Градишка: Газда Пољак омиљен међу радницима

За пољског бизнисмена Станислава Гендзиела не важи правило да су директори и радници стално у "рату", он је, заправо, омиљен међу радницима па су га предложили за највише општинско опризнање – Повељу општине Градишка! Када је прије осам година склопио споразум о пословно-техничкој сарадњи са фабриком намјештаја "Инга" из Градишке, мало ко је вјеровао у […]

петак, мај 18, 2012 / 13:33

За пољског бизнисмена Станислава Гендзиела не важи правило да су директори и радници стално у "рату", он је, заправо, омиљен међу радницима па су га предложили за највише општинско опризнање – Повељу општине Градишка!

Када је прије осам година склопио споразум о пословно-техничкој сарадњи са фабриком намјештаја "Инга" из Градишке, мало ко је вјеровао у велике амбиције Станислава Гендзиела, Пољака који је дошао на привремени рад у Републику Српску.

Погони овог некадашњег гиганта су мировали, а радници су већ мјесецима били у својим кућама. Почела је производња са тадашњих 40 радника, а већ почетком ове године број запослених порастао је на 240.

Али, амбиције овог привредника још нису пресахле. Напротив.
"Планирамо да за двије године постанемо водећа фабрика на Балкану у производњи тапацираног намјештаја и удвостручимо број запослених. Имамо богат асортиман, у нове технологије смо уложили око три милиона марака, а што је најважније готово сву производњу извозимо на пробирљиво западноевропско тржиште", прича Гендзиел.

Искрене намјере овог бизнисмена врло брзо су осјетили и радници, па су га недавно предложили за највише општинско признање – Повељу општине Градишка.
Непосредно пред примање високог признања, господин Гендзиел рекао је да је овај тренутак "најпозитивније разочарење у његовом животу". На питање да појасни ову изјаву, Гендзиел је прецизирао:

"Шта сам то урадио посебно? Настојим само да се понашам нормално, да упошљавам раднике, да се ради квалитетно и, наравно, да моји радници то осјете. Не волим ништа да радим на `црно`", каже Станислав.

У његовом предузећу, које се сада зове "Прима ИСГ", потписан је први колективни уговор са синдикатом на подручју градишке општине. Тако радници осим редовне плате имају квалитетан оброк, адекватну заштиту на раду, плаћене путне трошкове и новчана примања приликом рођења дјетета, болести или смртног случаја у породици.

Рајко Бабић, предсједник синдиката у овој фабрици, каже да се са "Пољаком", како га радници зову, све лако и једноставно договори.

"Наш директор је веома вриједан и способан човјек, али и велики емотивац. Не памтим да је неко изашао из његове канцеларије тражећи помоћ, а да је није добио. Зато су га радници здушно и предложили за ову награду", каже Бабић.

И у општини Градишка схватају да је Повеља за резултате у области привреде отишла у праве руке. Јер гоподин Гендзиел је веома истакнут и у хуманитарном раду, поготово у помоћи пољској националној мањији у Градишки, а у неколико наврата уприличио је и долазак пољског амбасадора у БиХ Владимира Тискиевича у ову општину.

Сасвим је извјесно да је Станислав Гендзиел преданим радом и богатим искуством отворио врата и другим пољским инвеститорима, и то не само врата Градишке, већ и цијеле Републике Српске.



0 КОМЕНТАРА

  1. Да овако нешто може да се порчита бар једном дневно, могло би се отворити рубрику добре вијести у свим новинама и ТВ станицама. Плус за пољака, надам се да ово ниеј неки маркетинг, па да ће нешто испливати

Оставите одговор