Босић: Организатори протеста за ЈМБ очекивали да ће БиХ постати Египат

Предсједавајући Клуба посланика СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Младен Босић оцијенио је да су протестима одржаним почетком јуна у Сарајеву многи незадовољни, па и њихови организатори и финансијери који су очекивали да ће се догодити нови Египат. У расправи о информацијама о безбједности рада у институцијама БиХ поводом протеста одржаних од 5. до 7. […]

понедељак, јул 8, 2013 / 14:04

Предсједавајући Клуба посланика СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Младен Босић оцијенио је да су протестима одржаним почетком јуна у Сарајеву многи незадовољни, па и њихови организатори и финансијери који су очекивали да ће се догодити нови Египат.

У расправи о информацијама о безбједности рада у институцијама БиХ поводом протеста одржаних од 5. до 7. јуна, Босић је истакао да посланике, министре, запослене у институцијама БиХ, госте из иностранства, те представнике медија нису као таоце држали људи који су протестовали испред зграда институција БиХ, већ безбједносне институције БиХ.

Лидер СДС-а нагласио је да нема гаранције федералних институција за безбједност и да се у Сарајеву не осјећа безбједно.

Према његовим ријечима, необјашњиво је да неко може закључити да су тих дана све надлежне агенције добро радиле.

"Сад ћемо видјети има ли у БиХ правне државе и да ли ће неко одговарати за ово", нагласио је Босић.

Тражећи да Парламентарна скупштина буде надлежна за избор главног тужиоца БиХ, Босић је оцијенио да би то обезбиједило досљедно провођење закона у БиХ.

Он је у име странке предложио закључак којим би Савјет министара БиХ био задужен да размотри и одреди безбједносну зону која би омогућила несметан рад институција БиХ.

"Потребно је одредити зоне на којима је могуће одржавати протесте, чиме би се омогућило посланицима да доносе одлуке без притиска", закључио је Босић.

Посланик СНСД-а Бошко Томић затражио је да парламенту БиХ буду омогућени услови за достојанствен рад.

Истичући да је БиХ 6. јуна, када су у згради Парламентарне скупштине били заточени и бројни страни грађани и амбасадори, претрпјела велику штету, Томић је изразио чуђење што ниједна од страних амбасада у БиХ није тим поводом упутила протестну ноту.

Салко Соколовић из СДА сматра да је Савјет министара одговоран, не само кад је ријеч о доношењу закона о јединственом матичном броју, него и за бројне одлуке у вези са извозом из БиХ у Хрватску.

Расправа о информацијама о безбједности рада у институцијама БиХ поводом протеста одржаних од 5. до 7. јуна биће настављена након паузе која ће трајати до 15.00 часова.

Живковић: Законодавне власти су те које дају задатке извршној

Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Милорад Живковић оцијенио је да данашња расправа у овом дому о догађајима 6. и 7. јуна испред зграда институција БиХ прилика да се каже да су законодавне власти те које дају задатке извршној власти.

Према његовим ријечима, ово је прилика да се ствари у БиХ поставе као у свим другим демократским земљама, а не као у овој земљи у којој извршна власт просљеђује парламенту гордијеве чворове.

Он је Представничком дому предложио више закључака, а први је да у утврђивању одговорности овај дом крене од себе.

"Предлажем да кренемо од нас самих и да у оквиру ове тачке дневног реда гласамо о повјерењу људима који сносе дио одговорности за негативан имиџ парламента у јавности", рекао је Живковић.

Он предлаже да Представнички дом закључком задужи Савјет министара да до краја јула достави Парламентарној скупштини приједлоге закона о јединственом матичном броју, државној и војној имовини, рјешење за провођење одлуке "Сејдић и Финци", те рјешења за измјене изборног закона у вези са статусом града Мостара.

"Не буду ли то урадили, треба сами да поднесу оставку како ми не бисмо потезали одговорност Савјета министара", рекао је Живковић, стављајући знак питања на постојање парламентарне већине у БиХ.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома, говорећи о раду Предсједништва БиХ, оцијенио је да чланови Предсједништва не могу ни о чему да се договоре, па ни о буџету институција БиХ.

"Не знамо каква нам је спољна политика јер немамо заједнички став, али говоре да су се о свему договорили", рекао је Живковић.

Према његовим ријечима, и Савјет министара тврди да је код њих све у реду из чега произилази да су проблеми само у парламенту.

"Хоћете да говоримо о политичком утицају на рад Тужилаштва БиХ", додао је Живковић, који је предложио и закључак да Секретеријат Представничког дома поднесе кривичне пријаве против тужиоца дежурног 6. јуна који тврди да пред зградама институција БиХ није било кршења закона, иако није спорно да је била ријеч о талачкој кризи и да су странци били заточени у згради парламента БиХ.

Живковић је поручио да даље вођење расправе о блокади институција БиХ 6. и 7. јуна има смисла само ако су посланици спремни да мијењају неке ствари и парламенту врате мјесто које му припада, а то је да даје задатке извршној власти.



Оставите одговор