Почиње мјесец Рамазана

Данас је први дан Рамазана, најважнијег и најсветијег мјесеца исламске вјере. Рамазан је девети мјесец муслиманског (лунарног) календара, у ком је почело објављивање Курана. Током Рамазана обавезан је пост и то се сматра једним од стубова ислама, а подразумијева се потпуно уздржавање од јела и пића и тјелесних задовољстава од зоре до заласка сунца, и […]

петак, јул 20, 2012 / 08:03

Данас је први дан Рамазана, најважнијег и најсветијег мјесеца исламске вјере. Рамазан је девети мјесец муслиманског (лунарног) календара, у ком је почело објављивање Курана.

Током Рамазана обавезан је пост и то се сматра једним од стубова ислама, а подразумијева се потпуно уздржавање од јела и пића и тјелесних задовољстава од зоре до заласка сунца, и то 30 дана.

Прописано је да нису обавезни да посте болесни, труднице и тешки физички радници.

У вријеме поста вјерници се морају уздржавати и од ружних ријечи и дјела у циљу општег људског прочишћења.

Током мјесеца Рамазана живот у читавом исламском свијету поприма посебан ритам, људи се међусобно више посјећују и заједно проводе вечери.

За вријеме рамазанске вечери, после посебне молитве – теравије, организују се посјела – сваке вечери код неког другог. Рамазански пост завршава се појавом младог мјесеца.



Оставите одговор