Из Израела нам стигло цијелих 62 туриста

Владајућа гарнитура Републике Српске, предвођена Милорадом Додиком, својски се посљедњих година трудила да унаприједи политичке и пословне везе с Израелом, стављајући посебан акценат на привлачење израелских туриста. У Јерусалему је отворено засебно представништво РС, које води Додиков лични савјетник Арие Ливне с мјесечном платом од око 5.000 еура, с примарним задатком да промовише привредне и […]

недеља, август 4, 2013 / 15:57

Владајућа гарнитура Републике Српске, предвођена Милорадом Додиком, својски се посљедњих година трудила да унаприједи политичке и пословне везе с Израелом, стављајући посебан акценат на привлачење израелских туриста.

У Јерусалему је отворено засебно представништво РС, које води Додиков лични савјетник Арие Ливне с мјесечном платом од око 5.000 еура, с примарним задатком да промовише привредне и туристичке потенцијале Srpske.

Из Израела су свако мало пристизале дегације политичара, привредника, новинара, омладинских организација, које су о трошку ентитетске владе данима обилазиле најзначајнија туристичка одредишта Републике Српске. Сам Додик се у шест наврата, што у Бањој Луци што у Јерусалему, сусрео с бившим изралеским шефом дипломатије Адвигором Либерманом, а вјероватно би се још који пут састали да израелски шеф дипломатије није у међувремену одступио с дужности због умијешаности у неколико крупних корупцијских скандала.

Туристички посленици Српске редовно су последњих година обилазили туристичке сајмове у Израелу, након којих су оптимистично најављивали праву најезду израелских туриста.

Прва издашнија турстичка жетва очекивала се у протеклој, а поготово у текућој, 2013. години. Но, резултати су више него скромни.

У јеку туристичке сезоне, у јуну 2013. године, у Републици Српској боравило је словом и бројем осам (8), а током цијелог првог полугодишта ове године свега 62 туриста из Израела. Барем половина међу пристиглим гостима из Израела боравила је о трошку Владе Српске. Годину раније, број израелских туриста у Српској, иако занемарљив, био је нешто већи него у овој години када се очекивао туристички бум.

Истина, израелски туристи нису чести ни у ФеБеХу, но ипак их је у првом полугодишту 2013. године било равно пет пута више него у истом раздобљу у Српској.

Цјелокупни приход који је Српска остварила од израелских турситра током протекле године једва би покрио једномјесечне трошкове представништва РС у Јерусалему.



Оставите одговор