Тешко се одвикнути: Ако нема слика из Сирије, послужиће оне из Ирака

Након што је у медијима ескалирала вијест о масакру у сиријском насељу Хоула, британска новинска агенција објавила је фотографију на којој су приказана многа тијела прекривена плахтама – но, ускоро се испоставило да та фотографија нема везе са Хоулом, нити Сиријом – фотографија је снимљена 2003. у Ираку. Фотограф који је снимио спорну фотографију, Марко […]

уторак, мај 29, 2012 / 09:55

Након што је у медијима ескалирала вијест о масакру у сиријском насељу Хоула, британска новинска агенција објавила је фотографију на којој су приказана многа тијела прекривена плахтама – но, ускоро се испоставило да та фотографија нема везе са Хоулом, нити Сиријом – фотографија је снимљена 2003. у Ираку.

Фотограф који је снимио спорну фотографију, Марко ди Лауро, наводи како је "скоро пао са столице" када је видио да је Би Би Си његову фотографију из Ирака представио као жртве масакра у Хоули, преноси РТ.

Испод фотографије објављене на страницама Би Би Сија је стајао текст: "Фотографија од активиста. Вјерује се како ова слика – коју нисмо у могућности независно верифицирати – приказује тијела убијене дјеце у Хоулу пред погреб."

У стварности, фотографија је снимљена 27.3.2003. у Ираку. На слици су се налазили прекривени костури нађени у пустињи јужно од Багдада. Аутор фотографије је Марко ди Лауро, а фотографија је била изложена на његовој веб страници. Лауро често сурађује с компанијом Гети имиџис.

По питању објаве на Би Би Сију, Лауро је коментарисао: "Оно што ме највише зачуђује је чињеница да једна уважена новинска организација као Би Би Си не провјерава властите изворе и спремна је објавити фотографије које може послати било тко: активисти, грађани или неке треће особе. Слика се искористила намјерно, у пропагандне сврхе".

Реченица "нисмо у стању провјерити" постала је дословно "заштитни знак" извјештавања западних меинстрим медија по питању сиријске кризе.



0 КОМЕНТАРА

  1. Потпуно иста тактика као у БиХ. Галамити, потписати примирје, прекршити примирје и оптужити страну коју „међународна заједница“ не воли за кршење, покушати да се изазове „страна интервенција“…

    Башар је фаца!

Оставите одговор