РАК ограничио трајање реклама на јавним сервисима, приватним медијима на радост

Савјет Регулаторне агенције за комуникације БиХ усвојио је Нацрт измјена Кодекса о комерцијалним комуникацијама, којим је маркетиншки простор јавним емитерима смањен са шест на четири минута, по сату емитованог програма. Савјет је прихватио захтјев четири комерцијалне тв -станице, а одбацио све аргументе које су током јавне расправе доставили БХРТ, РТРС и ФТВ, струковна удружења, Унија […]

четвртак, септембар 26, 2013 / 08:15

Савјет Регулаторне агенције за комуникације БиХ усвојио је Нацрт измјена Кодекса о комерцијалним комуникацијама, којим је маркетиншки простор јавним емитерима смањен са шест на четири минута, по сату емитованог програма.

Савјет је прихватио захтјев четири комерцијалне тв -станице, а одбацио све аргументе које су током јавне расправе доставили БХРТ, РТРС и ФТВ, струковна удружења, Унија медијске индустрије, мисија Европске уније у БиХ, ОХР и многи други.

Аргументи који су достављени током јавне расправе против овакве одлуке одбачени су без ваљаног образложења . Иако све земље у окружењу и ЕУ имају већу минутажу од ове коју је РАК одредио и без обзира што ће ова одлука угрозити финансијску сигурност јавних емитера, за Регулаторну агенцију за комуникације то није довољно.

Аргументе на основу којих је донесена данашња одлука, члан савјета РАК-а Невен Томић није објаснио, али истиче да јавни емитери нису на вријеме доставили тражену документацију.

Директор БХРТ-а Мухамед Бакаревић истиче да је РАК тражио одређене податке прије седам дана и то на одлуку коју су већ донијели. За генералног директора ФТВ-а Џемала Шабића ова одлука је подла.

На помолу је правна борба, а јавни емитери су ангажовали адвокатски тим. Адвокат Џемил Сабрихафизбеговић истиче да ова одлука није донесена случајно.

Америчка амбасада тврди да нема довољно информација у вези са одлуком РАК-а али подржава позиве Делегације ЕУ и осталих представника Међународне заједнице да се изради промишљена и свеобухватна студија која ће одредити колики приход од оглашавања је неопходан како би јавни емитери могли испуњавати свој законски мандат.



Оставите одговор