Влада Војводине објавила текст Приједлога декларације

Влада Војводине објавила је текст "Приједлога декларације о заштити уставних и законских права Аутономне Покрајине Војводине", који су владајућа Српска напредна странка и још неке партије раније оцјениле као сецесионистички. О Приједлогу декларације требало је да се расправља јуче у Скупштини Војводине, али је сједницу отказао предсједник покрајинског парламента Иштван Пастор. Поједина удружења која се […]

четвртак, април 11, 2013 / 13:39

Влада Војводине објавила је текст "Приједлога декларације о заштити уставних и законских права Аутономне Покрајине Војводине", који су владајућа Српска напредна странка и још неке партије раније оцјениле као сецесионистички.

О Приједлогу декларације требало је да се расправља јуче у Скупштини Војводине, али је сједницу отказао предсједник покрајинског парламента Иштван Пастор.

Поједина удружења која се противе усвајању декларације су за сутра најавила протест у Новом Саду, а скупу ће се придружити Српска напредна странка и Демократска странка Србије.

У "Приједлогу декларације о заштити уставних и законских права Аутономне покрајине Војводине" констатује се повреда права и надлежности покрајинских органа, а од републичких власти се тражи поштовање права и обавеза према Аутономној покрајини Војводини.

"Аутономија Војводине је историјско и природно право њених грађана и њиховом вољом Војводина је у саставу Србије. У том духу, аутономија Војводине је и Уставом Србије уређено и обезбеђено право на различитост, при чему се подразумева децентрализација власти, подела надлежности и самостално уређивање одређених послова од интереса за грађане покрајине", пише у Приједлогу декларације.

Приједлог декларације објављен је у цјелости на сајту владе Војводине.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор