ЦИК: Највише пара имају СДС и СДП

Српска демократска странка на крају прошле године била је најбогатија странка у БиХ, са укупним годишњим приходима од 4,534 милиона марака, а у стопу је слиједи СДП са приходом мањим за 29.000 КМ У буџете политичких странака у БиХ на крају прошле године инкасирано је укупно 26,25 милиона марака. У тај износ улази новац који […]

петак, мај 11, 2012 / 20:44

Српска демократска странка на крају прошле године била је најбогатија странка у БиХ, са укупним годишњим приходима од 4,534 милиона марака, а у стопу је слиједи СДП са приходом мањим за 29.000 КМ

У буџете политичких странака у БиХ на крају прошле године инкасирано је укупно 26,25 милиона марака. У тај износ улази новац који су добили из буџета, од чланарина, поклони, прилози физичких и правних лица као и приходи од имовине која је у власништву странака.

У информацији о достављеним финансијским извјештајима за прошлу годину и изворима финансирања странака, коју је објавила Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ, наводи се да је СДС лани највише новца добила па основу “осталих” прихода и то више од три милиона марака, пише Глас Српске.

– Ова странка је из буџета лани добила 1,164 милиона КМ, приходи на основу чланарине износили су 221.000, а приходи на основу поклона 26.569 КМ – наводи се у финансијском извјештају.

СДС по богатству слиједе СДП и СДА са укупним приходима већим од четири милиона КМ.

СДП је лани остварила приходе у износу од 4,5 милиона, а највише новца ова странка је добила из буџета.

– СДП је из буџета добила 3,3 милиона КМ, на основу прихода од чланарина 473.400 КМ, а од осталих прихода 16.511 – истиче се у информацији ЦИК-а.

СДА је лани на располагању имала укупно 4,25 милиона марака, од чега је из буџета са различитих нивоа власти пристигло 3,4 милиона, од чланарина више од 57.000 марака те од осталих прихода 108.000 КМ.

У страначком буџету СНСД-а на крају прошле године било је више од 2,3 милиона КМ.

– Из буџета је стигло 1,9 милиона, од чланарина 341.000 КМ, а није било прихода од поклона – наводи се у извјештају.

ХДЗ БиХ зарадила је лани 2,1 милион, а највише новца је дошло из буџета укупно 1,5 милиона марака, док је СБиХ прошлу годину завршила са 1,2 милиона КМ прихода.

У ЦИК-у су казали да је од 120 активних политичких странака, колико их има на њиховој евиденцији, годишњи финансијски извјештај поднијело 87, док 33 странке нису доставиле извјештаје комисији због чега ће им бити упућена ургенција.

– Тиме им се даје прилика да прије изрицања казне или предузимања административне мјере, добровољно поступе и доставе финансијске извјештаје – закључили су у ЦИК-у.

У страначке буџете лани је највише новца стигло из буџета са различитих нивоа власти, укупно 18,8 милиона КМ, затим од осталих прихода 3,4 милиона, као и од прилога физичких лица 1,4 милиона и чланарина 1,3 милиона марака.



0 КОМЕНТАРА

  1. Ово је похвално за СДС значи нису оптерећени расипништвом или једноставно људи знају са новцем управљати да се не одлива у приватне џепове!
    Свака част СДС, надам се да ће и буџет бити такав кад отјерате са власти овај грабежљиви смрдљиви режим!

  2. komunist, 12.05.2012. 11:55:29

    Jе л’ ти сељак можеш да користиш главу за неку логичну претпоставку осим ударања у бандере?

    Ако се странке финансирају највећим дијелом из буџета, с обзиром колики број мандата има снсд они добијају највећи дио колача, али га овамо нема, то значи да су паре скренули у приватне џепове, за разлику од СДС који тим новцем транспарентно располаже!
    Је л’ твој мали мозак, може да отклони ту нелогичност, гдје су веће паре од „веће“ парламентарне странке?
    Па и новац од чланарина, ако се снсд сматра да је најбројнија странка чак и у БиХ, како им онда нема средстава од чланарина, или они и даље само сисају буџетску лову и то пресипају у приватне џепове?

    Хммм…претешка су то питања за твој мали закржљали мозак, који је сходно твом нику још у црвеном, имаш мензес у глави!

  3. Шта ће СНСД-у паре. Осим што добијају из буџета, као и остале странке, за своје партијске „потребе“ злоупотребљавају своје високе положаје у власти и све сами себи плаћају народним новцем.Тако ће бити и већ јесте када је реч о изборној кампањи.

Оставите одговор