Радикали и Двери у новосадској скупштини, ДС доминира Војводином

Српска радикална странка успјела је да на поновљеним локалним изборима у Новом Саду освоји довољно гласова и пређе цензус за улазак у градски парламент, речено је данас агенцији Бета у Градској изборној комисији (ГИК). Покрет за живот Србије – Двери саопштио је да су ушли у новосадски парламент "упркос крађи око 3000 гласова" у Војводини […]

понедељак, мај 21, 2012 / 21:45

Српска радикална странка успјела је да на поновљеним локалним изборима у Новом Саду освоји довољно гласова и пређе цензус за улазак у градски парламент, речено је данас агенцији Бета у Градској изборној комисији (ГИК).

Покрет за живот Србије – Двери саопштио је да су ушли у новосадски парламент "упркос крађи око 3000 гласова" у Војводини на изборима прије 14 дана.

Према прелиминарним резултатима избора, радикали су освојили укупно 5,07 одсто гласова, односно пет одборничких мандата, рекао је предсједник ГИК-а Предраг Загорчић.

Тако ће, на основу изборних резултата које ће ГИК највјероватније прогласити коначним, листа окупљена око Демократске странке (ДС) имати 18 одборника, коалиција коју предводи Српска напредна странка (СНС) и Лига социјалдемократа Војводине по 15, а СПС са својим партнерима седам мандата.

Шест одборника имаће Ромска демократска странка, по пет Демократска странка Србије, Двери и СРС, а по једно одборничко мјесто у градском парламенту освојили су Савез војвођанских Мађара и листа "Ни један од понуђених одговора".

На изборима за покрајинску скупштину који су прије 14 дана одржани по пропорционалном, док су јуче остатак посланичких мјеста подијељени по већинском систему. На основу резултата избора по пропорционалном систему највише посланика, укупно 16, освојила је листа "Избор за бољу Војводину-Бојан Пајтић", листи Српске напредне странке "Покренимо Војводину -Томислав Николић“, припало је 14 мандата, коалицији "Ивица Дачић-СПС-ПУПС-ЈС-СДПС" припало је девет мандата, ЛСВ је добила осам посланика.

Пет посланика у Скупштини Војводине имаће и СРС, а ДСС и СВМ по 4. Овим резултатима треба прибројати резултате избора већинског система, гдје је процијењено да је Демократска странка освојила је 41 мандат, а коалиција окупљена око Српске напредне странке (СНС) осам посланичких мјеста. По четири мандата освојили су Савез војвођанских Мађара (СВМ) и коалиција око Социјалистичке партије Србије (СПС), Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) освојила је два мандата, а један мандат припао је Либерално-демократској партији (ЛДП).

Коалиција окупљена око Демократске странке (ДС) освојила је укупно 56 мандата на изборима за Скупштину Војводине, а коалиција око Српске напредне странке 22, речено је вечерас агенцији Бета у Покрајинској изборној комисији (ПИК).

У претходна три мандата већину у Скупштини Војводине предводила је ДС, подржана ЛСВ и СВМ и различитим коалиционим партнерима.



Оставите одговор