Комбинаторика: Све по старом у Србији, или ПУПС прави заокрет?

Док из једног дијела коалиције СПС-ЈС-ПУПС стижу гласови да неће прекршити договор са ДС, у медијима се спомиње све више комбинација за скупштинску већину и формирање нове владе. Иако је након Николићеве побједе свима прорадила асоцијација на Дачићев заокрет, те се помислило да му неће бити тешко да поново прекрши дату ријеч и формира власт […]

понедељак, мај 21, 2012 / 22:13

Док из једног дијела коалиције СПС-ЈС-ПУПС стижу гласови да неће прекршити договор са ДС, у медијима се спомиње све више комбинација за скупштинску већину и формирање нове владе.

Иако је након Николићеве побједе свима прорадила асоцијација на Дачићев заокрет, те се помислило да му неће бити тешко да поново прекрши дату ријеч и формира власт са СНС умјесто са ДС. Међутим, поједини медији пишу да би овај пут пресудна могла бити одлука Јована Кркобабића и његове партије уједињених пензионера.

Кркобабић, одраније карактерисан као Николићу најближи политичар из власти, би повукао својих 12 посланика, те би се удружио са напредњачком коалицијом, ДСС и коалицијом уједињених региона. За већину би им требало још пет посланика, а као најизгледнији се помињу посланици мањина. Далеко комотнија би била коалиција СНС, ДСС те цосијалистичке коалиције, уколико Дачић крене за ПУПС.

Чини се извјесним да осам посланика Нове Србије велимира Илића након Николићевог тријумфа неће попунити потребну већину ДС – СПС – ЈС – ПУПС. Као најмање вјероватна се помиње коалиција двије највеће странке, док су нагло постали примаљиви и 9 посланика које припадају СДПС Расима Љајића.

Потпредсједник Јединствене Србије Петар Петровић изјавио је данас да ће се, без обзира на резултате предсједничких избора, наставити разговори коалиције СПС-ПУПС-ЈС и коалиције окупљене око ДС о формирању владе. Исто је потврдио и предсједник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, истичући да постигнути договор о парламентарној већини неће бити промијењен због резултата предсједничких избора. Из ове коалиције напомињу да ни са ким неће разговарати појединачно, већ ће усагласити став и затим преговарати са осталима.

Дачић је позвао да се пази да не дође до дестабилизације на политичкој сцени због резултата предсједничких избора. Његов став дели и високи функционер ове партије Душан Бајатовић.

За састављање већине прву прилику имаће Јоргованка Табаковић, пошто је Николић најавио да неће одустати да она буде премијер нове владе. Истовремено, Николић ће активирати своју оставку на чело СНС, на коме ће га наслиједити Александар Вучић, од првог дана замјеник предсједника СНС.

Из ДС стижу незваничне информације да ће Борис Тадић понудити странци оставку, као да се распушта 11 београдских одбора. Истовремено, Потпредседник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић изјавио је данас да је сигурно да ће Владу Србије формирати ДС и социјалисти са још неким партнерима.

Демократска странка Србије сматра да преговоре о формирању владе треба почети тек када се конституише Скупштина Србије и предсједник Републике положи заклетву, изјавио је данас портпарол те странке Петар Петковић.

Из свијета стижу честитке ускоро бившем предсједнику СНС, а будућем предсједнику Србије. САД уз честитке Николићу поздрављају реафирмацију његове посвећености европској будућности Србије. Једно од занимљивијих писама стигло је из јужне српске покрајине, одакле је "косовска предсједница" Атифете Јахјага позвала новоизабраног предсједника Србије да „нађе храбрости и предузме кораке ка успостављању добрих и мирољубивих односа са Косовом”.



Оставите одговор