Антиспам: Број непожељних порука се смањио у 2012

Према подацима компаније Касперски Лаб, удио нежељене поште (спама) у и-мејл саобраћају опадао је током читаве 2012. године Захваљујући том тренду, спам је достигао најнижи ниво у протеклих пет година. Просјек за 2012. годину је 72,1 одсто – 8,2 процентних поена мање него у 2011. Главни разлог смањења обима спама је повећани ниво анти-спам заштите. […]

среда, јануар 23, 2013 / 08:31

Према подацима компаније Касперски Лаб, удио нежељене поште (спама) у и-мејл саобраћају опадао је током читаве 2012. године

Захваљујући том тренду, спам је достигао најнижи ниво у протеклих пет година. Просјек за 2012. годину је 72,1 одсто – 8,2 процентних поена мање него у 2011.

Главни разлог смањења обима спама је повећани ниво анти-спам заштите. Спам филтери су сада присутни на готово сваком и-мејл систему, па чак и на оним бесплатним. Такође, многи и-мејл провајдери увели су обавезна правила потписивања ДКИМ (дигитални потписи који проверавају домен из којег је и-мејл послат).

Други фактор због којег је ниво спама пао јесте јефтини рекламни простор на легалним платформама. Са појавом Веб 2.0, рекламне могућности на интернету су побољшане: банери, рекламе засноване на контексту и огласи на друштвеним мрежама и блоговима.

Упркос паду укупног процента спама у и-мејл саобраћају, удио и-мејлова са злонамјерним прилозима опао је за незнатних 3,4 одсто. Ово је ипак веома велики проценат, с обзиром на то да овај број одражава само пошту са злонамјерним прилозима и не обухвата друге нежељене поруке које садрже линкове ка штетним сајтовима. Опсег различитих тема које се користе у злонамјерним и-мејловима био је импресиван у 2012.

Раније су спамери користили као предмет лажна обавјештења у вези са угоститељским услугама, социјалним мрежама, курирским услугама и поруке из финансијских и државних установа. У 2012. проширили су свој репертоар и обухватили лажне поруке из различитих авио-компанија, поруке о услугама резервације хотела и купона.

Географска распрострањеност извора нежељене поште

Током 2012. десиле су се велике промјене у саставу земаља из којих потичу нежељени и-мејлови. Кина, која није била чак ни у првих 20 држава из којих потичу спамови у 2011, преузела је прво мјесто у 2012, са удјелом од 19,5 одсто од укупног броја нежељене поште. Спамови поријеклом из Сједињених Америчих Држава порасли су са 13,5 процентних поена на 15,6 одсто – што је било довољно да Сједињене Америчке Државе доспију на друго мјесто.

Азија остаје водећи регион у дистрибуцији спама. Због повећаног удјела нежељене поште из Сједињених Америчких Држава, Сјеверна Америка заузела је друго мјесто међу топ 10 замаља са 15,8 одсто – за разлику од свега 2 одсто у 2011.

Истовремено, количина спама поријеклом из Латинске Америке опала је за 8 процентних поена и износи 11,8 одсто. У Европи је такође примјетан пад броја нежељене поште. У 2012, укупан износ нежељене поште поријеклом из западне и источне Европе заједно био је 15,1 одсто, што је за упола мање од износа у 2011.

Злонамјерни прилози у и-мејловима

Највећи број и-мејл антивирусних детекција у 2012. забиљежен је у Сједињеним Америчким Државама. Њемачка је била у вођству неколико мјесеци током године, али је на крају године завршила на другом мјесту. Треће место припало је Великој Британији. Русија, која је била мета број један у 2011, доспјела је на девето мјесто у 2012.



Оставите одговор