Шпигел: ЕУ је у друштву оних које НСА обожава прислушкивати

Европска унија је међу главним метама на листи за шпијунирање Националне безбjедносне агенције САД, пише данас њемачки недељник "Шпигел”, позивајући се на документ који му је доставио бивши амерички обавјештајац Едвард Сноуден. У повјерљивом документу од априла 2013. године наводи се да америчке тајне службе посебно интересује прикупљање података о спољној политици, међународној трговини и […]

недеља, август 11, 2013 / 10:00

Европска унија је међу главним метама на листи за шпијунирање Националне безбjедносне агенције САД, пише данас њемачки недељник "Шпигел”, позивајући се на документ који му је доставио бивши амерички обавјештајац Едвард Сноуден.

У повјерљивом документу од априла 2013. године наводи се да америчке тајне службе посебно интересује прикупљање података о спољној политици, међународној трговини и економској стабилности европског блока, наводи њемачки лист.

На скали од један до пет ове области су у оквиру истог документа рангиране на прва три мјеста као најважније, док су преостала два, мање важна, заузеле нове технологије и енергетска безбиједност ЕУ.

Када је реч о шпијунирању појединачних земаља, Вашингтон највише интересују Кина, Русија, Иран, Пакистан и Сјеверна Кореја, док су „средње занимљиве” Њемачка, Француска и Јапан, пише „Шпигел”.

Нови подаци потврђују наводе из докумената америчке службе НСА која је Сноуден објелоданио раније, а у којима се тврди да Вашингтон присклушкује званичнике ЕУ у Бриселу и САД.

Подаци које је одбјегли амерички обавјештајац објавио протеклих недеља показују да САД систематски пресреће велике количине телефонских и онлајн података широм свијета.

Амерички предсједник Барак Обама од тада настоји да увјери савезнике и Американце да је обим шпијунирања знатно мањи, а јуче је обећао да ће извршити ревизију америчког система за надзор, обећавши већу транспарентност и бољу контролу.



Оставите одговор