Цвијановићка: Ефбиховцима је у реду да буду извршиоци налога странаца

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић оцијенила је да БиХ нема јасну спољну политику, која одређеним политичарима служи да би у иностранству причали искључиво против Републике Српске.

четвртак, септембар 12, 2024 / 08:42

Цвијановићева је истакла да БиХ нема званичну унутрашњу, а самим тим ни јасну спољну политику јер не постоји сагласност о многим питањима.

Она је нагласила да није могуће постићи усаглашеност о суштинским питањима, попут тога шта раде домаћи изабрани представници и институције, да ли посао обављају уз помоћ међународног фактора или умјесто њих посао обавља међународни фактор.

"Или нам међународни фактор дневно диктира шта да се ради, што је опет политика неких људи у ФБиХ који сматрају да треба да буду само извршиоци одређених налога, док ми у Српској сматрамо да треба да креирамо ствари заједно са нашим колегама из другог ентитета, а да сви који су ту, почевши од ЕУ и осталих који имају добре пројекте и идеје, могу да нам помогну", рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је истакла да је недопустиво да поједини политичари у иностранству само негативно причају о Републици Српској и Србији, њиховим предсједницима Милораду Додику и Александру Вучићу, о наводној угрожености БиХ од српских представника, те да то представља апослутну злоупотребу међународног терена.

Цвијановићева је оцијенила да то показује да је БиХ неозбиљна земља, али да у свијету има оних саговорника који разумију сложеност ове земље и да уважавају конститутивне народе као равноправне, али и оних који то игноришу.

"Штета, јер могли бисмо да покажемо ту дозу озбиљности и да сарађујемо и постижемо договоре које ћемо заједно да бранимо на спољном терену, а да то буде у корист или интересу два ентитета и три народа и свих осталих који живе у БиХ. Али очигледно овдје имамо проблем, политичко обрачунавање са Србима", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, неозбиљни су и излети појединаца који наводно представљају БиХ у свијету без става Предсједништва БиХ.

"Има људи који нас послије тога наравно обавијесте и кажу да су ти састанци били катастрофа, да су на њима само слушали приче против Републике Српске. То је нечувено", нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да она, нити било ко од представника институција Српске, у свијету не намеће теме против оних са којима живе, већ о одређеним пројектима или активностима, али да има потребу да укаже да о одређеним стварима мисле различито.

"Не видим потребу да треба било коме да се додворавам, већ да реално укажем на одређене проблеме и да кажем шта мислим да је рјешење", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да има људи који се додворавају странцима, али да су представници одређених важних земаља који су посјетили БиХ јасно рекли да су за будућност ове земље одговорни представници три конститутивна народа.

Она је додала да нема намјеру да насједа на "квази политичке приче" које би требало да доведу то у питање.

"Не можете се заклињати у БиХ, а радити против њених дијелова", поручила је Цвијановићева.

Она тврди да БиХ може да успије само ако у њој постоји равноправност и ако нико никоме не узурпира права, нити жели да га оштети, те да све стране треба да поштују уставне процедуре.

Цвијановићева вјерује да политику коју спроводи и промовише разумију грађани, те сматра да се може постићи ако су сви за дијалог.

"Политичари из Српске јесу за дијалог, али такав да свима буде у реду, не само нама. Мислим да то грађани препознају", рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да политичари Српске не желе никоме лоше, али да је од одређених домаћих и иностраних фактора у БиХ доста напада на Републику Српску посредством лажи, злоупотреба заједничких институција и сличног, те да су и страни фактори заробљени у одређене стереотипе и задате смјернице у којима не желе видјети оно што је реално.

Говорећи о систему одбране, она је истакла да би за БиХ било најбоље да не купује никакво оружје и да је грешка што није давно одлучено да БиХ буде демилитаризована.

Указала је да поље одбране захтијева апослутни консензус, односно да ниједна одлука не може да прође ако за њу не гласају сва три члана Предсједништва БиХ, те да нико не може да набавља оружје, а да није заједнички интерес.

"Оно што постаје нека врста проблематичне зоне је прилично лоша комуникација између оног ко је врховни командант Оружаних снага, односно трочланог Предсједништва БиХ које одлучује консензусом, и онога ко је извршилац, а то је Министарство одбране", констатовала је Цвијановићева.



Оставите одговор