Ко дозвољава споменике "геноциду" у Вишеграду?

Народни посланик Мирослав Којић из СДС, обратио се дописом предједнику Српске и министру рада и борачке заштите, поводом откривања скандалозног споменика у Вишеграду. Поштована господо, Обзиром на озбиљност ситуације и неодговрно понашање Локалне власти општине Вишеград, принуђени смо да се на овај начин обратимо Вама као највишим институцијама власти у Републици Српској. У суботу 26.05.2012. […]

среда, мај 30, 2012 / 14:51

Народни посланик Мирослав Којић из СДС, обратио се дописом предједнику Српске и министру рада и борачке заштите, поводом откривања скандалозног споменика у Вишеграду.

Поштована господо,

Обзиром на озбиљност ситуације и неодговрно понашање Локалне власти општине Вишеград, принуђени смо да се на овај начин обратимо Вама као највишим институцијама власти у Републици Српској.

У суботу 26.05.2012. године, у Вишеграду се одржавала церемонија укопа 60 бошњачких жртава протеклог рата и откривено спомен обиљежје.

Задњих низ година у вези са овом проблематиком у јавности су присутне велике недоумице због сумњи да се врше манипулације око броја жртава и карактера дешавања у протеклом отаџбинском рату. Врхунац мануипулације десио се поменутог дана откривањем споменика на коме је написан следећи текст:

на једној страни – „СВЈЕДОЦИ ИСТИНЕ“ –

на другој страни -„СПОМЕН ОБИЉЕЖЈЕ СВИМ УБИЈЕНИМ И НЕСТАЛИМ
БОШЊАЦИМА, ДЈЕЦИ,ЖЕНАМА И МУШКАРЦИМА, ЖРТВАМА ГЕНОЦИДА У ВИШЕГРАДУ“-.

Мислимо да Вама не морамо објашњавати шта значи квалификација „ГЕНОЦИД“ на споменику и какве негативне косеквенце може произвести.

У Вишеграду,као и у цјелој БиХ, у протеклом рату, дешавали су се одређени индивидуални злочиние. Згог таквих злочина пресуђено је осморици починилаца из Вишеграда, од којих ниједан није суђен за кривично дјело геноцида, нити је Хашки трибунал уврстио Вишеград међу општине за које сумња да је почињено кривично дјело геноцида.

Згог свега овога није нам јасно да ли је Локална власт свјесна негативних последица које могу произаћи из лажне квалификације геноцида за ратна дешавања у Вишеграду и зашто су дозволили постављање споменика са оваквим текстом, односно, да ли су тражили испуњене Законом прописаних локацијских услова, на шта су били обавезни.

Молимо Вас да личним и ауторитетом функција које обављате предузмете све из Ваше надлежности да се ове лажи и неистине о карактеру рата у Вишеграду зауставе и са споменика избрише квалификација „геноцид“ која је измишљена и нетачна.

Датум:29.05.2012.године

-ПРЕДСЈЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
-ПРЕДСЈЕДНИКУ НС РС
-МИНИСТРУ РАДА И БОРАЧКО ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ
-МИНИСТРУ УНУТРАШЊНИХ ПОСЛОВА
-ПРЕДСЈЕДНИКУ БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РС



Оставите одговор