Спрема се прва изведба Керуакове драме о Битницима

Драма америчког романописца и пjесника Џека Керуака "Бит џенерејшн" биће први пут изведена на јесен, саопштили су позориште и Универзитет Масачусетс из Лоуела, родног града тог "краља битника". Премијера драме, која ће бити изведена само осам пута, биће централни дио Књижевног фестивала Џека Керуака 2012, од 10. до 14 октобра. Керуак је "Бит џенерејшн" (Битничка […]

уторак, март 13, 2012 / 09:33

Драма америчког романописца и пjесника Џека Керуака "Бит џенерејшн" биће први пут изведена на јесен, саопштили су позориште и Универзитет Масачусетс из Лоуела, родног града тог "краља битника".

Премијера драме, која ће бити изведена само осам пута, биће централни дио Књижевног фестивала Џека Керуака 2012, од 10. до 14 октобра.

Керуак је "Бит џенерејшн" (Битничка генерација), што је синтагма која се односи на њега и друге писце "битнике", међу којима су напознатији Ален Гинзберг и Вилијам Бароуз, написао 1957, исте године када је изашао и његов класик, роман "На путу".

Он је покушао да позоришни свијет заинтересује за своју драму од три чина, контактирајући људе попут драмске списатељице Лилијан Хелман или глумца Марлона Бранда, али није имао успјеха у томе, те је то дјело одложио на страну.

Керуак је умро 1969, у 47. години од цирозе јетре, а "Бит џенерејшн" је пронађена 2005. у једном складишту.



Оставите одговор