унеско.

"Жалимо због данашње одлуке да САД изгубе право гласа у Унеско, што, ипак, не значи и губитак чланства у тој организацији, где ћемо наставити да активно учествујемо", рекла је на конференцији за новинаре портпаролка Стејт департмента Џен Псаки.

Додала и да је председник САД Барак Обама затражио од Конгреса да дозволи да САД наставе да плаћају средства за Унеско "када је то у америчком националном интересу".

Финансијско повлачење САД изазвало је велику финансијску кризу у Унеско, који је наставио да функционише са 507 милиона долара умјесто 653 милиона. САД је до сада имао учешће од 22 одсто.

Како би се одржао тај буџет, страхује се да ће 300 особа остати без посла. Унеско је 2012. године имао 1.200 запослених у сједишту у Паризу и 900 по цијелом свијету.

Коначни списак оних који губе право гласа сутра ће бити званично објављен.



Оставите одговор