На јесен обнова куће Гаврила Принципа?

На јесен би могла да почне обнова родне куће Гаврила Принципа, који је 1914. године у Сарајеву убио аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда и његову супругу Софију, што се у историји сматра поводом за избијање Првог свјетског рата. Прнципови рођаци кажу да усправљање тог споменика представља постављање камена темељца за будуће нараштаје, који ту треба да […]

недеља, август 11, 2013 / 18:03

На јесен би могла да почне обнова родне куће Гаврила Принципа, који је 1914. године у Сарајеву убио аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда и његову супругу Софију, што се у историји сматра поводом за избијање Првог свјетског рата.

Прнципови рођаци кажу да усправљање тог споменика представља постављање камена темељца за будуће нараштаје, који ту треба да нађу своје уточиште, пише бањoллучки „Глас Српске”.

Иницијатива за обнову Принципове куће стигла је из Новог Сада, од људи који су некада живjели у Грахову, а процjењује се да би радови могли да коштају око 30.000 конвертибилних марака.

Ексклузивно: Снимаће се филм о Гаврилу Принципу

Начелник Грахова Урош Макић каже да је дио новца прикупљен. Један од оних који с нестрпљењем чекају да почну радови је и Гаврило Миле Принцип, рођак славног имењака.

Сарајево, Беч и „остатак Европе” припремају се да наредне године обиљеже стогодишњицу сарајевског атентата.

Гаврилових стопа већ одавно нема у сарајевском асфалту крај моста на Миљацки гдје је атентат изведен, а историчари и политичари и даље воде „вјечну” расправу: јесу ли чланови „Младе Босне” били хероји или терористи?

Благо томе ко довијек живи, имао се рашта и родити

„Знаш како, ја се равнам према ономе што су нас учили у школи и како нам је у читанкама писало: Млада Босна је била револуционарна организација босанске младежи, чији су чланови били и Срби и Муслимани и Хрвати. Било и млађих, било и старијих… Некада су били и спортски клубови код нас који су носили име Млада Босна, па се онда из неких разлога то почело мијењати, како су се власти смјењивале…”, изјавио је за недељник „Слободна Босна” Гаврило Принцип (61), имењак и потомак славног Принципа.

Гаврило Трећи сада живи у Источном Сарајеву, а познат је по надимку Бато.



Оставите одговор