Италија: Одузимање дјеце од мафијаша, да и они не постану

Судија из јужне Италије уводи програм како би помогао дјеци мафијашких босова да избјегну криминални живот – тако што ће их одузимати од родитеља на први знак невоље. "Морамо наћи начин да прекинемо овај круг који преноси негативне културне вриједности са оца на сина,” каже Роберто Дибела, предсједник суда за малољетнике у Ређо Калабрији, на […]

недеља, август 11, 2013 / 08:45

Судија из јужне Италије уводи програм како би помогао дјеци мафијашких босова да избјегну криминални живот – тако што ће их одузимати од родитеља на први знак невоље.

"Морамо наћи начин да прекинемо овај круг који преноси негативне културне вриједности са оца на сина,” каже Роберто Дибела, предсједник суда за малољетнике у Ређо Калабрији, на шпицу италијанске чизме.

То је средиште једне од најозлоглашенијих мафија у земљи, криминалне мреже познате као Ндрангета, највећих шверцера кокаина у Европи.

Дуж Месинског мореуза, сицилијанску мафију подривају такозвани покајници, који сарађају са полицијом и пружају информације о осталим криминалцимаМафије се увијек граде око крвних веза – посебно у случају Ндрангете, због чега је снагама безбједности посебно тешко да продру у њене кланове.

"Постоји вјерско крштење и мафијашко крштење, које се потврђује када се достигну одређене године,” каже Антонио Никазо, који пише о породичној динамици Ндрангете, која броји око 600 чланова.

Зато су дјеца босова, посебно прворођена, често предодређена да крену стопама својих очева.

Ћерке су понекад принуђене да се удају за синове других босова, повезујући одвојене кланове путем крвних односа.

"Постоје писма жена које кажу како су њихове кћерке приморане да се удају за људе које не воле, само да би појачале моћ породице,” рекао је Никазо.

Дуж Месинског мореуза, сицилијанску мафију подривају такозвани покајници, који сарађају са полицијом и пружају информације о осталим криминалцима.

До сада је око 15 тинејџера – махом дјечака – одузето од породица и смјештено у старатељске домовеМеђутим, у клановима Ндрангете има пуно мање одметника и кодекси понашања се једноставно преносе са генерације на генерацију.
Дибелин суд се посљедњих година бави синовима мафијаша који су осуђени као малољетници 1990-их година. Стога је прошле године одлучио да нешто мора бити учињено.

"Као предсједник суда, донио сам неке одлуке“, рекао је.

Суд је почео да се усредсређује више на дјецу познатих мафијашких породица, старости око 14 или 15 година која су „почела да усвајају мафијашки менталитет“, како то каже Дибела, почињући са ситним кривичним дјелима.

До сада је око 15 тинејџера – махом дјечака – одузето од породица и смјештено у старатељске домове. Међутим, они нису у затвору и могу ићи у посјете својима сваких неколико недјеља.

Постоји нада да ће ови млади људи, када буду слободни да се трајно врате кући, а то је када постану пунољетни, одлучити да се клоне криминалног подземља"Ово увијек почиње са судским процесом,“ прича Дибела за ББЦ.

"Када ова дјеца буду оптужена за застрашивање или уништавање аутомобила, а породице не учине ништа, онда ми интервенишемо. Сваки пут кад морам да одузмем малољетника некој породици, налазим се пред веома тешком одлуком и морам добро да размислим.“ Међутим, понекад суд закључи да нема друге опције.

"Циљ нам је да тим младим људима покажемо другачији свијет од оног у којем одрастају,“ испричао је судија. „Ако си дјечак чији је отац, стриц или ђед мафијаш, онда не постоји нико ко може одређивати правила – онда се ми укључујемо.“

Постоји нада да ће ови млади људи, када буду слободни да се трајно врате кући, а то је када постану пунољетни, одлучити да се клоне криминалног подземља.

Дибела је одлучан да интервенише на вријеме и да се координира са социјалним радницима, психолозима и осталима како би дјеци обезбиједили нови почетак.

Овај програм се и даље описује као експериментални али Дибела каже да очекује да пуно већи број младића буде одведен из калабријских мафијашких породица наредних мјесеци и година и да се овај програм може примјењивати другдје у Италији.
Ову иницијативу поздравља Марио Масоне, социјални радник који има искуство са дјецом Ндрангете.

"Морамо створити мрежу у којој можемо гарантовати да дјеца добију одређену културну детоксикацију.“ Мафијашки босови које Насоне и његове колеге посјећују у затвору свјесни су нове ријешености власти да интервенише у породицама попут њихових.

"Постоји извјесна забринутост,“ каже Насоне. „Међутим, морамо разговарати са њима – учинити их одговорним. Морају схватити да не могу некажњиво чинити шта год желе са својом дјецом – одгајати их као мафијаше. Не можемо то дозволити.“

Насоне је испричао причу о једном 16-годишњаку са којим је радио у притворном центру. Када је дошло вријеме да иде, његова мајка је рекла да се мора вратити породици како би заузео мјесто свог оца мафијаша, који је убијен.
"Или си са нама или са њима,“ рекла је, мислећи на свијет изван Ндрангете. „Он је изабрао и отишао је у Милано,“ каже Насоне.

"Нашли смо му посао. Међутим, морао је да прекине везе са породицом. То није лак избор.“

Церемонија пријема

"Иду по насељима и траже најјачу, најхрабрију дјецу и одаберу најбоље,“ испричао је Никазо о увлачењу нових чланова у редове Ндрангете.

Та изабрана дјеца неко вријеме раде као шегрти за криминалне радње. Прате их како би их видјели да ли су поуздани, потом их представљају босу, а тај кад их представи, преузима одговорност за њих.

"Натјерају их да вјерују да је Ндрангета организација састављена од посебних људи, са култом поштовања и части“,

На крају долази церемонија пријема. Полагање заклетве укључује одсцијецање прста новом члану. Капи њихове крви падају на слику светог арханђела Михаила, којег чланови Ндрангете сматрају својим заштитником.

"Потом пале слику и држе је док гори, говорећи ‘обећавам да ћу бити вјеран овој организацији, а ако је издам, горећу као овај светац’.“

Ријеч Ндрангета има грчке коријене и означава храброст. Основали су је 1860-их година Сицилијанци у егзилу. Њени краци сежу до Аргентине, Аутралије, Канаде и Колумбије.



Оставите одговор