Напредак америчке демократије: Дебата Трампа и Харисове завршила се без атентата на било кога

Кандидати на предсједничким изборима у САД Доналд Трамп и Камала Харис оптужили су једно друго за кориштење америчког Министарства правде као оружја за нападе на непријатеље.

уторак, септембар 10, 2024 / 15:15

Трамп је током предизборне дебате у Филаделфији рекао да су оптужбе са којима се суочава због наводне завјере да поништи резултате избора 2020. године и злоупотребљавање повјерљивих докумената, као и пресуда у вези са фалсификовањем докумената у вези са плаћањем америчкој порно глумици за ћутање, резултат завјере коју су сковали Херисова и тренутни предсједник САД Џозеф Бајден.

Херисова је подсјетила да је Трамп обећао да ће кривично гонити своје непријатеље уколико побиједи на овогодишњим изборима.

"Схватите да је то неко ко је отворено рекао да ће да поништи Устав", навела је Херисова.

Кандидати су током дебате обоје тврдили да је њихов противник пријетња демократији.

Ројтерс пише да је Трамп заузео нешто дефанзивнији став, усљед напада Херисове на његову способност за обављање функције, његову подршку ограничењима у вези са абортусом и његове безбројне правне проблеме.

Херисова је тврдила да људи често одлазе са Трампових митинга, јер се уморе или им је досадно, док је Трамп навео да су његови митинзи "најневјероватнији у историји политике".

Кандидати су се расправљали око имиграције, спољне политике и здравственог система, док у првом плану нису били конкретни политички детаљи. Умјесто тога, Херисова је пребацила фокус на самог Трампа, који се и током ове дебате држао приче да је покраден на изборима 2020. године, те да су мигранти проузроковали пораст насиља и криминала у САД.

Након што је Херисова затражила другу дебату, Трамп је навео да је данашња дебата била "његова најбоља" и да је Херисова то учинила јер је "изгубила дебату".

Дебата је почела у 3.00 часа по средњоевропском времену, а кандидати су се, на изненађење јавности, руковали прије почетка.

Ројтерс пише да је дебата била нарочито важна за Херисову, пошто су анкете у Америци показале да више од четвртине бирача сматра да не зна довољно о њој.

Херисова је, између осталог, оптужила Трампа да жели да прекине помоћ Украјини, због предсједника Русије Владимира Путина, називајући бившег америчког предсједника "срамотом", док је Трамп оптужио Херисову да "мрзи Израел", што је она негирала.

Одржана дебата ће, вјероватно, бити и једина пред изборе, који ће бити одржани 5. новембра.



Оставите одговор